Reklama

Z zakonnej kuchni

Pasta alla Norma

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki na 4 osoby
2 bakłażany (ok. 500 g)
oliwa z oliwek extra vergine
1-2 ząbki czosnku
400 g passaty pomidorowej
sól
400 g makaronu penne lub rigatoni
garść świeżej bazylii
100 g sera ricotta salata, a jeśli nie można go kupić – sera pecorino lub twardego sera owczego

Bakłażany pokrój w plastry o grubości 1 cm. Na patelni rozgrzej dość dużą ilość oliwy i smaż na niej bakłażana – partiami, po kilka plastrów naraz – na złoty kolor z obu stron. W razie potrzeby w trakcie smażenia uzupełnij oliwę (bakłażany sporo jej chłoną). Usmażone plastry odsącz na papierowym ręczniku i pokrój w paski.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na oliwę, która została po smażeniu bakłażanów, wrzuć posiekany czosnek. Po chwili dodaj passatę pomidorową i dopraw solą. Sos gotuj przez 10 min na średnim ogniu. Jeżeli za mocno odparuje, uzupełnij go wodą, która została po gotowanym makaronie (gotuj go w osolonej wodzie do stanu al dente). Do sosu dodaj pokrojonego bakłażana oraz liście bazylii i wszystko wymieszaj. Przełóż makaron do sosu przy pomocy łyżki cedzakowej i znowu wszystko wymieszaj.

Po rozłożeniu makaronu na porcje posyp go startym serem i udekoruj listkami bazylii.

2022-01-25 11:45

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Złoto wśród żywności

Niedziela Ogólnopolska 14/2021, str. 52

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

W jajku zaczyna się życie, jest to jeden z najbardziej odżywczych produktów.

W białku jaja kurzego znajduje się cały komplet aminokwasów egzogennych, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za pełnowartościowe białko wzorcowe.

CZYTAJ DALEJ

Agnieszka Chrostowska z zespołu Siewcy Lednicy: Mimo nowotworu - idę bez lęku

2024-05-31 22:54

[ TEMATY ]

wywiad

choroba

Lednica 2000

Siewcy Lednicy

Agnieszka Chrostowska

Karol Porwich/Niedziela

Agnieszka Chrostowska

Agnieszka Chrostowska

Agnieszka Chrostowska – jej głos znają wszyscy, którzy choć raz pojechali na spotkanie ewangelizacyjne na Polach Lednickich. Dziś swoim życiem udowadnia, że ufa w plan Boga dla siebie, choć jest to plan niełatwy, bo naznaczony chorobą nowotworową.

Angelika Kawecka: Oprócz muzyki masz dziś jeszcze jedno, najważniejsze zadanie, walkę z chorobą. Co czułaś, kiedy padła diagnoza i najważniejsze, czy to był dla Ciebie moment buntu wobec Boga czy jeszcze większe do Niego przylgnięcie?

CZYTAJ DALEJ

Watykan: nowi członkowie Dykasterii Nauki Wiary

2024-06-01 16:16

[ TEMATY ]

Watykan

Monika Książek

Ojciec Święty mianował dwóch kardynałów i jednego arcybiskupa członkami Dykasterii ds. Nauki Wiary. Do grona członków dykasterii dołączyli kardynał José Tolentino de Mendonça, prefekt Dykasterii Kultury i Edukacji, oraz kardynał Marcello Semeraro, prefekt Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych.

Zastąpią oni kardynałów Marca Ouelleta, emerytowanego prefekta Dykasterii ds. Biskupów, i Seana O'Malleya, przewodniczącego Papieskiej Komisji ds. Ochrony Małoletnich i arcybiskupa Bostonu, którzy w czerwcu skończą 80 lat (odpowiednio 8 i 29 czerwca), a zatem zostaną wezwani do opuszczenia wszystkich stanowisk, zgodnie z ustaleniami konstytucji apostolskiej Praedicate Evangelium.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję