Reklama

Wiadomości

Ozon – rewolucja w hodowli zwierząt?

Z dr. Paolem Garbellim – włoskim weterynarzem i hodowcą – rozmawia Włodzimierz Rędzioch

Niedziela Ogólnopolska 41/2016, str. 54

[ TEMATY ]

zdrowie

Paolo Garbelli

Prosiaki z chlewni dr. Garbellego

Prosiaki z chlewni dr. Garbellego

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Doktor Paolo Garbelli, weterynarz i hodowca świń, przez wiele lat zadawał sobie pytanie: jaki sens ma skupianie się jedynie na leczeniu chorób człowieka, jeżeli nie przykładamy dostatecznej wagi do dbałości o jakość żywności? A w przypadku mięsa jego jakość jest o wiele wyższa, gdy ograniczamy stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt. Oczywiście, w pracy hodowcy ważny jest również zysk, ale jak mówi dr Garbelli: – O uczciwym zysku można mówić wtedy, gdy dokłada się również starań, aby nie wyrządzać szkód w środowisku naturalnym ani nie szkodzić zdrowiu ludzkiemu. O to właśnie prosi papież Franciszek w encyklice „Laudato si’ ”. Doktor Garbelli przez 11 lat pracował jako lekarz weterynarii – dbał o koty, psy i inne zwierzęta swoich klientów. W 2001 r. postanowił zająć się hodowlą świń do produkcji szynki parmeńskiej i szynki San Daniele. Jako hodowca był zaniepokojony nadmiernym stosowaniem antybiotyków w leczeniu i karmieniu zwierząt, ponieważ coraz bardziej zwiększająca się oporność bakterii na antybiotyki, która występuje u ludzi, daje się odnotować również u zwierząt. Jednym z najbardziej palących problemów dla hodowców trzody chlewnej, drobiu, owiec i bydła jest coraz powszechniejsze stosowanie substancji chemicznych i antybiotyków do zwalczania infekcji, wirusów i chorób, które zagrażają zwierzętom hodowlanym. Nawet zwykłe choroby zakaźne nie są zwalczane za pomocą poprawy techniki hodowli – nadużywa się w tym celu antybiotyków. A to wiąże się nie tylko ze wzrostem kosztów, ale również z obawą o zawartość tych substancji w mięsie, które jest sprzedawane i konsumowane. Doktor Paolo Garbelli starał się zmniejszyć do minimum stosowanie antybiotyków w celu produkcji zdrowszego mięsa i poprawy warunków życia zwierząt. Wśród metod stosowanych przez niego jest również wykorzystywanie ozonu.

W. R.

* * *

WŁODZIMIERZ RĘDZIOCH: – Jak udało się panu tak znacząco zmniejszyć stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt?

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

DR PAOLO GARBELLI: – Moja technika polega na podawaniu zwierzętom w paszy ozonu i naturalnych immunostymulantów, szczególnie preparatów ziołowych. W ten sposób udało mi się ograniczyć stosowanie antybiotyków o 90 proc. w porównaniu ze średnimi dawkami. Ozonowanie paszy i wody podawanych świniom znacznie obniża poziom bakterii i wirusów, co oznacza zmniejszenie ryzyka infekcji u zwierząt i wzmocnienie układu immunologicznego. Jednym słowem – wykorzystuję znane wszystkim właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze ozonu.

– Czy używa pan również ozonu w formie gazu?

– Tak. Gaz jest dostarczany do chlewni i niszczy znajdujące się w powietrzu zarazki, co zapobiega przenoszeniu chorób ze zwierzęcia na zwierzę. I w tym przypadku mamy korzyści zdrowotne – zmniejszenie występowania chorób układu oddechowego oraz duży spadek użycia środków przeciwbakteryjnych i dezynfekujących.

– Co zyskujemy na tym my, konsumenci?

– Ograniczenie stosowania antybiotyków pozwala uzyskać o wiele bardziej zdrowe mięso, a także uniknąć wielu problemów zdrowotnych pojawiających się u człowieka, takich jak oporność na antybiotyki, która staje się coraz bardziej poważnym problemem nie tylko dla zwierząt, ale także dla ludzi, do tego stopnia, że Światowa Organizacja Zdrowia uznała tę sprawę za światowe zagrożenie. Świadczy to więc o powadze sytuacji.

– Jak należy promować wykorzystywanie ozonu w hodowli zwierząt?

– To nowa metoda, która wymaga czasu i poświęcenia, żeby były jak najlepsze rezultaty. Ale właśnie dlatego warto ją wprowadzać w życie i badać – mam nadzieję, że moi koledzy, lekarze weterynarii, będą otwarci na wymianę doświadczeń. Na nas, weterynarzach, spoczywa wielka odpowiedzialność za utrzymanie zdrowia zwierząt, z użyciem w tym celu jak najmniejszej ilości czynników chemicznych. Jest to obowiązek etyczny, z którego będziemy musieli zdać sprawę. Ja w swoich działaniach weterynarza staram się w miarę możliwości zmniejszać stosowanie antybiotyków. Ale nawet kiedy uznałem za słuszne ich stosowanie, zauważyłem, że ich aplikowanie wraz ze środkami naturalnymi sprawia, iż czas trwania choroby zakaźnej zmniejsza się o 50 proc.

* * *

Powstaje związek hodowców wolny od antybiotyków – „antibiotic-free”
We Włoszech powstał związek hodowców trzody chlewnej o angielskiej nazwie „Very Italian PiG” z siedzibą w Leno (prowincja Brescia), skupiający hodowców, którzy m.in. proponują hodowlę bez stosowania antybiotyków („antibiotic-free”). Dostali oni już zamówienia na swoje produkty ze Stanów Zjednoczonych i z Wielkiej Brytanii. Coraz więcej producentów mięsa zaczyna się organizować, by w hodowli zwierząt rezygnować ze środków chemicznych. Doktor weterynarii Paolo Garbelli koordynuje tego typu przedsięwzięcia i nadzoruje je od strony medycznej.

2016-10-05 08:29

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ta wstrętna zgaga

Pojawia się zazwyczaj 30-60 min po posiłku, czasem w nocy, a niekiedy podczas schylania się.

Jeżeli wierzyć statystykom, ok. 20% mieszkańców Europy doświadcza raz w tygodniu nieprzyjemnego uczucia pieczenia i palenia za mostkiem, potocznie nazywanego zgagą. Mechanizm, który wywołuje tę dolegliwość, jest następujący. W normalnych warunkach przyjęty pokarm trafia do żołądka, gdzie poddawany jest działaniu enzymów trawiennych i kwasu solnego. Nabłonek wyścielający żołądek jest przystosowany do kontaktu z kwasem solnym, w przeciwieństwie do nabłonka przełyku. Jeżeli w pewnych warunkach treść pokarmowa cofa się do przełyku, to obecność kwasu podrażnia jego nabłonek. To właśnie powoduje dokuczliwe pieczenie, które nazywamy zgagą. Tego typu problem pojawia się wtedy, gdy zwieracz dolny przełyku z jakiegoś powodu nie funkcjonuje prawidłowo.

CZYTAJ DALEJ

Śp. ks. Tadeusz Kasperek - proboszcz, jakich mało

2024-05-20 22:29

Katarzyna Dybeł

Ks. prałat Tadeusz Kasperek w czasie diecezjalnej pielgrzymki do Ziemi Świętej - 12 marca 2010, Góra Błogosławieństw

Ks. prałat Tadeusz Kasperek w czasie diecezjalnej pielgrzymki do Ziemi Świętej - 12 marca 2010, Góra Błogosławieństw

    Emerytowany proboszcz parafii pw. św. Piotra w Wadowicach i honorowy obywatel Miasta Wadowice ks. prałat Tadeusz Kasperek zmarł 17 maja br. w krakowskim szpitalu.

    Charyzmatyczny kapłan, ksiądz z powołania, ceniony i lubiany, obdarzony licznymi talentami, mocną osobowością i determinacją w posługiwaniu tym, których Bóg stawiał na jego drodze. Pełen niewyczerpanej energii i wciąż nowych pomysłów, zawsze otwarty i gościnny, rozmodlony i umiejący rozmodlić innych, gotowy rozmawiać z każdym niezależnie od jego poglądów, twórczy, kochający Kościół – proboszcz jakich mało. Wyjątkowy gospodarz i organizator, dla wielu przyjaciel, duchowy ojciec, spowiednik i mistrz ewangelicznego słowa. Serce i czas miał dla wszystkich, ale w centrum jego duszpasterskiej troski były dzieci i osoby chore, starsze, zmagające się z cierpieniem i niezrozumieniem. Przez ostatnie lata swego życia doświadczył krzyża ciężkiej choroby i kalectwa, który niósł w heroiczny sposób, ofiarując wiele z tego cierpienia w intencji swoich parafian.

CZYTAJ DALEJ

W niedzielę pielgrzymka mężczyzn i młodzieńców do Piekar Śląskich

2024-05-21 08:01

[ TEMATY ]

Piekary Śląskie

Joanna Adamik Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

W najbliższą niedzielę odbędzie się doroczna stanowa pielgrzymka mężczyzn i młodzieńców do sanktuarium Matki Sprawiedliwości i Miłości Społecznej w Piekarach Śląskich. Mszy św. będzie przewodniczył i homilię wygłosi prymas Polski abp Wojciech Nowak.

Jak poinformował w poniedziałek rzecznik archidiecezji katowickiej ks. Rafał Bogacki, metropolita katowicki abp Adrian Galbas w zaproszeniu do męskiej części diecezjan nawiązał do hasła tegorocznej pielgrzymki „Jestem w Kościele”. Hierarcha zaapelował przy tym o przyjrzenie się w Piekarach wspólnej obecności wiernych w Kościele i próbę odpowiedzi na pytanie, co zrobić, aby była ona jeszcze intensywniejsza.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję