Reklama

Z zakonnej kuchni

Kluski parowane – pampuchy

Kluski na parze, zwane też w zależności od regionu pampuchami lub buchtami, to mięciutkie drożdżowe bułeczki gotowane na parze. Można je podawać na słodko lub na słono. Można je też nadziewać.

Niedziela Ogólnopolska 2/2018, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

lcc54613/pl.fotolia.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 50 dag mąki

• 4 dag drożdży

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 200 ml mleka

Reklama

• 1 łyżeczka cukru

• 5 dag masła

• 2 jajka

• 0,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

Mleko podgrzać, przelać do większej miski, dodać drożdże i je rozpuścić. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (należy je zagniatać przynajmniej 10 minut – ciasto ma być idealnie gładkie). Odstawić ciasto do wyrośnięcia (na ok. godzinę). Po wyrośnięciu raz jeszcze wyrobić ciasto (ok. 5 minut). Gdyby zbytnio lepiło się do rąk, należy je podsypać mąką. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i lekko spłaszczyć dłońmi. Przy pomocy szklanki wycinać kółka i formować z nich kule. Pozostawić na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia. Gotowanie na parze: Do dużego garnka wlać wodę – do połowy wysokości, wierzch garnka przykryć gazą i szczelnie przytwierdzić ją do boków garnka (np. sznurkiem) lub użyć gotowego sitka. Kluski wkładać partiami. Garnek szczelnie nakryć dużą, wysoką miską. Parować przez 7-8 minut.

2018-01-10 10:56

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierniczki

Pierniczki to nieodłączny element przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. W wielu polskich domach w czasie Adwentu piecze się je nawet kilka razy. Pachnie wtedy wspaniale cynamonem i przyprawą korzenną, przywołując cudowną atmosferę świąt. Mogą być ozdobą stołów, ale także choinki.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Nowi kanonicy

2024-03-28 12:00

[ TEMATY ]

Zielona Góra

Karol Porwich/Niedziela

Podczas Mszy Krzyżma bp Tadeusz Lityński wręczył nominacje i odznaczenia kapłanom diecezji. Życzenia otrzymali również księża, którzy obchodzą w tym roku jubileusze kapłańskie.

Pełna lista nominacji, odznaczeń i jubilatów.

CZYTAJ DALEJ

Ojciec Pio tajemnice Męki Pańskiej nie tylko kontemplował, ale jej ślady nosił na ciele

2024-03-28 23:15

[ TEMATY ]

Droga Krzyżowa

św. o. Pio

Wydawnictwo Serafin

O. Pio

O. Pio

Mistycy wynagrodzenia za grzechy są powołani do wzięcia w milczeniu grzechów i cierpienia świata na siebie, w zjednoczeniu z Jezusem z Getsemani. Rzeczywiście, Ojciec Pio tajemnice Męki Pańskiej nie tylko kontemplował i boleśnie przeżywał, ale jej ślady nosił na własnym ciele, aby w zjednoczeniu ze swoim Boskim Mistrzem współdziałać w wynagradzaniu za ludzkie grzechy. Jako czciciel Męki Pańskiej chciał, aby i inni korzystali z jego dobrodziejstwa.

„Misterium miłości. Droga krzyżowa z Ojcem Pio” to rozważania drogi krzyżowej, które proponuje nam br. Błażej Strzechmiński OFMCap - znawca życia i duchowości Ojca Pio. Rozważania każdej ze stacji przeplatane są z fragmentami pism Stygmatyka. Książka wydana jest w niewielkiej, poręcznej formie i zawiera także miejsce na własne notatki, co doskonale nadaje się do osobistej kontemplacji Drogi krzyżowej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję