Reklama

Z zakonnej kuchni

Mazurek orzechowy

Mazurki wielkanocne to ciasta, które goszczą na naszych stołach raz do roku. Może to właśnie z tego powodu większość z nich jest bardzo słodka i pyszna. W tym roku proponujemy ciasto, które może nie jest klasycznym mazurkiem, ale świetnie odegra tę rolę na wielkanocnym stole.

Niedziela Ogólnopolska 16/2017, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

ciasta

macko/pl.fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

• 50 dag mąki

• 25 dag masła

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 25 dag cukru

Reklama

• 4 żółtka

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 łyżka kakao

Masa orzechowa:

• 4 białka

• 25 dag cukru pudru

• 10 dag orzechów włoskich

Wykonanie:

Masło posiekać, połączyć z mąką, cukrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia, zagnieść. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wyrabiać, aż kakao połączy się z ciastem. Przygotować masę orzechową: ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier puder, a następnie zmielone orzechy. Wymieszać. Brytfankę wysmarować tłuszczem. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć jedną część jasnego ciasta równomiernie na całej powierzchni. Wyłożyć połowę masy orzechowej. Na nią zetrzeć ciemną część ciasta i wylać drugą część masy, rozsmarować. Na wierzch zetrzeć trzecią – jasną część ciasta. Piec 40 min w temp. 180°C.

Wykonanie: Graziako

2017-04-11 09:43

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Słodka Wielkanoc

Tradycyjne polskie ciasta wielkanocne to baby, mazurki i serniki.

Ciasta wielkanocne to nie tylko przysmaki, ale także prawdziwe ozdoby stołu. Lukrowane, przybrane bakaliami, polewami, czekoladą – wyglądają przepięknie. Niektóre z tych wypieków rzadko goszczą na naszych stołach, np. mazurki. Łasuchy czekają na nie cały rok! Choć w cukierniach wybór ciast jest ogromny, warto się pokusić i samemu spróbować je przygotować. Nie trzeba się obawiać, że nam nie wyjdą, bo przepisy nie są skomplikowane. Będziemy mieli satysfakcję, że udało nam się zrobić domowe ciasta. Do dekorowania możemy też zaangażować dzieci – będzie to dla wszystkich dobra zabawa.

CZYTAJ DALEJ

Gdy spożywamy Eucharystię, Jezus karmi nas swoją nieśmiertelnością

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 6, 52-59.

Piątek, 19 kwietnia

CZYTAJ DALEJ

Bp Milewski do młodych: nie zmarnujcie bierzmowania

2024-04-18 19:23

[ TEMATY ]

bierzmowanie

Płock

bp Mirosław Milewski

Karol Porwich/Niedziela

- Bardzo zależy mi na tym, żebyście nie zmarnowali bierzmowania. Zachowajcie w sobie prawdę i otwartość na dary Ducha Świętego, na Boga i drugiego człowieka - powiedział bp Mirosław Milewski w Nasielsku w diecezji płockiej. Dokonał wizytacji parafii pw. św. Katarzyny i udzielił młodzieży sakramentu bierzmowania.

Bp Milewski na podstawie Ewangelii Janowej (J 6,44-51) podkreślił, że „Jezus jest chlebem żywym”: - Za każdym razem, kiedy spożywamy ten chleb, zagłębiamy się w istotę miłości Boga. Już nie żyjemy dla nas samych - zauważał biskup pomocniczy diecezji płockiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję