Reklama

Niedziela Częstochowska

Gotowanie z uczniem Okrasy

Niedziela częstochowska 14/2013, str. 3

[ TEMATY ]

szkoła

Jolanta Marszałek

Szymon Szlendak wśród przyszłych szefów kuchni

Szymon Szlendak wśród przyszłych szefów kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czy dwunastogodzinna praca w kuchni może być przyjemnością? Może, gdy się robi to pod okiem mistrza, od którego można się wiele nauczyć - twierdzi Szymon Szlendak, który od dwóch lat pracuje w restauracji znanego z telewizyjnych programów kulinarnych Karola Okrasy. 20 marca poprowadził świąteczne warsztaty gotowania dla wychowanków Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego nr 5 przy ul. Słowackiego w Częstochowie.

- Bardzo chętnie przyjąłem zaproszenie p. Bożeny Zembik-Herman - zapewnia Szymon - by dzielić się doświadczeniem, które już zdobyłem. Na Zachodzie dzieci już w szkołach podstawowych nabywają podstawową wiedzę o gotowaniu i żywieniu. U nas, niestety, nie ma takich zwyczajów, a przecież jemy codziennie, każdy powinien umieć przygotować proste dania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dlatego też na początek wspólnie zrobili sałatkę owocową w sosie czekoladowym i serowe kuleczki w wiosennej sałatce. Widać było, że dzieciom zarówno praca, jak i wspólna degustacja sprawiają wielką radość, tym bardziej, że młody kucharz znał tu wszystkich dobrze i potrafił stworzyć miłą, rodzinną atmosferę. - Będąc jeszcze gimnazjalistą, wraz z kolegami pomagał u nas jako wolontariusz - wyjaśnia Małgorzata Mysłek, dyrektor placówki. - Stąd pomysł, aby to właśnie Szymon poprowadził te warsztaty.

Reklama

Gotowanie od zawsze było jego pasją. Jako mały chłopiec lubił oglądać programy kulinarne w telewizji i pomagać w kuchni babci czy mamie. Gdy przyszło do wyboru szkoły, zdecydował się na technikum gastronomiczne w Częstochowie. Już w drugiej klasie rozpoczął pracę we włoskiej restauracji. Po zdaniu matury pracował w częstochowskich restauracjach, m.in. w hotelu Mercury. Aż przyszła propozycja pracy w Warszawie w autorskiej restauracji jednego z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia - Karola Okrasy. Trudno było nie skorzystać z takiej szansy. - Z Karolem Okrasą pracuje się bardzo dobrze, jest superszefem, dobrym nauczycielem, można się rozwinąć pod jego skrzydłami - zapewnia Szymon. Nic więc dziwnego, że mając takiego nauczyciela Szymon wygrał konkurs na kucharza roku 2012.

Restauracja Karola Okrasy promuje polską kuchnię regionalną w nowoczesnym wydaniu. Drugi rok z rzędu uzyskała tytuł najlepszej restauracji w kraju. Jest odwiedzana przez znakomitych gości, nawet koronowane głowy. - Stres jest duży, ale satysfakcja też - opowiada Szymon. - Gotowanie odbywa się na oczach gości, nie ma zamkniętych osobnych pomieszczeń kuchennych. Praca w takiej restauracji wymaga bardzo wielu wyrzeczeń, nieraz 12 czy 14 godzin pracy. Ale kocham to co robię i sprawia mi to radość - zapewnia młody kucharz. - Nigdy jeszcze tak się nie zdarzyło, że obudziłem się rano i powiedziałem „nie chce mi się iść do pracy”.

Myśli o otwarciu swojej restauracji, kto wie, może w Częstochowie. Ale musi się jeszcze wiele nauczyć. I nie chodzi tylko o doświadczenie w gotowaniu. Prowadzenie własnej restauracji to skomplikowany proces organizacyjny, zarządzanie ludźmi, zamawianie towaru. - Nie jestem jeszcze na to przygotowany - przyznaje. Ale wszystko przed nim. Życzymy powodzenia.

2013-04-05 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Przed maturą w Salezie

Niedziela wrocławska 23/2020, str. VIII

[ TEMATY ]

szkoła

Wrocław

maturzyści

salezjanie

matura

Archiwum ks. J. Babiaka

Ks. Jerzy Babiak, dyrektor Zespołu Szkół Salezjańskich DON BOSCO we Wrocławiu

Ks. Jerzy Babiak, dyrektor Zespołu Szkół Salezjańskich DON BOSCO we Wrocławiu

8 czerwca tegoroczni maturzyści wreszcie usiądą w ławkach i rozpocznie się egzamin dojrzałości. Zmiany harmonogramu roku szkolnego, spowodowane pandemią, to jeden z najgorętszych tematów ostatnich tygodni.

Praca zdalna na końcowym etapie przygotowań, strach o zdrowie swoje i najbliższych, niepewny termin matur rodzą pytanie o kondycję młodych ludzi przystępujących do matur. Ks. Jerzy Babiak, dyrektor Zespołu Szkół Salezjańskich DON Bosco we Wrocławiu podkreśla, że sytuacja pandemii mimo wszystko pojawiła się w 3-letnim cyklu edukacyjnym bardzo późno, więc odebrała maturzystom samą końcówkę nauki. – Pojawienie się pandemii nie jest zatem kluczowym i jedynym zjawiskiem, które mogłoby zakłócić ich poziom przygotowania, czy komfort zdawania tych egzaminów. Jednak to typowe dla wszystkich zdających egzaminy zjawisko, czyli im bliżej do egzaminów, tym tempo i zaangażowanie w uczenie się większe, nie ominęło i naszych uczniów. Pandemia pojawiła się akurat w czasie, kiedy większość z nich nabierała rozpędu. Podzieliłbym tę kwestię na dwa nurty: Ci, którzy uczyli się systematycznie, dalej spokojnie podeszli do nauki i wchodzili w proponowaną formę. A ci, którym było nie po drodze z nauką, na tym odcinku spotkali się z dużą przeszkodą, która właśnie się pojawiła. Nasi maturzyści – mówię o trzeciej klasie liceum salezjańskiego – wykazali się w tym czasie bardzo dużym spokojem i dojrzałością – mówi ksiądz dyrektor.
CZYTAJ DALEJ

Mało znane fakty z życia św. o. Maksymiliana Marii Kolbego

[ TEMATY ]

św. Maksymilian Kolbe

Agata Kowalska

O. Maksymilian Maria Kolbe - założyciel Rycerstwa Niepokalanej, miesięcznika „Rycerza Niepokalanej”, Radia Niepokalanów oraz klasztoru w Niepokalanowie, a jednocześnie pasjonat kosmosu oraz militariów, znawcy mediów, misjonarza i męczennika. Franciszkanin dobrowolnie przyjął śmierć głodową w obozie Auschwitz-Birkenau ratując współwięźnia - Franciszka Gajowniczka.

Rajmund Kolbe urodził się 8 stycznia 1894 roku w Zduńskiej Woli. Wstąpił do zakonu franciszkanów we Lwowie, gdzie otrzymał imię Maksymilian. Studia w Rzymie zakończył obroną dwóch doktoratów (z filozofii i teologii), tam również założył stowarzyszenie „Rycerstwo Niepokalanej”. Po powrocie do Polski powołał do życia klasztor Niepokalanów (zwany „Grodem Maryi”) we wsi Paprotnia (gmina Teresin, woj. mazowieckie) oraz zaczął wydawać pismo „Rycerz Niepokalanej”.
CZYTAJ DALEJ

„By wspólnie dbać o przyszłość Ojczyzny” – 314. Warszawska Pielgrzymka Piesza

2025-08-14 18:49

[ TEMATY ]

pielgrzymka warszawska

#Pielgrzymka

Karol Porwich/Niedziela

W myśl programu duchowego przy „Sercu Jezusa źródle nadziei” zgromadziło się 4 tys.300 pątników paulińskiej 314.Warszawskiej Pielgrzymki Pieszej. - Przyszliśmy z miłości do Maryi na Jasną Górę, z miłości do Ojczyzny, modląc się o jedność w narodzie, miłość i zgodę w rodzinach - mówili pątnicy.

AK
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję