SKŁADNIKI: 1 kg owoców czarnego bzu
1 kg cukru
1 l wody
WYKONANIE: Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier. Garnek umieszczamy na ogniu i gotujemy 2 godz. Odstawiamy do wystudzenia, przecedzamy, a pozostały sok gotujemy przez 1 godz. na bardzo małym ogniu.
Jeżyny mają właściwości lecznicze i wzmacniają organizm. Przed zjedzeniem trzeba dokładnie je umyć, aby nie nabawić się choroby pasożytniczej, którą jest bąblowica.
W stanie dzikim jeżyna rośnie w lasach, na polach i w zaroślach. Ma ona silniejsze właściwości niż ta uprawiana w ogrodach. Surowcem zielarskim są liście i owoce. Liście zbiera się na początku lata, zanim roślina zakwitnie, dojrzałe owoce natomiast – od sierpnia do listopada.
Autor rozważań ks. Maciej Jaszczołt to kapłan archidiecezji warszawskiej, biblista, wikariusz archikatedry św Jana Chrzciciela w Warszawie, doświadczony przewodnik po Ziemi Świętej. Prowadzi spotkania biblijne, rekolekcje, wykłady.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.