Reklama

Z zakonnej kuchni

Gołąbki z kaszą i pieczarkami

Bardzo pożywne gołąbki, które najlepiej smakują z sosem grzybowym. Pyszna postna wersja tradycyjnej potrawy – można ją z powodzeniem podawać w piątek. Przepis pochodzi z książki „Z kuchni siostry Arkadii”.

Niedziela Ogólnopolska 37/2016, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• główka kapusty włoskiej lub białej

• 25 dag kaszy gryczanej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 30 dag pieczarek

Reklama

• cebula

• jajko

• 2 szklanki wywaru jarzynowego

• łyżka masła

• przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:

Kapustę sparzyć, wyciąć głąb i oddzielić liście. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, następnie dodać posiekane pieczarki. Razem dusić do miękkości. Pod koniec posolić do smaku.

Pieczarki z cebulą wymieszać z kaszą, dodać jajko, doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Farsz nakładać na liście kapusty, zaginać brzegi i zwijać w rulony. Układać ściśle w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.

Podlać wywarem, dodać masło i dusić do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C (1-1,5 godz.). W trakcie duszenia w razie potrzeby uzupełniać odparowany wywar. Gołąbki podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Wykonanie: Graziako

2016-09-07 08:38

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa brzoskwiniowo-ananasowa

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”. Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy. Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Ksiądz a media społecznościowe

2024-04-25 15:10

[ TEMATY ]

KSM

Zielona Góra

Katolickie Stowarzyszenie Młodzieży

Pogadaj z Czarnym

Koło Akademickie KSM przy UZ

ks. Waldemar Kostrzewski

Katarzyna Krawcewicz

Ze studentami spotkał się ks. Waldemar Kostrzewski

Ze studentami spotkał się ks. Waldemar Kostrzewski

Gościem kwietniowego spotkania z cyklu Pogadaj z Czarnym był ks. Waldemar Kostrzewski.

24 kwietnia w sali akademika Piast (Uniwersytet Zielonogórski) odbyło się spotkanie z serii Pogadaj z Czarnym pt. „Ksiądz a media społecznościowe”. Gościem Koła Akademickiego KSM był ks. Waldemar Kostrzewski.

CZYTAJ DALEJ

Nie słowa lecz czyny

2024-04-26 09:20

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Peregrynacja relikwii błogosławionej rodziny Ulmów, które przemierzają naszą diecezję, wchodzi w swoją końcową fazę. Ostatnie dni tej duchowej podróży odbędą się w Ostrowcu Świętokrzyskim.

W procesji do świątyni, która zgromadziła kapłanów z dekanatów ostrowieckiego, szewieńskiego, kunowskiego i ożarowskiego, relikwie błogosławionej rodziny Ulmów wniósł proboszcz parafii, ks. Jan Sarwa, wspierany przez przedstawicieli rodzin z lokalnej wspólnoty. Udział duchowieństwa z różnych dekanatów podkreślił ważność tego wydarzenia w życiu kościelnym regionu.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję