Reklama

Zupy

Chłodnik tradycyjny

Chłodnik to idealne danie na upały – smaczne, zdrowe i łatwe w przyrządzeniu. Poza botwinką, ogórkami i zieleniną można dodać do niego jajka lub kawałki pieczonego kurczaka.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• duży pęczek botwiny wraz z buraczkami

• 2 ogórki

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• ½ szklanki posiekanego koperku

Reklama

• 2 łyżki posiekanego szczypiorku

• 2 jajka ugotowane na twardo

• 2 ząbki czosnku

• 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego

• ½ szklanki gęstej śmietany (18 proc.)

• sól

Wykonanie:

Dokładnie oczyszczoną botwinkę drobno posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do rondelka, zalać niewielką ilością wody (aby przykryć buraczki) i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę i razem z czosnkiem dodać do wystudzonej botwinki. Wymieszać z kefirem (jogurtem) i śmietaną, następnie dodać szczypiorek i koperek, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jajka przekroić na połówki i wkładać do każdej porcji. Można też dodać pokrojone w kostkę mięso, np. kurczaka.

Wykonanie: Graziako

2017-07-12 10:07

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pieczone parówki

Przepis pochodzi z książki wydanej przez Zgromadzenie Sióstr Najświętszej Rodziny z Nazaretu, zatytułowanej „Z kuchni Siostry Arkadii”.
Czytelnik znajdzie tam ponad 500 wypróbowanych receptur na domowe potrawy.
Bogaty wybór zup i dań z mięs i ryb, surówek i przetworów. Książkę polecamy wszystkim, którzy umieją piec i gotować, a także tym, którzy tej sztuki nie posiadają lub chcą poszerzyć swą wiedzę o sztuce kulinarnej.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Św. Marek, Ewangelista

[ TEMATY ]

św. Marek

Arkadiusz Bednarczyk

Św. Marek (A. Mirys, Tyczyn, XVIII wiek)

Św. Marek (A. Mirys, Tyczyn, XVIII wiek)
CZYTAJ DALEJ

Nie słowa lecz czyny

2024-04-26 09:20

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Peregrynacja relikwii błogosławionej rodziny Ulmów, które przemierzają naszą diecezję, wchodzi w swoją końcową fazę. Ostatnie dni tej duchowej podróży odbędą się w Ostrowcu Świętokrzyskim.

W procesji do świątyni, która zgromadziła kapłanów z dekanatów ostrowieckiego, szewieńskiego, kunowskiego i ożarowskiego, relikwie błogosławionej rodziny Ulmów wniósł proboszcz parafii, ks. Jan Sarwa, wspierany przez przedstawicieli rodzin z lokalnej wspólnoty. Udział duchowieństwa z różnych dekanatów podkreślił ważność tego wydarzenia w życiu kościelnym regionu.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję