Reklama

Z zakonnej kuchni

Strogonow

Karnawał to czas balów i spotkań towarzyskich. Najlepiej na taką okazję zaserwować sycące danie jednogarnkowe. Polecamy przepis p. Marii Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg karczku

• ¾ kg pieczarek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 kostka smalcu

• 1 cebula

• 2 łyżki koncentratu pomidorowego

• ¾ szklanki mąki pszennej

• 1 jajko

• przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

Mięso pokroić w paski i partiami smażyć na smalcu na małym ogniu (mięso ma się podsmażyć, a nie udusić). Zrumienione mięso przełożyć do rondla i zalać wodą tak, aby było przykryte. Dusić do miękkości. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, udusić z pokrojoną w piórka cebulą. Dodać do mięsa.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Mąkę i jajko z dodatkiem soli utrzeć na zacierki. Zagęścić potrawę.

Wykonanie: Graziako

2016-01-05 08:30

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Truskawkowy deser

• 1kg truskawek • 0,5 l śmietanki kremówki • 2 galaretki truskawkowe • sok z połowy cytryny
CZYTAJ DALEJ

Największą miłością jest cierpliwe trwanie przy kimś, kto już nie potrafi „oddać” tak jak dawniej

2025-12-26 16:00

[ TEMATY ]

Ks. Krzysztof Młotek

Glossa Marginalia

Adobe Stock

ŚWIĘTO ŚWIĘTEJ RODZINY A.D. 2025

Syr 3, 2-6.12-14
CZYTAJ DALEJ

Najstarszy zachowany do dziś opłatek został znaleziony w książce należącej do polskiego szlachcica

2025-12-26 18:14

[ TEMATY ]

opłatek

_Alicja_/pixabay.com

Najstarszy zachowany do dziś opłatek został znaleziony w książce należącej do polskiego szlachcica Władysława Konstantego Wituskiego (1605-1655). O odkryciu tym oraz bibliotece polskiego podróżnika, zagrabionej przez Szwedów w XVII wieku, opowiada w rozmowie z PAP dr Joanna Zatorska-Rosen.

Badaczka z Uniwersytetu Sztokholmskiego jest autorką rozprawy na temat biblioteki Wituskiego, wywiezionej z Polski przez wojska szwedzkie podczas potopu szwedzkiego i przechowywanej do dziś na Zamku Skokloster pod Uppsalą.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję