Składniki:
• duży kabaczek (ok. 1,5 kg)
• 4 duże strąki papryki
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 duża cebula
• 30 dag wędliny (okrawki szynki, kiełbasa, boczek wędzony)
• 0,5 kg pomidorów lub 3 łyżki pasty pomidorowej
• przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku
Wykonanie:
Kabaczek obrać, usunąć środek, pokroić w kostkę (2-3 cm). Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, pokroić w ćwiartki. Kabaczek, paprykę i pomidory podlać wodą i dusić. Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, przesmażyć i dodać do warzyw. Podlać niewielką ilością wody (jeśli trzeba) i dusić razem do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
Wykonanie: Graziako