SKŁADNIKI:
1/2 szklanki wody
250 g miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 g cukru
200 g masła
1,25 kg mąki
gotowa przyprawa do piernika lub przygotowana własnoręcznie: 1 łyżka zmielonego cynamonu, 1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu goździków, 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
20 g amoniaku
4 jajka
WYKONANIE:
Do garnka wlać wodę, zagotować, dodać miód, sodę i zrumienić, aż masa nabierze ciemnego
koloru. Następnie dodać cukier i masło. Zagotować. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika
oraz amoniakiem i zaparzyć gorącym miodem. Starannie wyrobić drewnianą łyżką. Gdy ciasto
przestygnie, dodać jajka i wyrobić ponownie. W zimnym pomieszczeniu ciasto może leżeć przed pieczeniem nawet kilka tygodni. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto. Foremkami wykroić pierniczki, ułożyć na blaszce. Piec w gorącym piekarniku (ok. 200°C) przez 10-15 min. Po upieczeniu polukrować.
Pomóż w rozwoju naszego portalu