W Polsce kapusta należy do najpopularniejszych warzyw. Przyrządza się ją w formie kiszonek, surówek, jako dodatek do pierogów i makaronów. Znakomicie smakuje sok z kapusty, zarówno sam, jak i w połączeniu z sokiem z marchwi czy selera. Kapusta ugotowna na parze bez dodatku tłuszczu nie tuczy.
Ryż ugotować na sypko, wymieszać z mięsem, dodać podduszoną cebulę, połowę z porcji ozpuszczonego bulionu, wymieszać. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zimną wodą z bulionem, dodać pastę pomidorową, zagotować. Z kapusty wykroić głąb i obgotować ją w osolonej wodzie. Na liście nałożyć farsz mięsny, ściśle zwinąć. Dno rondla wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć na nich gołąbki, zalać sosem. Dusić ok. półtorej godziny.
Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.
25 dag płatów makaronu lasagne
4 kolorowe papryki
2 czerwone cebule
1 opakowanie pomidorów pelati (całe w puszce)
cukinia
bakłażan
2 ząbki świeżego czosnku
oliwa z wytłoczyn oliwek
25 dag koziego sera
25 dag mozzarelli
1 l mleka
10 dag masła
10 dag mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
kilka gałązek świeżego oregano
sól
ostra papryczka
„Wszyscy zgadzają się, że jest doskonałym słuchaczem, ale nie jest tak łatwo powiedzieć, co ma na myśli” - uważa Stefan von Kempis. Redaktor naczelny niemieckojęzycznych redakcji Radia Watykańskiego/Vatican News w krótkim czasie napisał jedną z pierwszych biografii nowego papieża Leona XIV. W wywiadzie dla niemieckiej agencji katolickiej KNA zdradza, jak było to możliwe.
"Musi zrobić wszystko, co w ludzkiej mocy, aby zapobiec schizmie i przynajmniej stworzyć wyobrażoną, postrzeganą jedność”, napisał von Kempis w swojej książce pt. "Papież Leon XIV - kim jest - jak myśli - co czeka jego i nas". Książka została opublikowana 24 maja przez nimieckie wydawnictwo Patmos-Verlag.
„Podejmujesz się zadania, które wiąże się z wieloma wyzwaniami wewnętrznymi o charakterze politycznym i społeczno-gospodarczym, ale także religijnym w stosunkach z naszymi braćmi prawosławnymi, oraz w obliczu napięć regionalnych i kontynentalnych związanych z tragiczną wojną toczącą się na Ukrainie, której końca niestety nie widać” - powiedział 22 maja wieczorem kard. Pietro Parolin do nowego nuncjusza na Białorusi, abp Ignazio Ceffalii. Sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej osobiście udzielił w bazylice watykańskiej sakry nowemu dyplomacie papieskiemu.
Abp Ignazio Ceffalia został mianowany 25 marca nuncjuszem apostolskim na Białorusi. Należy do obrządku bizantyjsko-albańskiego we Włoszech i ma za sobą długą karierę dyplomatyczną.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.