Reklama

Porady

Życie ze smakiem

Rozgrzej się zimą

Kiedy na dworze mróz lub zimowa plucha, warto skorzystać z wypróbowanych naparów rozgrzewających organizm.

Niedziela Ogólnopolska 1/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Czy wiesz, że...

1. Cytrusy wychładzają organizm, dlatego jeśli chcesz się rozgrzać, zrezygnuj z dodatku cytryny i pomarańczy. Pomarańcza doda pięknego aromatu, jednak wewnętrznie będzie ochładzała narządy.

2. Imbir świetnie sprawdza się we wszelkich naparach rozgrzewających. Dobrze jest go umyć i obrać przed zalaniem wrzątkiem. Najlepszym sposobem na obieranie jest użycie łyżeczki do herbaty i zeskrobanie nią skórki. Łyżeczka świetnie się sprawdza, ponieważ schodzi tylko skórka, a obierając nożem, zazwyczaj obieramy imbir o wiele grubiej i jest to nieekonomiczne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

3. Do zrobienia rozgrzewającego napoju można użyć mleka roślinnego lub świeżego krowiego i korzennych przypraw. Złote mleko to napój, który dzięki zawartym w nim aromatycznym przyprawom ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim ułatwia walkę z przeziębieniem i jednocześnie wspomaga działanie układu pokarmowego.

Herbata z goździkami i imbirem

SKŁADNIKI :
*1 łyżeczka ulubionej herbaty liściastej (lub w torebce)
*3 utłuczone goździki
*kawałek (1 cm) korzenia imbiru
*miód
*szklanka wrzątku

Wykonanie:
Zalej wrzątkiem herbatę z goździkami i imbirem i parz ją przez 5 min pod przykryciem. Wyjmij herbatę (lub odcedź z fusów) i dodaj miód do smaku – odczekaj chwilę po parzeniu, aby nie pozbyć się najlepszych wartości miodu.

Napar rozgrzewający z przyprawami

Reklama

SKŁADNIKI :
*1,5 l wody
*3 plasterki surowego imbiru
*laska cynamonu lub szczypta startego
*szczypta sproszkowanego imbiru
*szczypta sproszkowanego kardamonu
*3 łyżki miodu
*garść suszonej żurawiny
*pół jabłka

Wykonanie:
Do garnuszka wlej wodę, dodaj cynamon, imbir, kardamon oraz kilka plasterków świeżego imbiru, plastry jabłka i żurawinę. Gotuj kilka minut. Napar będzie o wiele bardziej intensywny, niż gdy tylko zalejesz wrzątkiem składniki. Dosłódź miodem do smaku.

Napar z rozmarynem i żurawiną

SKŁADNIKI:
*3 gałązki rozmarynu
*garść suszonej żurawiny
*1 gruszka
*5-6 goździków

Wykonanie:
W garnuszku umieść gałązki rozmarynu, żurawinę, plastry gruszki i goździki. Gotuj kilka minut pod przykryciem.

Domowy imbir kandyzowany

SKŁADNIKI:
*0,5 świeżego imbiru
*1 kg cukru trzcinowego lub ksylitolu
*woda
*sól kłodawska

Wykonanie:
1. Obierz imbir – najlepiej łyżeczką.
2. Pokrój imbir w poprzek włókien na cienkie plastry (ok. 2 mm). Zalej plastry zimną wodą (tak, by tylko przykryła imbir), lekko posól i doprowadź do wrzenia.
3. Przez moment gotuj i odlej wodę. Dodaj cukier, jeszcze raz zalej imbir wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godz. Często mieszaj.
4. Po wyjęciu z garnka susz imbir na pergaminie. Na koniec obsyp go cukrem trzcinowym. Włóż do słoika i trzymaj w chłodnym miejscu. Podawaj gościom do herbaty i kawy lub zrób herbatę wg przepisu obok.

Złote mleko zdrowia

Reklama

SKŁADNIKI:
*1 szklanka dowolnego mleka
*1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
*drobno posiekany plasterek imbiru
*szczypta czarnego pieprzu
*1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)
*1/2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie)
*szczypta chili (opcjonalnie)
*1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Wlej mleko do małego garnka i podgrzewaj na średnim ogniu.
2. Do kubka dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj.
3. Kiedy mleko będzie już ciepłe, przelej je do kubka i połącz z ww. składnikami, dokładnie mieszając.
4. Odcedź kawałki imbiru.
5. Złote mleko możesz pić od razu lub trzymać w lodówce do pięciu dni.

Herbata z kandyzowanym imbirem i kurkumą

SKŁADNIKI:
*świeżo zaparzona herbata
*1 łyżeczka imbiru kandyzowanego
*2 łyżeczki kurkumy

Wykonanie:
Do mocno ciepłej, ale nie gorącej herbaty wsyp pokruszony imbir i kurkumę i bardzo dokładnie wymieszaj. Odczekaj, aż imbir osiądzie na dnie i dopiero wtedy wypij.

2024-01-02 12:11

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wydarzyło się

• 17.03.1793 – II rozbiór Polski: Jasna Góra skapitulowała przed wojskiem pruskim. • 18.03.1988 – całkowite zaćmienie Słońca było widoczne nad Indonezją i zachodnim Pacyfikiem. • 19.03.2013 – inauguracja pontyfikatu papieża Franciszka. • 19.03.1915 – 15 lat przed oficjalnym odkryciem po raz pierwszy sfotografowano Plutona. • 20.03.1978 – Krystyna Chojnowska-Liskiewicz jako pierwsza kobieta opłynęła samotnie jachtem kulę ziemską. • 21.03.1999 – Bertrand Piccard i Brian Jones jako pierwsi okrążyli Ziemię balonem na ogrzane powietrze. • 22.03.1903 – z powodu suszy zabrakło wody w wodospadzie Niagara. • 23.03.2014 – Kamil Stoch zwyciężył w klasyfikacji generalnej Pucharu Świata w skokach narciarskich.
CZYTAJ DALEJ

Eurostat: duży spadek liczby urodzeń w UE

2025-03-09 12:57

[ TEMATY ]

Europa

ciąża

urodzenia

Pixabay

W 2023 r. we wszystkich państwach członkowskich urodziło się 3,67 mln dzieci, co odpowiada wskaźnikowi 1,38 żywych urodzeń na kobietę w Europie.

Wskaźnik urodzeń w UE spadł o 5,4 procent. Jak poinformował europejski urząd statystyczny Eurostat 8 marca w Luksemburgu, jest to największy spadek w ciągu roku od 1961 r. Według tego raportu, w 2023 r. we wszystkich państwach członkowskich urodziło się 3,67 mln dzieci, co oznacza wskaźnik 1,38 żywych urodzeń na kobietę w Europie. W 2022 r. wskaźnik ten wynosił 1,42.
CZYTAJ DALEJ

Akolitat i lektorat w zielonogórskiej konkatedrze

2025-03-09 19:11

[ TEMATY ]

lektorat

akolitat

konkatedra

Bp Adrian Put

Karolina Krasowska

Posługę lektoratu z rąk biskupa pomocniczego naszej diecezji przyjęli klerycy III roku Jakub Maślanka, Krzysztof Palus i Michał Wieruszewski, natomiast posługę akolitatu kleryk IV roku – Jan Siemaszko

Posługę lektoratu z rąk biskupa pomocniczego naszej diecezji przyjęli klerycy III roku Jakub Maślanka, Krzysztof Palus i Michał Wieruszewski, natomiast posługę akolitatu kleryk IV roku – Jan Siemaszko

Bp Adrian Put podczas Mszy św. w zielonogórskiej konkatedrze udzielił posług lektoratu i akolitatu klerykom diecezjalnego seminarium duchownego.

Posługę lektoratu z rąk biskupa pomocniczego naszej diecezji przyjęli klerycy III roku Jakub Maślanka, Krzysztof Palus i Michał Wieruszewski, natomiast posługę akolitatu kleryk IV roku – Jan Siemaszko. Czym była ta uroczystość dla samych kleryków? - Przyjęcie akolitatu to dla mnie jeszcze większe zaproszenie, aby na wzór Ofiary Eucharystycznej kształtować własne życie. To górnolotne słowa, padają w obrzędzie ustanowienia, jednak w praktyce jest to dla mnie zaproszenie, by nieść Pana Jezusa w bardzo konkretny sposób do bardzo konkretnych ludzi np. od najbliższej soboty do Domu Pomocy Społecznej w Kożuchowie – mówi Jan Siemaszko. - Przyjęcie posługi lektoratu stanowi dla mnie wyraźne zaproszenie do głębszego życia Słowem Bożym. Posługa ta przypomina mi, że Słowo Boże, które będę czytał podczas Mszy świętej jest skierowane także do mnie samego i wezwaniem, abym weryfikował swoje postępowanie, myśli i słowa z żywym Słowem Bożym – dodaje Michał Wieruszewski.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję