Ciasto:
• 5 szklanek mąki pszennej
• 25 dag margaryny
• ½ szklanki cukru pudru
• 3 łyżki śmietany
• 5 żółtek
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Masa jabłkowa:
• 2 kg jabłek
• 1 galaretka cytrynowa
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżka cynamonu
• pół szklanki bułki tartej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Lukier:
• ½ szklanki cukru pudru
• sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę, cukier puder, śmietanę, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut, by się schłodziło. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o małych oczkach, wymieszać z galaretką, cukrem, cynamonem i bułką tartą.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. 2/3 rozwałkować i wylepić nim dno blachy, formując wyższe brzegi. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto rozwałkować, przy pomocy radełka wykrawać paski i układać je na ukos na wierzchu ciasta. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temp. 200°C. Przygotować lukier cukier puder wymieszać z sokiem z połowy cytryny i oblać nim wierzch wystudzonej szarlotki.