Reklama

Z naszej kuchni

Imieninowe wypieki dla Zdzisława i Andrzeja - ale nie tylko!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na miłą, rodzinną uroczystość podajmy coś słodkiego, przygotowanego w domu - nic tak nie smakuje, jak wypieki własnej roboty.

Torcik cynamonowo-orzechowy (przepis na średniej wielkości tortownicę)

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mleka (2%), 1/3 (8 dag) kostki masła lub masła roślinnego, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko.
Kruszonka: pół kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mielonych orzechów, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Ponadto: 10 dag rodzynków, najlepiej sułtanek, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka.
Składniki ciasta - bez mleka - dajemy do miseczki i ubijamy, najłatwiej robotem, dolewając małymi partiami mleko. Gdy ciasto jest jednolite, gładkie i pulchne, połowę wykładamy na tortownicę, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy rodzynkami, przykrywamy pozostałym ciastem, ponownie wyrównujemy powierzchnię.
Z podanych składników "siekamy" kruszonkę, posypujemy nią wierzch ciasta, całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego na temp. 160oC.
Pieczemy około godziny - czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta; jest gotowe, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Z formy wykładamy po lekkim przechłodzeniu.

Jesienny placek z winogronami (przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości blaszkę)

2 szklanki mąki krupczatki, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru pudru, 3/4 kostki (18 dag) masła lub masła roślinnego, mały cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ponadto: kiść dorodnych winogron, 3/4 szklanki cukru pudru, 5 białek, 1 szklanka drobno usiekanych lub zmielonych orzechów. Tłuszcz do formy.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Gdy masa stanie się jednolita i lśniąca, dodajemy, sypiąc przez sitko, mąkę z proszkiem. Zarabiamy ciasto. Gdy składniki dokładnie się połączą, formujemy kulę i odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na godzinę. Dobrze wychłodzone rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, rozkładamy przecięte na połowę i pozbawione pestek winogrona, posypujemy orzechami i przykrywamy pianą ubitą z białek z cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 160oC. Pieczemy ok. 30-35 min. - czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta. Jest ono gotowe, gdy wierzch lekko się zrumieni, a boki odstają od formy. Po lekkim przestudzeniu kroimy - jeszcze na blaszce - w zgrabne porcje i układamy na paterze. Placek jest najsmaczniejszy kilka godzin po upieczeniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Droga nawrócenia św. Augustyna

Benedykt XVI w jednym ze swoich rozważań przytoczył wiernym niezwykłą historię nawrócenia św. Augustyna, którego wspomnienie w Kościele obchodzimy 28 sierpnia.

CZYTAJ DALEJ

Bóg pragnie naszego zbawienia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 12, 44-50.

Środa, 24 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Warszawska Pielgrzymka Piesza na Jasną Górę wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego

2024-04-25 11:34

[ TEMATY ]

Lista niematerialnego dziedzictwa kulturowego

Karol Porwich/Niedziela

Zabawkarstwo drewniane ośrodka Łączna-Ostojów, oklejanka kurpiowska z Puszczy Białej, tradycja wykonywania palm wielkanocnych Kurpiów Puszczy Zielonej, Warszawska Pielgrzymka Piesza na Jasną Górę oraz pokłony feretronów podczas pielgrzymek na Kalwarię Wejherowską to nowe wpisy na Krajowej liście niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Tworzona od 2013 roku lista liczy już 93 pozycje. Kolejnym wpisem do Krajowego rejestru dobrych praktyk w ochronie niematerialnego dziedzictwa kulturowego został natomiast konkurs „Palma Kurpiowska” w Łysych.

Na Krajową listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego zostały wpisane:

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję