Młode kłącza są spożywane jako warzywo, starsze suszy się i używa jako przyprawę. Do celów kulinarnych wybiera się świeży imbir, suszony w proszku lub produkty z imbiru (imbir kandyzowany albo marynowany, ocet imbirowy, piwo imbirowe itp.).
W celach leczniczych zastosowanie ma głównie świeży korzeń imbiru, suszony imbir w proszku i olejek imbirowy.
Świeży korzeń imbiru stosuje się dla poprawy trawienia, w procesie odchudzania, normalizacji stolca, oczyszczenia i leczenia wątroby.
Jako środek przeciwzapalny, do leczenia stawów, reumatyzmu, chorób układu krążenia używa się suszonego mielonego imbiru.
Do kąpieli, jako produkt kosmetyczny, do aromatyzowania powietrza najczęściej stosuje się olejek imbirowy – w niektórych przypadkach można go zastąpić świeżym korzeniem imbiru.
Imbir suszony w kawałkach jest ostrzejszy niż świeży, dlatego zaleca się namoczyć go przed użyciem. Suszony imbir w proszku ma zupełnie inny smak i aromat.
Kupując imbir w proszku i produkty z imbiru, zawsze trzeba zwrócić uwagę na datę ważności.
Imbir jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które nadają mu właściwości prozdrowotne.
Imbir wywodzi się z obszarów Azji. Jest uprawiany w Afryce, Indiach oraz innych tropikalnych regionach świata. Niestety, nasz klimat nie sprzyja uprawie imbiru w glebie. Możliwa jest jednak jego uprawa w doniczce. Obok imbiru świeżego, dostępnego w sklepach, w Polsce można kupić imbir w proszku lub w postaci tabletek, kapsułek, syropu, soku czy nalewek.
Ks. Krzysztof Dukielski, dotychczasowy proboszcz parafii św. Jana Chrzciciela w Magnuszewie, został mianowany biskupem pomocniczym diecezji radomskiej. Decyzję Ojca Świętego Leona XIV ogłosiła dziś w południe Nuncjatura Apostolska w Polsce.
Ojciec Święty Leon XIV mianował Ks. Krzysztofa DUKIELSKIEGO, dotychczasowego proboszcza parafii św. Jana Chrzciciela w Magnuszewie, biskupem pomocniczym diecezji radomskiej i przydzielił mu stolicę tytularną Catula.
Lepiej uczestniczyć we Mszy św. w języku, którego się nie rozumie, czy połączyć się ze swoją parafią poprzez transmisję? Co jeśli tam, gdzie spędza się urlop, nie ma możliwości udziału w Eucharystii i czy poza Polską obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych? Na te i inne pytania poszukujemy odpowiedzi z ks. dr. Stanisławem Szczepańcem.
Wakacje to czas, gdy wielu udaje się na zasłużony wypoczynek. Destynacje urlopowe – zarówno te bliższe, jak i dalsze – z różnych przyczyn mogą stanowić wyzwanie z perspektywy praktykowania wiary w warunkach innych niż te codzienne. – Czas urlopu jest ważny i potrzebny. Wielu myśli o nim przez wiele miesięcy. Planuje, wybiera, realizuje. Człowiek wierzący w tych działaniach pamięta o Bogu – podkreśla ks. dr Stanisław Szczepaniec. Wraz z przewodniczącym Archidiecezjalnej Komisji ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego, a jednocześnie konsultorem Komisji Konferencji Episkopatu Polski ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów, poruszamy kwestie, o których warto pamiętać, planując wakacyjne wyjazdy.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.