Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Obecnie produkty fermentowane są bardzo popularne w kuchniach całego świata – zarówno ze względu na smak, jak i na korzyści zdrowotne.

Niedziela Ogólnopolska 1/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

stock.adobe.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wśród kiszonek w Polsce największym powodzeniem cieszą się kiszone ogórki i kapusta.

Kapusta kiszona jest jedną z najbardziej popularnych form konsumpcji tego warzywa. Ze względu na jej wartości odżywcze i właściwości zaleca się, aby włączyć ją do codziennej diety. Jest niskokaloryczna – zawiera ok. 11 kcal w 100 g. Dzięki temu zalecana jest osobom zmagającym się z nadwagą czy otyłością. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który powoduje uczucie sytości po jej spożyciu. Zawiera wiele cennych witamin – C, E, K oraz A, a także znaczne ilości mikroelementów (żelaza, selenu, manganu) oraz makroelementów (wapnia, siarki, magnezu, potasu i sodu). Obok tego, że jest naturalnym probiotykiem, wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, ma pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz reguluje przemiany tłuszczowe w organizmie. Poza tym sok z kiszonej kapusty działa przeciwzapalnie w leczeniu chorób reumatologicznych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolejnym naturalnym probiotykiem w sezonie jesienno-zimowym oraz w czasie trwania antybiotykoterapii są ogórki kiszone. Charakteryzują się również niską wartością kaloryczną – 100 g produktu dostarcza ok. 12 kcal. Są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B3 oraz B6. Są również bogate w makroelementy: magnez, potas, fosfor, sód oraz w żelazo, będące mikroelementem. Poza tym, że przyczyniają się do wzrostu odporności, wpływają na obniżenie cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca. Poprawiają również kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto woda z kiszonych ogórków ma takie same wartości odżywcze jak same ogórki, a ponadto jest zalecana kobietom w ciąży.

Kiszenie jest tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Jak widać, kiszonki mają wiele cennych właściwości. Jeśli decydujemy się jednak na ogórki kiszone ze sklepu, należy zwrócić uwagę, aby rzeczywiście były kiszone, a nie kwaszone. Jeśli na opakowaniu widnieje napis „kwaszone”, oznacza to, że został do nich dodany katalizator, który przyspiesza proces fermentacji.

2024-01-02 12:11

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kwasy omega-3 a zdrowie

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Każdy z nas chciałby mieć doskonałą pamięć, zdrowe jelita, mocne serce i mało stresu. Niestety, nasza dieta często nie dostarcza organizmowi odpowiednich substancji. Co powinniśmy jeść, by cieszyć się lepszym zdrowiem?

Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a mimo to organizm nie potrafi ich syntetyzować, w związku z czym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.
CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Zmarła Krystyna Borowczyk. Miała 70 lat

2025-10-03 19:44

[ TEMATY ]

diecezja świdnicka

Świdnicka Kuria Biskupia

Krystyna Borowczyk

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Krystyna Borowczyk (1955-2025)

Krystyna Borowczyk (1955-2025)

Świdnicka Kuria Biskupia przekazała informację o śmierci Krystyny Borowczyk, wieloletniej współpracowniczki diecezji, związanej z m.in z seminarium, ruchem Comunione e Liberazione czy parafią św. Andrzeja Boboli.

– W nadziei życia wiecznego zawiadamiamy, że w dniu 3 października w wieku 70 lat odeszła do domu Ojca śp. Krystyna Borowczyk, wieloletnia współpracowniczka Świdnickiej Kurii Biskupiej – przekazano w komunikacie.
CZYTAJ DALEJ

Papież wziął udział w zaprzysiężeniu nowych gwardzistów

2025-10-04 19:23

Papież wziął udział w zaprzysiężeniu nowych gwardzistów

Leon XIV wziął udział w uroczystości zaprzysiężenia 27 nowych gwardzistów szwajcarskich, która w sobotę popołudniu odbyła się na Dziedzińcu św. Damazego w Pałacu Apostolskim. Na zakończenie ceremonii Ojciec Święty podziękował im za ich świadectwo wiary, które jest dziś niezwykle wymowne dla młodych ludzi.

Dla Leona XIV uroczystość zaprzysiężenia gwardzistów szwajcarskich nie była nowością, bowiem w przeszłości brał w niej udział także jako prefekt Dykasterii ds. Biskupów. Zarazem jednak jest on pierwszym Papieżem od 57 lat, który był obecny podczas tej uroczystości, bowiem ostatni raz gwardziści składali przysięgę w obecności papieża w 1968 r., za pontyfikatu Pawła VI. Podkreślił to w swoim przemówieniu komendant Papieskiej Gwardii Szwajcarskiej, pułk. Christoph Graf, który powitał Ojca Świętego w imieniu 135-osobowego korpusu gwardzistów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję