Reklama

Z zakonnej kuchni

Gołąbki z białej kapusty

W Polsce kapusta należy do najpopularniejszych warzyw. Przyrządza się ją w formie kiszonek, surówek, jako dodatek do pierogów i makaronów. Znakomicie smakuje sok z kapusty, zarówno sam, jak i w połączeniu z sokiem z marchwi czy selera. Kapusta ugotowna na parze bez dodatku tłuszczu nie tuczy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• duża główka kapusty

• 20 dag ryżu

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 75 dag mielonego mięsa wieprzowego

• 2 cebule

• 2 kostki bulionu

• przyprawy: sól, pieprz

Sos:

• 750 ml wody

• 10 dag masła

• 2 łyżki mąki

• 2 łyżki pasty pomidorowej lub keczupu

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko, wymieszać z mięsem, dodać podduszoną cebulę, połowę z porcji ozpuszczonego bulionu, wymieszać. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zimną wodą z bulionem, dodać pastę pomidorową, zagotować. Z kapusty wykroić głąb i obgotować ją w osolonej wodzie. Na liście nałożyć farsz mięsny, ściśle zwinąć. Dno rondla wyłożyć liśćmi kapusty, ułożyć na nich gołąbki, zalać sosem. Dusić ok. półtorej godziny.

2015-08-05 08:56

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lasagne z warzywami i kozim serem

Swoje propozycje na rodzinne obiady przedstawia młody utalentowany kucharz. W 2012 r. zdobył tytuł Kucharza Odkrycie Roku oraz gotował w Pałacu Prezydenckim podczas kolacji wydanej z okazji Narodowego Święta Niepodległości. Pochodzi z Częstochowy, gdzie ukończył Technikum w Zespole Szkół Gastronomicznych. Od dwóch lat pracuje w Warszawie w autorskiej restauracji Karola Okrasy - znakomitego szefa kuchni, prowadzącego telewizyjne programy.

25 dag płatów makaronu lasagne 4 kolorowe papryki 2 czerwone cebule 1 opakowanie pomidorów pelati (całe w puszce) cukinia bakłażan 2 ząbki świeżego czosnku oliwa z wytłoczyn oliwek 25 dag koziego sera 25 dag mozzarelli 1 l mleka 10 dag masła 10 dag mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej kilka gałązek świeżego oregano sól ostra papryczka
CZYTAJ DALEJ

Biograf: Leon XIV nie pozwala ludziom tak łatwo zaglądać w swoje karty

2025-05-24 19:12

[ TEMATY ]

biografia

Papież Leon XIV

Stefan von Kempis

PAP/EPA

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

„Wszyscy zgadzają się, że jest doskonałym słuchaczem, ale nie jest tak łatwo powiedzieć, co ma na myśli” - uważa Stefan von Kempis. Redaktor naczelny niemieckojęzycznych redakcji Radia Watykańskiego/Vatican News w krótkim czasie napisał jedną z pierwszych biografii nowego papieża Leona XIV. W wywiadzie dla niemieckiej agencji katolickiej KNA zdradza, jak było to możliwe.

"Musi zrobić wszystko, co w ludzkiej mocy, aby zapobiec schizmie i przynajmniej stworzyć wyobrażoną, postrzeganą jedność”, napisał von Kempis w swojej książce pt. "Papież Leon XIV - kim jest - jak myśli - co czeka jego i nas". Książka została opublikowana 24 maja przez nimieckie wydawnictwo Patmos-Verlag.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Parolin udzielił sakry biskupiej nuncjuszowi na Białorusi

„Podejmujesz się zadania, które wiąże się z wieloma wyzwaniami wewnętrznymi o charakterze politycznym i społeczno-gospodarczym, ale także religijnym w stosunkach z naszymi braćmi prawosławnymi, oraz w obliczu napięć regionalnych i kontynentalnych związanych z tragiczną wojną toczącą się na Ukrainie, której końca niestety nie widać” - powiedział 22 maja wieczorem kard. Pietro Parolin do nowego nuncjusza na Białorusi, abp Ignazio Ceffalii. Sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej osobiście udzielił w bazylice watykańskiej sakry nowemu dyplomacie papieskiemu.

Abp Ignazio Ceffalia został mianowany 25 marca nuncjuszem apostolskim na Białorusi. Należy do obrządku bizantyjsko-albańskiego we Włoszech i ma za sobą długą karierę dyplomatyczną.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję