Reklama

Porady

Alfabet dietetyczny

Dieta DASH

Uznawana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Ma dobroczynny wpływ na cały organizm.

Niedziela Ogólnopolska 14/2022, str. 46

[ TEMATY ]

przepisy

dieta

Adobe.Stock

W Polsce jest rekomendowana przez NFZ jako najlepszy i najskuteczniejszy sposób walki z nadciśnieniem tętniczym. Dieta ta obniża ciśnienie krwi oraz reguluje jej profil lipidowy. Zawiera bardzo dużo składników antynowotworowych, antyzapalnych, substancji odżywczych obecnych w warzywach, owocach, orzechach, nasionach, tłuszczach nierafinowanych i roślinach strączkowych. Profilaktycznie chroni przed zachorowaniem na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie czy rak jelita grubego.

Najważniejsze zalecenia to:

• Eliminacja soli kuchennej na rzecz świeżych ziół i soli kłodawskiej.

• Eliminacja cukru i jego zamienników występujących w słodyczach, deserach, gotowych produktach oraz tego w cukierniczce, na rzecz spożywania owoców i orzechów.

Reklama

• Eliminacja czerwonego mięsa, a w zamian jedzenie ryb, drobiu i owoców morza.

• Eliminacja produktów wysokotłuszczowych i bogatych w tłuszcze trans (margaryny, gotowe dania) na rzecz produktów o obniżonej zawartości tłuszczu.

• Eliminacja żywności o wysokim indeksie glikemicznym, takiej jak: ziemniaki, pszenica, mleko i żywność przygotowana na ich bazie – w zamian należy jeść żywność niskoglikemiczną.

• Eliminacja surowego mleka: świeżego, UHT i pasteryzowanego na rzecz niskotłuszczowego nabiału fermentowanego: maślanki, kefiru, jogurtu.

• Eliminacja produktów na bazie mąki pszennej, takich jak: bułki, ciastka, makarony, naleśniki, słodkie bułki, pyzy, knedle – w zamian spożywanie produktów pełnoziarnistych z mąki żytniej, orkiszowej, owsianej.

• Eliminacja kwasów tłuszczowych trans, zawartych w margarynach, smarowidłach „obniżających cholesterol”, maśle roślinnym, na rzecz zdrowych orzechów, nasion, oliwy z oliwek, oleju lnianego, masła.

Awokado nie dość, że redukuje cholesterol, to zapobiega chorobom serca i spowalnia oznaki starzenia. Jeden owoc pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy niezbędny do prawidłowej pracy serca, a dzięki wysokiej zawartości potasu obniża ciśnienie krwi.

Sałatka tuńczykowa w awokado

SKŁADNIKI:
3 duże dojrzałe awokado
1 puszka tuńczyka w oleju
sok z limonki
mała cebula
kilka pomidorków koktajlowych
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz

WYKONANIE:
Awokado przekrój na pół i przekręć, aby pozbyć się pestki. Wydrąż łyżeczką część miąższu – pozostaw warstwę przy skórce i skrop ją sokiem z limonki. Wydrążony miąższ posiekaj i również skrop sokiem. Tuńczyka osącz z oleju, rozdrobnij widelcem i wymieszaj z miąższem awokado oraz drobno posiekaną cebulą. Dodaj przekrojone na pół pomidorki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij wydrążone połówki awokado.

2022-03-29 12:16

Ocena: +1 -2

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fleksitarianizm

Niedziela Ogólnopolska 35/2021, str. 54

[ TEMATY ]

dieta

koktajl

Adobe.Stock

Jest stosunkowo nowym sposobem odżywiania, coraz częściej jednak wybieranym przez Polaków.

Opiera się on na konsumpcji roślin, natomiast żywność odzwierzęca, tj. mięso, wędliny, ryby, owoce morza, spożywana jest sporadycznie, najczęściej gdy jesteśmy w gościach, na wycieczce lub w restauracji. Dla fleksitarian istotną kwestią jest świadome i racjonalne odżywianie oraz odpowiedni dobór produktów podczas zakupów. Dlatego jeśli już korzystają z wyrobów mięsnych, to szukają mięsa pochodzenia ekologicznego, z prywatnych gospodarstw, wysokiej jakości. Są świadomi, że produkty mięsne ogólnodostępne w sklepach są bardzo niskiej jakości, nafaszerowane chemicznymi dodatkami, a procentowa zawartość czystego mięsa jest w nich znikoma – przewagę mają białko sojowe, glukoza i skrobia modyfikowana. Fleksitarianie stawiają na profilaktykę chorób metabolicznych, rezygnując z codziennego jedzenia tego typu żywności. Spożywają natomiast spore ilości warzyw i owoców w każdej postaci: surowe, gotowane, pieczone, w formie soków czy koktajli. W ich jadłospisie obecne są zboża pełnoziarniste, kasze, płatki i pseudozboża, takie jak komosa ryżowa czy amarantus. Spożywają białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych, takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca, groch. Wybierają również nabiał zwierzęcy oraz produkty roślinne zastępujące go, tj. śmietany i jogurty, mleka roślinne. Często sięgają po orzechy, nasiona, oleje roślinne, awokado, oliwki, jaja, świeże przyprawy i zioła.

CZYTAJ DALEJ

Zmarł ks. dr hab. Stanisław Pamuła, były wicerektor i profesor WSD

2023-02-03 23:09

[ TEMATY ]

nekrolog

ks. Stanisław Pamuła

Karol Porwich/Niedziela

Kuria Metropolitalna w Częstochowie informuje, że 3 lutego, w wieku 82 lat, w 59. roku kapłaństwa, odszedł do Pana śp. ks. prał. dr hab. Stanisław Pamuła, były wicerektor Częstochowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Krakowie, wieloletni Wykładowca w Wyższym Seminarium Duchownym Archidiecezji Częstochowskiej, w Wyższym Instytucie Teologicznym im. NMP Stolicy Mądrości w Częstochowie oraz na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie.

Mszy św. żałobnej w niedzielę, 5 lutego o godz. 19.30 w kościele seminaryjnym Wyższego Międzydiecezjalnego Seminarium Duchownego w Częstochowie będzie przewodniczył abp Wacław Depo, metropolita częstochowski.

CZYTAJ DALEJ

Nieść radość w chorobie

2023-02-03 20:37

Ewa Melerska

Bycie z chorymi pozwala im zapomnieć o trudach codzienności

Bycie z chorymi pozwala im zapomnieć o trudach codzienności

Przed nami XXXI Światowy Dzień Chorego. Uroczyste obchody tego dnia odbędą się 10 lutego br. Najpierw w katedrze wrocławskiej, a później na auli PWT. O tym, jaki będzie przebieg tego wydarzenia oraz dlaczego warto przyjść, opowiada Paweł Trawka, rzecznik prasowy Caritas Archidiecezji Wrocławskiej.

W kalendarzu Dzień Chorego przypada 11 lutego, natomiast centralne obchody w archidiecezji wrocławskiej zaplanowane są dzień wcześniej. -Ze względu na placówki opiekujące się osobami chorymi i niepełnosprawnymi, centralne obchody zostały przeniesione, na piątek - 10 lutego. -podkreśla P. Trawka.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję