Reklama

Z zakonnej kuchni

Rolada szpinakowa

Składniki:
250 g świeżego szpinaku baby
1 łyżka masła naturalnego
1 ząbek czosnku
sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
2 jajka
1 płaska łyżka mąki
1 opakowania serka śmietankowego
1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
100 g wędzonego łososia

Wykonanie:
Świeży szpinak dokładnie opłucz, bardzo dokładnie osącz z wody i włóż na dużą patelnię z dodatkiem masła. Wciśnij do niego czosnek i mieszaj, aby zwiędł, ale się nie przypalił. Przełóż szpinak do wysokiego naczynia i zmiksuj na drobno, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę dokładnie ostudź, dodaj roztrzepane żółtka oraz mąkę i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ze szpinakiem.
Dno formy o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj masłem lub połóż na niej arkusz papieru do pieczenia. Otrzymaną masę szpinakową przełóż do formy i rozprowadź po całej powierzchni brytfanki. Nagrzej piekarnik do 175°C i piecz ok. 10 min. Wyłóż delikatnie na ściereczkę i odklej papier do pieczenia. Od razu po upieczeniu zawiń ciasto w ściereczkę i w takiej zrolowanej postaci całkowicie ostudź.
Serek wymieszaj z chrzanem (można lekko doprawić solą i pieprzem) i rozsmaruj na wewnętrznej stronie wystudzonej rolady. Wzdłuż jednego boku ułóż plasterki łososia i zawiń roladkę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki, aby stężała.
Pokrój na 1,5-centymetrowe kawałki i zjedz ze smakiem.

2021-02-10 08:09

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Morawiecki: obniżki cen biletów PKP co najmniej do poziomu z 2022 r.

2023-02-03 10:55

[ TEMATY ]

Mateusz Morawiecki

PKP

Karol Porwich/Niedziela

Chcę, aby obniżki cen biletów PKP były co najmniej do poziomu, jaki obowiązywał w roku 2022 – powiedział w piątek na konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki.

Podczas piątkowej konferencji prasowej w Gliwicach premier Mateusz Morawiecki był pytany, czy jest szansa na obniżki cen biletów PKP.

CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. dr hab. Stanisław Pamuła, były wicerektor i profesor WSD

2023-02-03 23:09

[ TEMATY ]

nekrolog

ks. Stanisław Pamuła

Karol Porwich/Niedziela

Kuria Metropolitalna w Częstochowie informuje, że 3 lutego, w wieku 82 lat, w 59. roku kapłaństwa, odszedł do Pana śp. ks. prał. dr hab. Stanisław Pamuła, były wicerektor Częstochowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Krakowie, wieloletni Wykładowca w Wyższym Seminarium Duchownym Archidiecezji Częstochowskiej, w Wyższym Instytucie Teologicznym im. NMP Stolicy Mądrości w Częstochowie oraz na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie.

Mszy św. żałobnej w niedzielę, 5 lutego o godz. 19.30 w kościele seminaryjnym Wyższego Międzydiecezjalnego Seminarium Duchownego w Częstochowie będzie przewodniczył abp Wacław Depo, metropolita częstochowski.

CZYTAJ DALEJ

Kościół w Małujowicach oficjalnie uhonorowany

2023-02-03 22:29

Archiwum parafii św. Jakuba Apostoła w Małujowicach

Uroczystość wpisania nowych obiektów na listę Pomników Historii odbyła się dziś w Pałacu Prezydenckim w Warszawie.

Podczas uroczystości prezydent Andrzej Duda wręczył dokumenty opiekunom i zarządcom dziewięciu nowych obiektów, które zostały wpisane na listę Pomników Historii. Wśród nich znalazł się kościół parafialny pw. św. Jakuba Apostoła w Małujowicach.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję