Reklama

Niedziela Wrocławska

Nie marnuj żywności!

W gospodarstwach domowych rocznie marnuje się ok. 3 milionów ton żywności. Dużo kupujemy i dużo wyrzucamy, a przecież marnowanie jedzenia to grzech. Małą podpowiedź w tej kwestii daje nam ks. Witold Hyla, proboszcz z wrocławskiej Kleciny.

ks. Łukasz Romańczuk

ks. Witold Hyla

ks. Witold Hyla

Po raz kolejny zaglądamy na klecińską plebanię, aby poznać recepturę na pasztet, który możemy uzyskać z tzw. odzysku.

Nie marnuj!

Przy oszczędzaniu jedzenia i niewyrzucaniu go warto popatrzeć na sposoby, którymi kierowali się nasi przodkowie. - W czasach, gdy żywność ze względu na swoje ceny jest coraz bardziej szanowana, starajmy się zachować w naszej kuchni zasady, które były w domach naszych babć i mam, gdzie nic się nie marnowało. Wszystko, co zostało do kuchni przyniesione z wyjątkiem kości i sierści, nadaje się do przerobienia i przygotowania wspaniałych posiłków - mówi ks. Witold Hyla, dodając: - Chciałbym tym razem w sposób szczególny zwrócić uwagę na mięso, którego używamy do rosołu. Niestety wiele współczesnych gotujących pań i panów po przygotowaniu rosołu mięso wyrzuca jako odpad. Nie wolno tego robić. Mięso należy wyjąć z rosołu oraz obrać z kości. W takiej formie nadaje się na wiele okoliczności. Można z niego zrobić wiele dań.

Reklama

Dla zdrowia

W wielu polskich rodzinach, podczas niedzielnego obiadu, serwowany jest rosół. A co zrobić ze skórami z szyjki, piersi, których nikt nie chce jeść?- Są ludzie, którzy chętnie zjadają skórki, a polecam, bo to jest potrzebny budulec do tworzenia takich części naszego ciała jak włosy, paznokcie czy wyściółka stawów. Wiele osób nie jest przekonanych do jedzenia mięsa w takiej postaci. Jednym to dobrze nie wygląda, innym nie smakuje - zaznacza ks. Hyla.

Wśród potraw, które można przygotować z tzw. mięsa rosołowego, najczęściej wymieniane to: pasztet, mięsny farsz do pierogów, krokietów lub pyz, potrawka z mięsa, pasta do pieczywa. Ksiądz Witold Hyla poleca przygotowanie pasztetu.

Pasztet plebana

Przygotowanie dobrego pasztetu związane jest z pewnymi zasadami, które sprawiają, że proces powstania odkłada się w czasie. - W zależności od tego, jakie ilości rosołu przygotowujemy, odkładamy z rosołu skórki i niewykorzystane mięso. Gromadzimy je w zamrażalniku po to, aby w przyszłości zrobić z nich pyszny pasztet. Oprócz skórek z rosołu można też zbierać skórki z golonki. Po zgromadzeniu odpowiedniej ilości skórek odmrażamy je. Jeśli chcielibyśmy urozmaicić naszą potrawę, możemy dodać także jarzyny wykorzystane w rosole. Kolejny krok to zmielenie jarzyn z mięsem. Zmienić je razem z mięsem. Koniecznie musimy dodać surowe wątróbki. Wszystko starannie należy wymieszać - mielone mięso, skórki, surową wątróbkę. Wszystko należy przyprawić według uznania i tym sposobem mamy pasztet. Można go zapasteryzować w słoiczki lub upiec w piekarniku. Wybierając opcję pieczonego pasztetu, należy pamiętać, aby do mielonego mięsa i wątróbki dodać jajko i trochę mąki. Może to być mąka pszenna lub orkiszowa, ale także inna dostępna na rynku, w zależności od tego, jaka nam smakuje. Do pieczonego pasztetu należy dodać trochę rosołu lub bulionu z gotowanych kości. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Początkowo pieczemy w wysokiej temperaturze, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pozostawiamy w piekarniku do upieczenia. Do pasztetu, szczególnie tego pieczonego, możemy dodawać, w zależności od naszych smaków i oczekiwań, suszone owoce np. śliwka. Możemy dodawać gruszki w zalewie octowej, żurawinę, ale wielu osobom smakuje też pasztet z grzybami. W przypadku grzybów suszonych - po namoczeniu - świetnie nadają się do pasztetu. Smacznego.

2022-12-06 19:05

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Hiszpania: zaatakowany przez dżihadystę ksiądz z Algeciras podziękował Matce Bożej za ocalenie

2023-01-28 07:58

[ TEMATY ]

ksiądz

Matka Boża

Karol Porwich/Niedziela

Zaatakowany 25 stycznia w kościele św. Izydora w mieście Algeciras w południowej Hiszpanii ksiądz Antonio Rodríguez podziękował Matce Bożej za ocalenie go w czasie ataku ze strony dżihadysty. Sprawca, 25-letni Marokańczyk Yasin Kanza, wyznawca radykalnego islamu, wtargnął wieczorem z maczetą do świątyni, krzycząc “Allah jest wielki”. 74-letni salezjanin został ugodzony w szyję w chwili, kiedy odprawiał Mszę świętą.

“Czuję się dobrze. Mówią, że maczeta nie uszkodziła żadnego ważnego narządu” – powiedział 27 bm. hiszpańskiej rozgłośni Cope kapłan. Dodał, że wciąż jest nieco przestraszony, a swoją sytuację zdrowotną powierzył Bogu za pośrednictwem Matki Bożej i świętego Jana Bosko.

CZYTAJ DALEJ

Modlitwa św. Tomasza z Akwinu

Panie, Ty wiesz lepiej, aniżeli ja sam, że się starzeję i pewnego dnia będę stary. Zachowaj mnie od zgubnego nawyku: mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Uczyń mnie poważnym, lecz nie ponurym. Czynnym lecz nienarzucającym się. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale Ty, Panie, wiesz, że chciałbym zachować do końca kilku przyjaciół.
Wyzwól mój umysł od niekończącego się brnięcia w szczegóły i dodaj mi skrzydeł, bym w lot przechodził do rzeczy. Zamknij mi usta w przedmiocie mych niedomagań i cierpień - w miarę jak ich przybywa, a chęć ich wyliczania staje się z upływem lat coraz słodsza. Nie proszę o łaskę rozkoszowania się opowieściami o cudzych cierpieniach, ale daj mi cierpliwość wysłuchania ich.
Nie śmiem Cię prosić o lepszą pamięć, ale proszę o większą pokorę i mniej niezachwianą pewność, gdy moje wspomnienia wydają się sprzeczne z cudzymi. Użycz mi chwalebnego poczucia, że czasem mogę się mylić. Zachowaj mnie miłym dla ludzi, choć z niektórymi z nich doprawdy trudno wytrzymać. Nie chcę być święty, ale zgryźliwi starcy to jedno ze szczytowych osiągnięć szatana. Daj mi zdolność dostrzegania dobrych rzeczy w nieoczekiwanych miejscach i niespodziewanych zalet w ludziach. Daj mi, Panie, łaskę mówienia im o tym...

CZYTAJ DALEJ

Osiem rad jak być szczęśliwym

2023-01-28 20:00

[ TEMATY ]

ks. Paweł Rytel‑Andrianik

rozważanie Słowa Bożego

Sr. Amata CSFN

Ewangelia: Mt 5, 1-12a

1.  Słowo wstępu

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję