Reklama

Z naszej kuchni

Miód w kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Doprawianie nie tylko ciast, ale i potraw mięsnych miodem znane było w staropolskiej kuchni od bardzo dawna. Miód niezależnie od walorów smakowych, jakie nadaje potrawom, to samo zdrowie!

Piersi kaczki w miodzie - przepis na 4 porcje

2 duże piersi kaczki, 100 g rodzynków, 4 duże łyżki płynnego miodu, 4 duże jabłka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, majeranek, 2 kostki rosołu z drobiu, 1 duża filiżanka płatków migdałowych.

Umyte, obsuszone piersi kaczki lekko nacieramy solą i majerankiem, pod skórę wciskamy cienkie "igiełki" czosnku, zawijamy w folię i trzymamy w lodówce do następnego dnia. Naczynie do zapiekania smarujemy obficie masłem, układamy piersi kaczki, każdą posypujemy pokruszoną kostką rosołową, naczynie szczelnie zamykamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika nastawionego na 220 oC.
Rodzynki parzymy, odsączamy na sicie. Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w ćwiartki. Do rondelka dajemy miód, wrzucamy rodzynki, cząstki jabłek i razem przez ok. 10 min zasmażamy na średnim ogniu. Uwaga: miód lubi kipieć!
Miękkie piersi kaczki obkładamy zasmażonymi w miodzie owocami, całość - w odkrytym naczyniu - ponownie wstawiamy do piekarnika na
10 min - nie dłużej. Przed podaniem każdą kaczą pierś dzielimy na połowę, obsypujemy obficie uprażonymi płatkami migdałowymi i podajemy z kluskami drożdżowymi, gotowanymi na parze, z kładzionymi kluseczkami lub grubym makaronem oraz z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym. Potrawa będzie smakowała z surówką ze świeżych owoców lub ze smażonymi borówkami.

Schab karkowy w miodzie - przepis na 4 porcje

4 plastry o grubości ok. 1 cm niezbyt mocno przerośniętego schabu karkowego (razem ok. 40 dag), kilka ząbków czosnku, płynny miód, 2 małe słoiki keczupu (100 g).
Płaty mięsa lekko wycieramy wilgotną ściereczką skropioną octem, rozkładamy na deseczce, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem (ilość czosnku bierzemy według własnych upodobań smakowych), smarujemy obficie miodem, układamy na aluminiowej folii, szczelnie zawijamy i kładziemy do lodówki. Nie dodajemy żadnych innych przypraw - i nie solimy.
Na godzinę przed podaniem rozkładamy plastry w naczyniu do zapiekania i wsuwamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 200 oC, na 30 lub 35 min - czas pieczenia zależy od grubości plastrów. W trakcie pieczenia mięso od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem. Gdy mięso jest miękkie, zalewamy keczupem, składniki powstałego sosu dokładnie mieszamy i całość ponownie wstawiamy do piekarnika - tylko na 5 min, by sos lekko się przesmażył.
Podajemy z grubym makaronem lub kluseczkami kładzionymi z półfrancuskiego ciasta. Mięso doskonale smakuje także z ugotowanym na sypko ryżem oraz z zieloną sałatą polaną spienioną śmietaną.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: Relikwie św. Jadwigi Królowej zostaną wprowadzone do Świątyni Opatrzności Bożej

Wprowadzenie relikwii św. Jadwigi Królowej do Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie będzie głównym punktem obchodów XVII Święta Dziękczynienia. W tym roku przypada ono 2 czerwca i będzie obchodzone pod hasłem „Dziękujemy za służbę człowiekowi”. Przypomniane zostaną także postacie bł. Edmunda Bojanowskiego i bł. ks. Jerzego Popiełuszki. - To osoby, które pomagając bliźniemu, inspirację czerpały z głębokiej duchowości - powiedział dziś dziennikarzom kard. Kazimierz Nycz.

Obchodzone po raz 17. Święto Dziękczynienia ma być okazją do uczczenia 650. rocznicy urodzin królowej Jadwigi. W tym roku przypada także 25. rocznica beatyfikacji bł. Edmunda Bojanowskiego i 40. rocznica śmierci ks. Jerzego Popiełuszki.

CZYTAJ DALEJ

Procesja fatimska

2024-05-17 13:29

Marek Białka

    Od wielu lat w Kościele katolickim organizowane są nabożeństwa ku czci Matki Bożej Fatimskiej połączone z procesją różańcową.

    W tym roku przypada 107. rocznica objawień maryjnych, które rozpoczęły się 13-go maja 1917 roku i trwały do 13-go października tego samego roku w portugalskiej Fatimie. Matka Boża objawiła się trojgu pastuszkom spokrewnionym ze sobą. Franciszek „tylko” widział anioła i Maryję, lecz ich nie słyszał. Hiacynta widziała i słyszała. Natomiast Łucja widziała, słyszała i rozmawiała z aniołem i Matką Bożą. Obie dziewczynki relacjonowały Franciszkowi to co słyszały.

CZYTAJ DALEJ

O ducha służby, miłosierdzia - rozpoczęły się rekolekcje pracowników Służby Zdrowia

O ducha służby, miłosierdzia, cierpliwości i pokoju modlą się na Jasnej Górze w przededniu Pięćdziesiątnicy, czyli uroczystości Zesłania Ducha Świętego, uczestnicy dwudniowych rekolekcji środowiska medycznego. Odbywają się one po raz 44., zostały zapoczątkowane przez bł. ks. Jerzego Popiełuszko. - Uczył nas, nawet swoją postawą, jak mieć serce dla człowieka - mówią pielęgniarki, które pamiętają pielgrzymki z bł. ks. Jerzym.

Maria Labus z Katowic dyplom pielęgniarski otrzymała w 1958r. Jedną z pierwszych pielgrzymek, które zapamiętała to ta, której towarzyszył bł. ks. Jerzy. - To śmieszne co powiem, ale wydawało mi się, że to taki młody ksiądz – przyznała przytaczając jednocześnie swój obraz błogosławionego księdza kiedy siedział na stopniach ołtarza z ręką na policzku. - Cichutki, nigdy nie wiedział dlaczego się go ludzie czepiają o kwestie polityczne – opowiadała pielęgniarka dodając, że bł. ks. Popiełuszko kierował się sercem i służbą Bogu.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję