Reklama

Tygodnik

Ogórki konserwowe „warszawskie”

W tych ogórkach konserwowych zalewa octowa jest łagodna w smaku, delikatna, ogórki są pasteryzowane, doskonałe i zdrowe. Przepis Ewy Aszkiewicz.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• średniej wielkości ogórki

• świeży koper

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• korzeń chrzanu

Reklama

• ziarna czarnego pieprzu

• ziarna ziela angielskiego

• liść laurowy

• nasiona białej gorczycy

Zalewa:

• szklanka octu (10%)

• 6 szklanek wody

• łyżka soli

• 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Ogórki myjemy w wodzie o temp. pokojowej, następnie przekładamy na godzinę do zimnej wody.

Osączone układamy w słoikach ze szczelnym zamknięciem (ściśle przy sobie, jasnym końcem do góry). Do każdego słoika wkładamy: koper, kawałek chrzanu (3-5 cm), kilka ziaren czarnego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, po dwa liście laurowe, 1/2 łyżeczki nasion białej gorczycy.

Składniki zalewy zagotowujemy, mieszając (cukier powinien się rozpuścić). Gorącą zalewamy przygotowane w słoikach ogórki – należy pamiętać, że zarówno ogórki, jak i zalewa powinny sięgać 3 cm poniżej brzegu słoja.

Zamknięte słoiki ustawiamy w garnku wyłożonym grubą warstwą gazet i zalewamy wodą, by sięgała 3/4 wysokości słoi. Garnek przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu, podgrzewamy do momentu zagotowania i zestawiamy z ognia. Pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia.

Słoiki ustawiamy w chłodnym ciemnym miejscu.

Już po tygodniu są dobre do spożycia.

2019-07-16 11:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Co zrobić z czerwonych porzeczek?

Latem możemy się cieszyć świeżymi owocami, które wzbogacają naszą dietę w wiele ważnych i wartościowych składników odżywczych. Jednym z takich owoców, uważanym także za jeden z najzdrowszych, jest porzeczka.

Najpopularniejsza jest ta czarna, która jest bogata w różne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Czerwona porzeczka jest, podobnie jak czarna, choć w mniejszych ilościach, źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz składników mineralnych. Czerwone porzeczki zawierają także witaminę K1 oraz są mniej kaloryczne niż te czarne, co może być istotne w przypadku osób będących na diecie.

CZYTAJ DALEJ

Bóg pragnie naszego zbawienia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 12, 44-50.

Środa, 24 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

W siedzibie MEN przedstawiono szokujący ranking szkół przyjaznych osobom LGBTQ+

2024-04-24 13:58

[ TEMATY ]

LGBT

PAP/Rafał Guz

„Bednarska" - I społeczne liceum ogólnokształcące im. Maharadży Jam Saheba Digvijay Sinhji w Warszawie zostało najwyżej ocenione w najnowszym rankingu szkół przyjaznych osobom LGBTQ+. Ranking przedstawiła Fundacja "GrowSpace" w siedzibie Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Ranking w gmachu MEN został zaprezentowany po raz pierwszy.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję