SKŁADNIKI
FARSZ:
• 50 dag białej kapusty
• 2 łyżki masła
• cebula
• sól, pieprz
CIASTO:
• 1 łyżka masła
• 4 jajka
• 12 dag cukru
• 3 łyżki kwaśnej śmietany
• 2 dag drożdży
• mleko
• 1 łyżeczka soli
• ok. 50 dag mąki
WYKONANIE:
Kapustę ugotować w osolonej wodzie, odcisnąć, posiekać. W osobnym garnku przesmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kapustę, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i dusić jeszcze 10 min. Przestudzić.
Jaja umyć, żółtka oddzielić od białek. Masło, żółtka, cukier utrzeć na puch, dodać śmietanę, drożdże rozpuszczone wcześniej w kilku łyżkach ciepłego mleka, sól i tyle mąki, ile ciasto zabierze. Na końcu dodać pianę ubitą z białek i dobrze wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować i wykrawać okrągłe placuszki.
Na środek każdego nakładać farsz z kapusty. Formować bułeczki. Posmarować z wierzchu roztopionym masłem i zostawić, by wyrosły. Wstawić do piekarnika (180oC) i piec na złoty kolor.
Pomóż w rozwoju naszego portalu