Pizza w Tutti Santi wytwarzana jest metodą rzemieślniczą, tylko z oryginalnych produktów sprowadzanych prosto z Włoch, a autorem wyjątkowej receptury ciasta jest Mistrz Włoch, Mistrz Europy i Wice Mistrza Świata w pizzy klasycznej - Valerio Valle. On też szkoli tutejszych „pizzaiolo” (kucharz wyspecjalizowany w przygotowywaniu pizzy) i tworzy menu.
– Cieszymy się, że udało nam się znaleźć fantastyczną lokalizację i to lokalizację nawiązującą historycznie do piekarnictwa, bo tu dawniej była piekarnia Mamut – mówi właściciel Tutti Santi Sergiusz Urbaniak. Podkreśla, że jakość i smak pizzy Tutti Santi jest efektem dwóch rzeczy: – Przede wszystkim receptury mistrza Włoch i Europy, który jest naszym współzałożycielem i patronem. A z drugiej strony najlepsze włoskie składniki. My często odwiedzamy małe włoskie manufaktury regionalnych producentów po to, żeby najlepsze smaki przywozić do Polski i żeby czasem te nietypowe produkty używać w naszych pizzach. Począwszy od mąki 5 Stagioni, produkowanej w młynach w Padwie, który od blisko 200 lat jest w rękach jednej rodziny, poprzez wszystkie wędliny, sery, pomidory – opowiada Sergiusz Urbaniak. W sercu restauracji znajduje się sprowadzony z Włoch piec opalany prawdziwym drewnem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Znakiem rozpoznawczym Tutti Santi jest też wystrój restauracji – sala została urządzona w industrialnym stylu z elementami sztuki gotyckiej, a ze ścian spoglądają różni święci. Imionami świętych są tez nazwane najlepsze pizze. – Tutti Santi znaczy Wszyscy Święci. To bardzo dobrze koresponduje z włoską kulturą, sfery życia sacrum i profanum we Włoszech mocno się przenikają. Tam jest zupełnie naturalne, że miasteczka, miasta, mają nazwy od świętych. Nawet produkty we Włoszech często mają nazwę pochodzącą od świętych, a ostatnio widziałem warsztat samochodowy „San Cristoforo” od św. Krzysztofa. Każda miejscowość ma swojego świętego patrona. Kiedy jest jego święto, w procesji bierze udział całe miasto, bez względu na to, czy ktoś jest wierzący czy nie wierzący, wszyscy razem idą w tej procesji – tłumaczy Sergiusz Urbaniak. Podkreśla też, że święci to wspaniali patronowie, osoby, które nas inspirują, które często poświęciły życie dla wartości uniwersalnych.
Pizzeria będzie czynna codziennie – w piątki i soboty od 12.00 do 23.00, w pozostałe dni od 12.00 do 22.00. W menu m.in. biała pizza San Marco (sos śmietanowy z serem i czosnkiem, grzyby leśne, mozzarella di bufala, szynka dojrzewająca, szczypiorek) czy Santa Clara (sos z pomidorów, szynka, pomidory koktajlowe, rukola, burrata, krem balsamiczny). Znajdziemy tam też pizzę gourmet – charakteryzują ją nietypowe połączenia smakowe, które przygotowuje się specjalnie na mistrzostwa pizzy. W karcie znajdują się również pizze z opcją na mące bez glutenu.