Reklama

Porady

Słodkie życie

Niedziela Ogólnopolska 1/2017, str. 49

jarmoluk/pixabay

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Słodkość daje nam doznanie szczęścia. Dzieje się tak, ponieważ pierwszy słodki smak, który skosztowaliśmy w naszym życiu, był smakiem wód płodowych oraz naturalnego mleka mamy. W dorosłym życiu nasze preferencje smakowe skierowane są na to, co kojarzy nam się z poczuciem bezpieczeństwa, ciepłem, opieką i błogostanem. Dlatego tak chętnie sięgamy po łakocie.

Warto wybierać z głową. Uznaję zasadę, że „świadomy konsument – to zdrowy konsument”. Na półkach sklepów 80 proc. żywności to żywność wysoko przetworzona. Cukier znajduje się w słodyczach, ale również w wyrobach mięsnych, sosach, przecierach, jogurtach. Pytanie brzmi: po co? Właśnie po to, aby po zjedzeniu po raz pierwszy sięgnąć kolejny raz i kolejny, i kolejny. Mózg cały czas pamięta, że to, co słodkie, jest przyjemne i miłe... Niestety, jeśli zsumujemy ilość zjedzonego cukru dodanego do żywności, w skali roku powstaje tego sporo, a dochodzą jeszcze wody smakowe, napoje, słodka kawa i herbata czy słodkości, w których króluje syrop glukozowo-fruktozowy – swoją drogą bardzo niebezpieczny dla zdrowia zamiennik cukru...

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Epidemia otyłości, zakwaszenie organizmu, choroby metaboliczne, problemy z zębami, Candida u dzieci – to tylko krótka lista konsekwencji, które mogą dotknąć każdego, kto daje się namówić na kolorowe, pełne chemii opakowania, reklamowane w mediach.

Reklama

Pielęgnuj w sobie cnotę umiaru. Jeśli ograniczysz słodki smak – będziesz miał na niego mniejszą ochotę. Jeśli masz chęć na łakocie – zrób je sam, używając zdrowych zamienników, np. miodu, daktyli, bananów czy ksylitolu. Twoje kubki smakowe potrzebują ok. 20 dni, aby odzwyczaić się od cukru. Spróbuj zrobić im detoks, a potem zobaczysz, że wcale nie potrzebujesz słodzić herbaty, ponieważ bez cukru jest o niebo lepsza!

* * *

Karolina Szostkiewicz
Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.

2016-12-28 10:26

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rozpoczął się proces beatyfikacyjny Sługi Bożej Heleny Kmieć

2024-05-10 14:00

[ TEMATY ]

Helena Kmieć

BP Archidiecezji Krakowskiej

Uroczystość w kaplicy Domu Arcybiskupów Krakowskich rozpoczęła się krótką modlitwą. Abp Marek Jędraszewski, metropolita krakowski powołał trybunał do przeprowadzenia procesu beatyfikacyjnego Sługi Bożej Heleny Kmieć, wiernej świeckiej. W jego skład weszli: ks. dr Andrzej Scąber – delegat arcybiskupa, ks. mgr lic. Paweł Ochocki – promotor sprawiedliwości, ks. mgr lic. Michał Mroszczak – notariusz, ks. mgr lic. Krzysztof Korba – notariusz pomocniczy, ks. mgr Adam Ziółkowski SDS – notariusz pomocniczy.

Następnie postulator sprawy, ks. dr Paweł Wróbel SDS zwrócił się do arcybiskupa i członków trybunału o rozpoczęcie i przeprowadzenie procesu oraz przedstawił zgromadzonym postać Sługi Bożej. – Wychowanie w głęboko wierzącej rodzinie skutkowało życiem w atmosferze stałego kontaktu z Bogiem – mówił postulator przywołując zaangażowanie Heleny w życie wspólnot religijnych od wczesnego dzieciństwa. Zwrócił uwagę na zdolności intelektualne i różnorodne talenty kandydatki na ołtarze. Studiowała inżynierię chemiczną na Politechnice Śląskiej w języku angielskim oraz uczyła się w Państwowej Szkole Muzycznej I i II stopnia w Gliwicach.

CZYTAJ DALEJ

Czy moim życiem głoszę Ewangelię?

2024-04-15 15:01

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mk 16, 15-20.

Niedziela, 12 maja. Uroczystość Wniebowstąpienia Pańskiego

CZYTAJ DALEJ

Polichna. Niebo otwarte dla wszystkich

2024-05-13 05:41

Małgorzata Kowalik

W niedzielę 12 maja, w kościele w Polichnie obchodzono odpust ku czci św. Izydora. Sumę odpustową odprawił i homilię wygłosił ks. Krzysztof Ciupak ( Puławy).

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję