Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Witamina słońca

Szczególnie jesienią warto pamiętać o zbadaniu poziomu witaminy D przez badanie z krwi. Nie trzeba być na czczo i specjalnie się do niego przygotowywać.

Niedziela Ogólnopolska 47/2023, str. 54

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Witamina D nie bez powodu nazywana jest witaminą słońca, bo jej największe dawki otrzymujemy z promieni słonecznych. Od maja do września zapotrzebowanie na wit. D można pokryć przez przebywanie na słońcu 15 min z odsłoniętymi przedramionami, rękami lub nogami i bez kremu przeciwsłonecznego.

Witaminę D znajdziemy również w żywności. Jej najlepszym źródłem są ryby, takie jak: śledź, łosoś, pstrąg czy makrela, oraz jaja. Ponieważ nasza populacja nie spożywa tych produktów codziennie, szacuje się, że z dietą dostarczymy jedynie 20% wit. D. W związku z tym w miesiącach, w których napromieniowanie słoneczne jest znikome, zaleca się suplementację wit. D. W Polsce dostępny jest szeroki wybór preparatów wit. D najczęściej w dawkach 400-4000IU w różnej postaci.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Normy na wit. D różnią się w zależności od wieku. Według wytycznych z 2013 r. dotyczących suplementacji wit. D dla Europy Środkowej kierowanych dla populacji zdrowej, a także dla grup ryzyka związanego z deficytem wit. D w organizmie, do 6. miesiąca życia zaleca się 400IU, a powyżej 6. miesiąca – 400-600IU. Dzieci do 18. roku życia – 600-1000IU w miesiącach od września do kwietnia lub przez cały rok, gdy ekspozycja na słońce jest niewystarczająca. U osób dorosłych dawka 800-2000IU powinna być suplementowana od września do kwietnia lub przez cały rok. U osób powyżej 65. roku życia zaleca się suplementację przez cały rok z uwagi na obniżoną syntezę wit. D. Kobiety ciężarne i karmiące powinny suplementować wit. D jak najszybciej po stwierdzeniu ciąży w ilości 1500-2000IU.

Ponieważ wit. D jest rozpuszczalna w tłuszczach, aby zapewnić jak najlepsze jej wchłanianie, zaleca się podawać ją razem z posiłkiem lub w formie kapsułki z olejem.

Obok różnych form wit. D znanym produktem leczniczym jest tran. Należy pamiętać, że tran zawiera również wit. A i szczególną ostrożnością powinny tu kierować się kobiety w ciąży, u których jej przedawkowanie stanowi poważne ryzyko dla dziecka. Zawartość wit. D w tranie może się różnić w zależności od pochodzenia tranu, ten dostępny w aptekach najczęściej zawiera jej ok. 1000IU w jednej łyżce stołowej.

W badaniach stwierdza się zależność między małym stężeniem wit. D w osoczu a zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób, m.in. autoimmunologicznych, cywilizacyjnych oraz niektórych chorób nowotworowych. Objawami niedoboru wit. D mogą być: krzywica u dzieci, obniżona odporność, zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego, zwiększone ryzyko złamań, zmniejszona mineralizacja kości.

2023-11-14 13:52

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Niedziela Ogólnopolska 1/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

stock.adobe.pl

Obecnie produkty fermentowane są bardzo popularne w kuchniach całego świata – zarówno ze względu na smak, jak i na korzyści zdrowotne.

Wśród kiszonek w Polsce największym powodzeniem cieszą się kiszone ogórki i kapusta.
CZYTAJ DALEJ

Świadek sumienia

2025-05-20 11:15

Niedziela Ogólnopolska 21/2025, str. 22

[ TEMATY ]

święci

św. Jan Sarkander

commons.wikimedia.org

Św. Jan Sarkander

Św. Jan Sarkander

W czasie męczeństwa dochował wierności tajemnicy spowiedzi.

Jan urodził się w Skoczowie. Studiował w Pradze i Grazu. Otrzymał święcenia diakonatu z rąk kard. Franciszka Dietrichsteina, a 3 dni później, 22 marca 1609 r., w Brnie przyjął święcenia kapłańskie. Pracował w sześciu parafiach, z których ostatnią był Holeszów. Żył w Czechach opanowanych przez husytów, w czasach prześladowań katolików. Dał się poznać jako gorliwy misjonarz, dzięki któremu wielu protestantów powróciło do wiary katolickiej.
CZYTAJ DALEJ

French Open - Świątek awansowała do 1/8 finału

2025-05-30 17:08

[ TEMATY ]

Iga Świątek

French Open

PAP/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Iga Świątek po zwycięstwie w meczu drugiej rundy turnieju French Open

Iga Świątek po zwycięstwie w meczu drugiej rundy turnieju French Open

Rozstawiona z numerem piątym Iga Świątek awansowała w piątek do 1/8 finału wielkoszlemowego French Open. W trzeciej rundzie turnieju w Paryżu polska tenisistka, która walczy o piąty tytuł w tej imprezie, wygrała z Rumunką Jaqueline Cristian 6:2, 7:5.

W pierwszej rundzie Świątek wygrała ze Słowaczką Rebeccą Sramkovą 6:3, 6:3, a w drugiej z Brytyjką Emmą Raducanu 6:1, 6:2. W niedzielę w 1/8 finału zagra albo z reprezentującą Kazachstan Jeleną Rybakiną (nr 12), albo Łotyszką Jeleną Ostapenko (nr 21).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję