Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dietoprofilaktyka osób starszych

W starszym wieku dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Zapotrzebowanie na energię wówczas maleje, ale rosną potrzeby żywieniowe.

Niedziela Ogólnopolska 29/2023, str. 44

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szczególnie ważne u osób starszych jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia.

Odpowiednie spożycie wody

Wraz z wiekiem zmniejsza się wrażliwość ośrodka pragnienia oraz pogarsza się funkcja cewek nerkowych w zakresie reagowania na zmiany stanu nawodnienia. Zmniejsza się więc zdolność odczuwania pragnienia, a tym samym zwiększa ryzyko odwodnienia organizmu. Według Instytutu Żywności i Żywienia, wystarczające spożycie wody dla kobiet to 2 l, a dla mężczyzn – 2,5 l dziennie. Zakładając, że pewną część zapotrzebowania na wodę pokryje np. spożycie warzyw i owoców, należy prowadzić edukację profilaktyki odwodnienia i zachęcać osoby starsze do wypijania przynajmniej 1,5 l płynów dziennie. Poleca się niegazowane wody źródlane i mineralne, kompoty lub soki owocowe oraz słabe napary z herbaty czy ziół. Ze względu na fakt, że warzywa zawierają nawet 95 g wody na 100 g produktu, a owoce – 87 g wody na 100 g produktu, warto również pamiętać o ich spożywaniu. Aby ułatwić picie odpowiedniej ilości płynów, powinny one być dostępne w zasięgu wzroku oraz, jeśli to możliwe, zawsze zabierane ze sobą podczas wyjść z domu. Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że znaczące straty wody w organizmie mogą powodować napoje alkoholowe lub duże ilości wypijanej kawy (choć tu badania nie są jednoznaczne).

Odpowiednia podaż białka

Szczególnie ważnym składnikiem diety osób starszych jest odpowiednie spożycie białka. Wraz z wiekiem w organizmie osób starszych zmniejsza się poziom masy mięśniowej często też obniżeniu ulega siła mięśniowa, co może sprzyjać zwiększeniu ryzyka niesprawności fizycznej. Trzeba się starać zapobiegać temu procesowi, bardzo ważne jest więc spożywanie optymalnej ilości białka w codziennej diecie. Dla osób w wieku 65+ zaleca się 1-1,2 g/kg masy ciała na dobę (przykład: osoba, która waży 60 kg, powinna spożywać ok. 60-72 g białka na dobę), a dla osób przewlekle chorych – nawet 1,2 do 1,5 g/kg masy ciała na dobę (przykład: osoba, która waży 60 kg, powinna spożywać ok. 72-90 g białka na dobę). Wyjątek stanowią chorzy na niewydolność nerek, u których konieczne jest zmniejszenie spożycia białka. U osób z chorobą Parkinsona zaleca się ograniczenie spożycia białka do 0,8 g/kg masy ciała na dobę (przykład: osoba, która waży 60 kg, powinna ograniczyć spożywanie białka do ok. 48 g na dobę). U chorych spożycie wyższej ilości białka może się przyczynić do zmniejszonego działania lewodopy, czyli podstawowego leku stosowanego w przypadku występowania choroby Parkinsona.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-07-11 14:12

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Słodkie owoce lata

Niedziela Ogólnopolska 32/2025, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Morele, mimo że są niewielkie, dostarczają nam całkiem sporo witamin i składników mineralnych.

Dynamiczny rozwój uprawy moreli nastąpił w latach 90. XX wieku. Sto gramów świeżych owoców dostarcza ok. 50 kcal. Poza tym są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki niemu owoce te ułatwiają pracę przewodu pokarmowego, w tym pracę jelit. Morele są owocem krajowym zawierającym najwięcej witaminy A. Są również źródłem witamin C oraz K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nerek. Morele stanowią również źródło żelaza – składnika hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu w organizmie.
CZYTAJ DALEJ

Reuters: państwa bałtyckie przygotowują plany ewakuacji ludności

2025-10-10 10:19

pixabay.com

news

news

Trzy państwa bałtyckie - Litwa, Łotwa i Estonia, przygotowują plany ewakuacji setek tysięcy obywateli z terenów graniczących z Rosją - przekazała w piątek agencja Reutera. Kraje te od dawna ostrzegają przed możliwą agresją Moskwy.

Mnożą się wrogie sygnały ze strony Kremla. Kraje bałtyckie wymieniają ataki hakerskie, kampanie dezinformacyjne, a także naruszanie ich przestrzeni powietrznej przez rosyjskie drony i samoloty. Choć Rosja zapewnia, że nie planuje ataku na kraje NATO, to zajęte i anektowane podczas II wojny światowej Litwa, Łotwa i Estonia podwoiły od 2022 r. wydatki na zbrojenia - podkreśliła agencja.
CZYTAJ DALEJ

Informacja i odpowiedzialność

2025-10-10 22:19

[ TEMATY ]

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

W czasach, gdy za naszą wschodnią granicą trwa wojna, a Rosja prowadzi wobec Europy systematyczną wojnę hybrydową, rola mediów staje się jednym z kluczowych elementów bezpieczeństwa państwa. Dezinformacja, manipulacja nastrojami i instrumentalne użycie przekazu podważają zdolność społeczeństwa do racjonalnej oceny zagrożeń. W takiej rzeczywistości media publiczne nie są tylko instytucją kultury — są częścią informacyjnego systemu odpornościowego demokratycznego państwa. I dlatego tak uważnie patrzymy im na ręce. Tak samo było w czasie epidemii, po wybuchu pełnoskalowej agresji Rosji na Ukrainę i teraz.

Tym bardziej razi postawa tych, którzy dziś kierują mediami publicznymi. Sposób, którego użyli rządzący to już element historii, aczkolwiek w przyszłości pewnie przyjdzie czas, by odżywić śledztwa w tej sprawie, w atmosferze skandalu umorzone. Ocena tego jak dziś te media publiczne („w likwidacji”, w którą nie wierzą ani zwolennicy, ani przeciwnicy tego co robi TVP, PAP i Polskie Radio) jest mocno krytyczna nie tylko w kręgach prawicowych. Dotyczy nie tylko kwestii braku obiektywizmu, który był pretekstem do podjęcia sejmowej uchwały, która z kolei stała się podstawą do dalszych, siłowych działań, ale niepoważnych kroków w sprawach dużej wagi. Ostatnio chociażby przekręcenie słów amerykańskiego prezydenta, co doprowadziło do obaw, że nasz kluczowy partner w kwestiach bezpieczeństwa mógłby nas w momencie zagrożenia zawieść.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję