Przepis na 1 porcję
1 kotlet schabowy bez kości, 1 pomarańcza, sól, biały pieprz,
mąka, oliwa i masło do smażenia.
Z umytej w gorącej wodzie, osuszonej pomarańczy ścieramy
skórkę i wyciskamy sok. Kotlecik rozbijamy zwilżonym w zimnej wodzie
tłuczkiem, rozkładamy na talerzu, polewamy dwoma łyżkami soku z pomarańczy,
odstawiamy w chłodne miejsce na 15 min.
Na wygrzaną patelnię lejemy oliwę. Nasączony kotlecik
oprószamy przyprawami i mąką, smażymy, rumieniąc z obu stron. Na
usmażony kładziemy orzeszek masła, posypujemy skórką otartą z pomarańczy,
podlewamy pozostałym sokiem i trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem
ok. 5 min. Podajemy z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta
lub z grubym makaronem i owocową surówką.
Pomóż w rozwoju naszego portalu