Reklama

Z zakonnej kuchni

Karp w pomarańczach z goździkami

Niedziela Ogólnopolska 51/2019, str. 77

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

karp

adobe.stock.pl

Składniki (na 2 porcje):
250 g karpia (filety)
1 pomarańcza
2 łyżki chrzanu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/3 łyżeczki białego pieprzu
8 ziaren kolorowego pieprzu
10 goździków
szczypta imbiru
szczypta soli
1 łyżka tartej bułki żytniej
1 łyżka mąki
4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
W moździerzu przygotowujemy marynatę do ryby – ucieramy kolorowy pieprz, goździki, sól i imbir. Następnie mieszamy przyprawy z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Otrzymaną pastą nacieramy filety i odstawiamy je do lodówki na noc.
Pomarańcze kroimy w ćwiartki. Oczyszczamy z błon i pestek, kroimy w kostkę. Razem z sokiem przekładamy do miseczki. Dodajemy chrzan, jogurt i biały pieprz. Sos mieszamy i odstawiamy na bok.
Rybę dzielimy na porcje, usuwamy resztki marynaty, obtaczamy w bułce zmieszanej z mąką, kładziemy na rozgrzaną oliwę z oliwek i na małym ogniu smażymy po 7 min z każdej strony. Podajemy z sosem.

Przepisy:
Dr n. med. Daria Domańska-Senderowska

2019-12-19 09:41

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śliwki w boczku

Grillowanie jest dziś wspaniałym pomysłem na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. W przyjemnej atmosferze towarzyskich spotkań można przygotowywać różne potrawy. Posiłek przyrządzony na grillu wcale nie musi być jednorodny. Poprosiliśmy naszego redaktora ks. Pawła Rozpiątkowskiego, który latem przyjmuje gości w ogrodzie, by podzielił się z naszymi Czytelnikami swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na dania z grilla.

CZYTAJ DALEJ

Watykan: Polak podsekretarzem Dykasterii ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów

2023-01-31 12:18

[ TEMATY ]

Watykan

Włodzimierz Rędzioch

Ojciec Święty mianował podsekretarzem Dykasterii ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów ks. prałata Krzysztofa Marcjanowicza, dotychczas pracownika Dykasterii ds. Ewangelizacji - Sekcji ds. Podstawowych Problemów Ewangelizacji w Świecie i ceremoniarza papieskiego – poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Ks. Krzysztof Marcjanowicz urodził się 24 marca 1977 roku w Krakowie. Święcenia kapłańskie przyjął 8 czerwca 2002 roku. 4 listopada 2010 w Papieskim Instytucie Liturgicznym obronił pracę doktorską a od 2011 roku pracował w Papieskiej Radzie ds. Krzewienia Nowej Ewangelizacji. Jest też wykładowcą Papieskiego Uniwersytetu Jana Pawła II w Krakowie. 9 lutego 2018 Ojciec Święty mianował ks. Marcjanowicza ceremoniarzem papieskim.

CZYTAJ DALEJ

Kielce: 1,5 procenta podatku cegiełką na dzieła miłosierdzia Caritas kieleckiej

2023-02-03 20:07

[ TEMATY ]

Caritas

Kielce

podatek

Caritas

Caritas kielecka zachęca do przekazania 1,5 % w rozliczeniu rocznym za 2022 rok, co zostanie spożytkowane na dzieła miłosierdzia realizowane przez Caritas Diecezji Kieleckiej. Z pomocy organizacji w skali roku korzysta ok. 35 tys. osób.

Caritas kielecka prowadzi w diecezji 75 placówek dla osób starszych, chorych, niepełnosprawnych, kobiet dotkniętych przemocą domową oraz dla osób bezdomnych.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję