Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Siła kiełków

Kiełki to rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Powstają z nasion. Są w nich zmagazynowane zapasy składników odżywczych, które ułatwiają start i początkowy rozwój docelowej rośliny.

Niedziela Ogólnopolska 11/2021, str. 56

[ TEMATY ]

porady

Adobe.Stock

Jedzenie jednak samych nasion nie jest tak samo korzystne, jak spożywanie kiełków, ponieważ w trakcie procesów kiełkowania uaktywniają się enzymy, dzięki czemu kiełki są znacznie łatwiej przyswajalne dla naszego układu pokarmowego i mają olbrzymie walory zdrowotne.

Kiełki mają wysoką zawartość potasu i magnezu, co wpływa korzystnie na nastrój i samopoczucie, a wysoki poziom witaminy C wzmacnia odporność. Jest wiele rodzajów kiełków – poniżej opiszę kilka z nich.

Reklama

Kiełki lucerny działają wzmacniająco na zęby, kości i mięśnie, a także na układ odpornościowy. Dzięki obecności kanwainy chronią przed nowotworem trzustki czy okrężnicy. Są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i C, kwas foliowy, magnez, cynk i selen. Zalecane są dla kobiet w ciąży i mam karmiących. Wspomagają pracę serca oraz leczą dolegliwości reumatyczne. Dzięki zawartości lecytyny są pomocne dla osób mających problemy z pamięcią.

Kiełki rzodkiewki mają działanie wykrztuśne. Wysoka zawartość witaminy C powoduje, że korzystnie wpływają na naszą odporność i pomagają w walce z infekcją. Kiełki rzodkiewki działają oczyszczająco na drogi oddechowe oraz zatoki. Dzięki zawartości siarki poprawiają wygląd włosów, paznokci i skóry. Mają działanie moczopędne, a zatem przyspieszają procesy oczyszczające organizm. Hamują rozwój bakterii i grzybów oraz działają przeciwzapalnie. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Kiełki gryki zawierają witaminy A, C i E, wapń, cynk, magnez oraz żelazo, a także kwasy glutaminowy i asparaginowy. Roślinki alkalizują i oczyszczają organizm, neutralizują toksyny i oczyszczają układ limfatyczny, dzięki dużym zasobom rutyny wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Oprócz tego przeciwdziałają osteoporozie.

Reklama

Kiełki fasoli mung przede wszystkim zawierają dużo białka, są więc lekkostrawne i łatwiej przyswajalne niż białko zwierzęce. Ponadto regulują cholesterol. Zawierają sporo antyutleniaczy, które chronią przed wystąpieniem nowotworów i chorób serca.

Kiełki słonecznika wzmacniają głównie kości i zęby. Pozytywnie wpływają na przemianę materii i są bardzo bogatym źródłem składników mineralnych takich jak magnez i potas – stąd zalecane są w diecie wegetariańskiej, zazwyczaj ubogiej w te minerały.

Kiełki świetnie komponują się z kanapkami, sałatkami, twarożkiem, jajkami, daniami mięsnymi i rybnymi. Mogą być wspaniałą jadalną dekoracją wielu potraw. Można je hodować samemu w domu w kiełkownicy, na wacie, ale znajdziemy je również na półkach sklepowych. Przed zakupem, należy zwrócić uwagę, czy znajdowały się w lodówce, sprawdzić ich datę ważności oraz obejrzeć je dokładnie czy nie pojawiła się na nich pleśń lub czy nie są wysuszone.

2021-03-09 12:27

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Woda utleniona – nietypowo, a skutecznie

Niedziela Ogólnopolska 8/2018, str. 48

[ TEMATY ]

porady

Robert Przybysz/fotolia.com

Obecny w każdym domu najlepszy środek na odkażanie ran. Przydatna przy dezynfekcji oraz do płukania gardła w czasie choroby. Jednak mało kto z nas wie, że woda utleniona jest w stanie zatrzymać rozwój bakterii, które namnażają się w naszym organizmie, a co za tym idzie – zatrzymać rozwój choroby we wczesnym stadium. Im wcześniej zaczniesz reagować, tym lepiej!

CZYTAJ DALEJ

Nowenna do Matki Bożej rozwiązującej węzły!

[ TEMATY ]

modlitwa

nowenna

Wiesław Podgórski

Obraz Matki Bożej Rozwiązującej Węzły

Obraz Matki Bożej Rozwiązującej Węzły

Zachęcamy do odmawiania Nowenny do Matki Bożej rozwiązującej węzły. Już od dziś poświęć kilka minut w Twoim życiu i zwróć swą twarz ku Tej, która zdeptała głowę szatanowi.

1. Znak krzyża

CZYTAJ DALEJ

200 lat temu urodził się Cyprian Kamil Norwid, patron roku 2021

2021-09-24 08:36

[ TEMATY ]

Cyprian Kamil Norwid

pl.wikipedia.org

Drzeworyt Józefa Łoskoczynskiego

Drzeworyt Józefa Łoskoczynskiego

Cyprian Kamil Norwid, poeta, dramatopisarz, malarz, myśliciel, uznawany za najwybitniejszego spadkobiercę romantyzmu, ale i jego namiętnego krytyka, przyszedł na świat 200 lat temu, 24 września 1821 r. Decyzją Sejmu RP obchodzimy właśnie Rok Norwida.

Urodził się 24 września 1821 r. w mazowieckiej wiosce Laskowo-Głuchy pod Radzyminem. Drugie imię - Kamil - przybrał podczas bierzmowania w Rzymie w 1845 r. Ojciec Cypriana, Jan, pochodził z rodziny szlacheckiej, herbu Topór. Przyszły poeta był dumny ze swoich korzeni, w twórczości podkreślał szczególnie powiązania rodziny matki z Sobieskimi oraz budował legendę o normandzkich przodkach ojca. Miał trójkę starszego rodzeństwa; po śmierci rodziców dziećmi opiekowała się dalsza rodzina. Naukę w warszawskim gimnazjum Norwid przerwał, nie ukończywszy piątej klasy, by wstąpić do prywatnej szkoły malarskiej. Malarstwo studiował też w Krakowie, we Włoszech i w Belgii.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję