Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dietoterapia w chorobie Parkinsona

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Niedziela Ogólnopolska 32/2023, str. 46

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Choroba Parkinsona jest zaburzeniem neurozwyrodnieniowym. Jest to schorzenie ośrodkowego układu nerwowego. Charakteryzuje się postępującym uszkodzeniem nerwów i wiąże się z zanikiem neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej mózgu. Pierwsze objawy pojawiają się ok. 60. roku życia. Zdecydowanie częściej parkinson dotyka mężczyzn. Na chorobę narażone są osoby, u których ta choroba występuje w pierwszej linii pokrewieństwa. Klasycznym objawem jest bradykinezja, czyli spowolnienie ruchowe. Mogą występować również: wzmożone napięcie mięśniowe, drżenie spoczynkowe oraz zaburzona postawa ciała. Pacjenta zmagającego się z chorobą Parkinsona można poznać po charakterystycznej zgarbionej postawie. Pacjent w czasie chodu powłóczy nogami i nie wymachuje ramionami. Mogą również występować łojotok, ślinotok czy zaparcia. Początkowo objawy typowej choroby dotyczą jednej strony ciała.

Najczęstsze błędy żywieniowe

Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Może na to wpływać wiele czynników, np.: niewystarczająca ilość spożywanych posiłków i dostarczanych kalorii, problemy z żuciem, połykaniem czy rozdrabnianiem pokarmu oraz z przygotowywaniem posiłków. Zauważa się również błędy żywieniowe, takie jak: brak różnorodności potraw, spożywanie niedostatecznej ilości warzyw i owoców, omijanie regularnych posiłków, spożywanie niezdrowej i przetworzonej żywności (konserw, napojów słodzonych). Warto również wiedzieć, że zbyt duże spożycie produktów nabiałowych i mięsnych u pacjentów przyjmujących lewodopę wpływa na pogorszenie stanu choroby. Zaleca się więc ograniczenie w diecie w ciągu dnia produktów, które są źródłem białka.

Niedobory

Nieodpowiednio zbilansowany jadłospis przyczynia się do niedoborów składników odżywczych. U chorych dużym błędem jest brak monitorowania stężenia witamin. Przypuszcza się, że niskie stężenie witaminy D jest powiązane z ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona. Zaleca się suplementację tej witaminy, gdyż z pożywieniem nie dostarczy się odpowiedniej ilości, a chorzy z powodu stanu zdrowia często pozostają w domach, a więc nie otrzymują jej z promieni słonecznych. Brak witamin C i E oraz karotenoidów sprawia natomiast, że organizm staje się bardziej narażony na działanie wolnych rodników.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-07-31 23:30

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niedożywienie w chorobie

Niedziela Ogólnopolska 34/2023, str. 48

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu choroby Parkinsona. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z tą chorobą jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Częstym problemem u osób z chorobą Parkinsona są zaparcia. Może to wynikać z procesu neurodegeneracji, ale też może być skutkiem niepożądanym działania niektórych leków. Na zaparcia wpływają również brak aktywności fizycznej oraz upośledzenie motoryki chorego. Problem zaparć dotyka ok. 85% chorych. Wywołują one dyskomfort i spadek apetytu.

CZYTAJ DALEJ

W których diecezjach jest dyspensa w piątek po Bożym Ciele? – sprawdź!

2024-05-29 19:13

[ TEMATY ]

dyspensa

Adobe Stock

W wielu diecezjach w Polsce biskupi udzielają dyspensy od piątkowej wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Dyspensy takie ogłoszone już zostały m.in. w archidiecezji warszawskiej, gdańskiej, katowickiej czy wrocławskiej. Przypomnijmy, że katolików, którzy ukończyli 14 rok życia obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych we wszystkie piątki w roku. Biskup diecezjalny może jednak udzielić wiernym dyspensy na terytorium swojej diecezji.

Dyspensa obowiązuje na terenie archidiecezji warszawskiej, białostockiej, gdańskiej, gnieźnieńskiej, przemyskiej, katowickiej, lubelskiej, warmińskiej i wrocławskiej a także na terenie diecezji warszawsko-praskiej, płockiej, bydgoskiej, gliwickiej, koszalińsko-kołobrzeskiej, łomżyńskiej, opolskiej, kieleckiej, ełckiej, legnickiej, siedleckiej, włocławskiej, toruńskiej i pelplińskiej.

CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś w Boże Ciało: popatrz w swoje sumienie, ono musi być oczyszczone!

2024-05-30 16:38

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Paweł Kłys

- Chcesz klękać dziś przed Jezusem? Chcesz za Nim iść w tej pięknej procesji? To, mówi nam Pismo, popatrz w swoje sumienie. Ono musi być oczyszczone. Do oczyszczenia sumienia i spojrzenia w sumienie – do naszego wnętrza – wzywa nas Słowo w dniu, kiedy oddajemy najbardziej publiczną cześć Jezusowi. Kiedy wychodzimy na ulicę, kiedy chcemy Go pokazać całemu naszemu kochanemu miastu – mówił kard. Ryś.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję