Reklama

Z zakonnej kuchni

Gruszki z cytryną

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Uprawa grusz to specjalność Francuzów i Belgów, sięgająca XVII wieku. Jednak pierwsze wzmianki o tych owocach pochodzą z „Odysei” Homera. Gruszki zawierają witaminy C, A i trochę witamin z grupy B; mają sporo potasu, sodu, fosforu, magnezu i trochę jodu. Niektóre gatunki zawierają tzw. sklereidy – kamienne komórki, dlatego nie poleca się ich na surowo osobom z problemami gastrologicznymi. Ugotowane w całości, przybrane listkami mięty lub melisy dekoracyjnie wyglądają na stole. Proponowany przepis to wykwintny deser. Odsączone owoce smakują wyśmienicie z gorącą czekoladą jako fondue, a na zimno z żurawiną lub bitą śmietaną.

Składniki:

• 2 kg gruszek klapsów
• 4 łyżki cukru
• 2 l wody
• 6 goździków
• 2 laski cynamonu
• cytryna

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:

Wodę zagotować z cukrem i przyprawami. Gruszki umyć, obrać ze skóry, wydrążyć gniazda, pokroić na ćwiartki. Cytrynę sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w krążki, wyjąć pestki. Gruszki ułożyć w słojach, przekładając krążkami cytryny, zalać gorącym syropem. Słoje pasteryzować w kąpieli wodnej przez 40 min.

Porcja na 2 słoje o pojemności 2,5l.

2014-09-09 15:51

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świąteczne pierniki – kulinarne dzieła sztuki

[ TEMATY ]

kuchnia

Wojciech Mśichowski

W adwentowy czas przygotowań do narodzin Bożej Dzieciny, zgodnie z odwieczną polską tradycją wpisał się zapach choinki, wigilijnych potraw i oczywiście świątecznych pierników, pachnących przyprawami korzennymi i miodem. Od 11 lat, w tę szczególną bożonarodzeniową scenerię wpisuje się młodzież z Katolickiej Szkoły Zawodowej, Specjalnej, Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich im. św. Antoniego z Padwy w Częstochowie, organizując międzyszkolny konkurs na „Bożonarodzeniowy wyrób cukierniczy”.

Młodzi adepci sztuki cukierniczej, pod kierunkiem opiekunów, każdego roku wprowadzają jurorów w zaczarowany świat baśni, zaklęty w piernikowym cieście. Tegoroczne prace będące miniaturowymi dziełami sztuki przyciągały wzrok, kusiły smakiem, zachwycały pomysłowością i precyzją wykonania. Jak powiedział członek jury, aktor Adam Hutyra, wiele z nich mogłoby stanowić w powiększeniu scenografie do scenicznej baśni.
CZYTAJ DALEJ

Środa Popielcowa rozpoczyna Wielki Post

2025-03-03 14:13

[ TEMATY ]

Wielki Post

Środa Popielcowa

Karol Porwich/Niedziela

W tym tygodniu, 5 marca 2025 roku przypada Środa Popielcowa, która rozpoczyna w Kościele Wielki Post, 40-dniowy okres przygotowania do Świąt Wielkanocnych, czyli Zmartwychwstania Pańskiego. Podczas liturgii tego dnia wiernym posypuje się głowy popiołem na znak podjęcia pokuty.

Nawróceniu serca do Boga pomagają tradycyjne praktyki, takie jak post, modlitwa i jałmużna, ale też nowe: wyciszenie poprzez ograniczenie Internetu czy oglądania telewizji. Wielu podejmuje okresową abstynencję w myśl zwięzłego hasła: „w Wielkim Poście nie pij i nie podawaj alkoholu”.
CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Popielec w katedrze

2025-03-05 22:20

[ TEMATY ]

bp Marek Mendyk

Wielki Post

Środa Popielcowa

Hubert Gościmski

Bp Adam Bałabuch podczas obrzędu posypania głów popiołem

Bp Adam Bałabuch podczas obrzędu posypania głów popiołem

Przewodnicząc liturgii Środy Popielcowej w katedrze świdnickiej bp Marek Mendyk dał wskazówki, jak dobrze przeżyć czas Wielkiego Postu, podkreślając znaczenie nawrócenia, refleksji nad słowem Bożym oraz pogłębionej modlitwy i postu.

W wygłoszonej homilii przypomniał, że 40 dni Wielkiego Postu to nie tylko przygotowanie do świąt Zmartwychwstania Pańskiego, ale również czas duchowej odnowy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję