CIASTO:
• 1 szklanka mąki
• 2 jajka
• 1 szklanki wody
• 1 szklanki mleka
• sól
• 2 łyżki oleju
FARSZ:
• 1 kg kwaśnych jabłek
• 5 dag miodu
• 10 dag cukru
• cukier wanilinowy
• płaska łyżeczka cynamonu
• sok z 1 cytryny
• łyżeczka masła
Pomóż w rozwoju naszego portalu
WYKONANIE:
Składniki na ciasto połączyć, dokładnie wyrobić mikserem. Usmażyć naleśniki. Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. Skarmelizować miód z cukrem i cukrem wanilinowym, cały czas mieszając. Dodać połowę przygotowanych jabłek i mieszać do momentu, aż owoce się rozpadną.
Następnie dodać drugą część jabłek, wymieszać. Do uprażonych owoców dodać niewielką ilość masła – wymieszać. Przyprawić cynamonem. Odstawić do przestudzenia. Farsz zawijać w naleśniki. Przed podaniem obsmażyć je na rozgrzanej patelni. Można udekorować kleksem z bitej śmietany.