Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a mimo to organizm nie potrafi ich syntetyzować, w związku z czym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.
Do kwasów omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz jego pochodne: kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy omega-3 wykazują szerokie działanie na organizm człowieka. Kwas DHA wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Stosując go w codziennym jadłospisie, można wpłynąć na poprawę swego samopoczucia. Kwasy z grupy omega-3 działają przeciwzapalnie przez ich wpływ na stężenia cytokin prozapalnych, których zbyt wysoki poziom sprzyja częstym stanom zapalnym, chorobom autoimmunologicznym, miażdżycy czy nowotworom. Dostępne wyniki badań wskazują, że kwasy te znajdują również zastosowanie w leczeniu i profilaktyce otyłości. Stężenie kwasów omega-3 w osoczu krwi osób otyłych jest niższe w porównaniu z ich stężeniem w osoczu osób o prawidłowej masie ciała. Kwasy wpływają również na polepszenie ukrwienia mózgu i krążenia krwi. Udowodnione zostało, że spożywanie kwasów omega-3 pozyskiwanych z ryb obniża ryzyko wystąpienia zgonów sercowych.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Reklama
Źródłem tych cennych kwasów tłuszczowych są przede wszystkim: tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy owoce morza. Są to produkty, które zawierają kwasy EPA oraz DHA. Z kolei kwas alfa-linolenowy jest kwasem pochodzenia roślinnego i znajduje się w: oleju lnianym, siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach włoskich, oleju sojowym.
Normy żywienia wskazują, że minimalna podaż kwasów omega-3 w diecie dorosłego człowieka powinna wynosić 250 mg na dobę. Najlepszym ich źródłem są ww. tłuste ryby morskie. Powinny być one spożywane minimum 2 razy w tygodniu. Osoby, które nie spożywają dostatecznej ilości ryb, powinny rozważyć suplementację kwasami omega-3. Ponadto wszystkie kobiety w ciąży i w okresie laktacji powinny dodatkowo spożywać 100-200 mg DHA na dobę – Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca kobietom w ciąży suplementację minimum 200 mg DHA na dobę. Jeśli istnieje ryzyko przedwczesnego porodu, to podaż DHA powinna wynosić 1000 mg na dobę.
Cały czas prowadzone są badania na temat wpływu kwasów omega-3 na organizm. Przedstawione powyżej normy dotyczą osób zdrowych oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji. Dostępne są również wyniki badań i rekomendacje mówiące o pozytywnych skutkach zwiększonej podaży tych kwasów w różnych stanach chorobowych.