Reklama

Mięsa

Niedzielne obiady Szymona Szlendaka

Lasagne z warzywami i kozim serem

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

25 dag płatów makaronu lasagne
4 kolorowe papryki
2 czerwone cebule
1 opakowanie pomidorów pelati (całe w puszce)
cukinia
bakłażan
2 ząbki świeżego czosnku
oliwa z wytłoczyn oliwek
25 dag koziego sera
25 dag mozzarelli
1 l mleka
10 dag masła
10 dag mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
kilka gałązek świeżego oregano
sól
ostra papryczka

Wykonanie:

Paprykę, cukinię i bakłażana pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę obrać, pomidory odsączyć z soku, ale zachować go na później. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm. Podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku i ostrej papryczki. Gdy lekko zmiękną, wlać sok z pomidorów, posolić i dodać posiekane oregano.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolejnym etapem jest przygotowanie sosu beszamelowego: rozpuścić w rondlu masło i dodać mąkę, energicznie mieszając. Gdy składniki się połączą, powoli wlewać mleko, stale mieszając, i gotować na małym ogniu. Pilnować, aby sos nie przywarł do dna rondla. Gdy zacznie gęstnieć, przyprawić solą i gałką oraz dodać pokruszony ser kozi. Sos można zmiksować, aby był całkowicie gładki.

Do naczynia żaroodpornego albo formy do pieczenia wylać na dno odrobinę beszamelu, rozprowadzić po całości. Następnie wyłożyć płaty makaronu oraz duszone warzywa, polać wszystko sosem beszamelowym i ponownie położyć makaron. Tak przygotować trzy lub cztery identyczne warstwy. Na samą górę zetrzeć mozzarellę. Zapiekankę umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180oC i piec 45 min.

2013-08-12 14:15

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dania z białej kapusty

W polskiej kuchni biała kapusta zajmuje miejsce szczególne i jest podstawą wielu tradycyjnych dań. Smakuje wyśmienicie zarówno na surowo, jak i duszona, kiszona, gotowana czy zasmażana. Polecamy bigos ze słodkiej kapusty. Robi się go nieco inaczej niż tradycyjny, ale jest równie smaczny.
CZYTAJ DALEJ

Neapol gotowy na uroczystość i cud św. Januarego

2025-09-18 07:25

[ TEMATY ]

św. January

cud św. Januarego

commons.wikimedia.org

Cud św. Januarego

Cud św. Januarego

Słynna Uroczystość św. Januarego w tym roku, podczas której wierni oczekują na dokonanie się cudu krwi świętego - jej przemiany ze stanu stałego w płynny - połączona będzie 19 września z zakończeniem XXXI Synodu Kościoła w Neapolu. Wręczone zostaną posynodalne „Wskazania duszpasterskie”.

Uroczystość przypada 19 września, jednak już dzien wcześniej Kościół w Neapolu rozpocznie świętowanie. Zwłaszcza, że w tym roku połączone jest ono z zakończeniem XXXI Synodu miejscowego kościoła i przekazaniem „Wskazań duszpasterskich.”
CZYTAJ DALEJ

MŚ siatkarzy - Brazylia i Francja poza turniejem

2025-09-18 18:37

[ TEMATY ]

sport

PAP/EPA/FRANCIS R. MALASIG

Siatkarze Brazylii i Francji niespodziewanie odpadli w czwartek z mistrzostw świata na Filipinach. W ostatniej kolejce fazy grupowej „Canarinhos” przegrali z Serbią 0:3, natomiast „Trójkolorowi” ulegli Argentynie 2:3.

Brazylijczycy to trzykrotni mistrzowie świata, nie schodzili z podium tej imprezy od 2002 roku, ostatnie mistrzostwa, przed trzema laty, zakończyli na trzecim miejscu. Turniej na Filipinach rozpoczęli od zwycięstw nad Chinami 3:1 i Czechami 3:0. Niekorzystnie jednak ułożyły się dla nich wyniki innych spotkań. Wygrana Czech z Chinami 3:0 zepchnęła Brazylię na trzecie miejsce w grupie. Przesądził o tym przegrany set w meczu z Chińczykami.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję