Reklama

Z zakonnej kuchni

Czekoladowo-jaglany mazurek na spodzie z orzechów

Niedziela Ogólnopolska 15/2022, str. 46

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

SKŁADNIKI:
spód orzechowy
125 g orzechów włoskich
75 g migdałów
20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 łyżki miodu
masa czekoladowa
200 ml mleka roślinnego
200 ml mleka kokosowego
15 daktyli
75 g gorzkiej czekolady
50 g (suchej) kaszy jaglanej
20 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
polewa i dodatki
50 g gorzkiej czekolady
25 ml mleka roślinnego
2 łyżki miodu
garść uprażonych na patelni płatków migdałowych
skórka otarta z połowy pomarańczy

WYKONANIE:
Przygotuj foremkę o wymiarach 20 × 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Orzechy i migdały rozdrobnij w blenderze, dodaj olej, miód i wymieszaj. Powstałą masę przełóż do blaszki i rozprowadź po jej całej powierzchni. Wyrównaj, dociśnij i odłóż do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej. Do garnka wlej oba rodzaje mleka, dodaj daktyle i połamaną czekoladę. Kaszę przepłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody i dodaj do wrzącego mleka. Gotuj 10-12 min, od czasu do czasu mieszając, aby składniki nie przywarły do dna garnka. Na koniec dodaj olej kokosowy i znów wymieszaj. Masę zblenduj na jednolity krem i przestudź. Gdy będzie chłodna, wyłóż ją na spód i z powrotem włóż ciasto do lodówki. Przygotuj kąpiel wodną: włóż miskę z czekoladą do garnka z gotującą się wodą. Do roztopionej czekolady dodaj mleko i miód. Taką polewę wylej na schłodzone ciasto i wyrównaj. Ozdób wierzchnią warstwę migdałami i pomarańczą (można ozdobić mazurek, formując z migdałów bazie). Gotowe ciasto włóż jeszcze do lodówki na całą noc.

2022-04-05 13:22

Ocena: +3 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Żeberka wieprzowe na młodej kapuście ze świeżymi pomidorami

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Bobi. Najstarszy obecnie żyjący pies na świecie - ma 30 lat

2023-02-03 09:43

[ TEMATY ]

pies

Adobe Stock

Pupil o imieniu Bobi jest najstarszym obecnie żyjącym psem na świecie - podał w czwartek lizboński dziennik “Correio da Manha” w oparciu o Księgę Rekordów Guinnessa. 30-letnie zwierzę mieszka na wsi Conqueiros w pobliżu miasta Leiria, w środkowej Portugalii.

Właściciele czworonoga rasy portugalskiego psa stróżującego, jak podała gazeta, posiadają wystawiony w maju 1992 r. przez lokalnego weterynarza dokument, sporządzony krótko po narodzinach zwierzęcia.

CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. dr hab. Stanisław Pamuła, były wicerektor i profesor WSD

2023-02-03 23:09

[ TEMATY ]

nekrolog

ks. Stanisław Pamuła

Karol Porwich/Niedziela

Kuria Metropolitalna w Częstochowie informuje, że 3 lutego, w wieku 82 lat, w 59. roku kapłaństwa, odszedł do Pana śp. ks. prał. dr hab. Stanisław Pamuła, były wicerektor Częstochowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Krakowie, wieloletni Wykładowca w Wyższym Seminarium Duchownym Archidiecezji Częstochowskiej, w Wyższym Instytucie Teologicznym im. NMP Stolicy Mądrości w Częstochowie oraz na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie.

Mszy św. żałobnej w niedzielę, 5 lutego o godz. 19.30 w kościele seminaryjnym Wyższego Międzydiecezjalnego Seminarium Duchownego w Częstochowie będzie przewodniczył abp Wacław Depo, metropolita częstochowski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję