Reklama

Porady

Kwasy omega-3 a zdrowie

Każdy z nas chciałby mieć doskonałą pamięć, zdrowe jelita, mocne serce i mało stresu. Niestety, nasza dieta często nie dostarcza organizmowi odpowiednich substancji. Co powinniśmy jeść, by cieszyć się lepszym zdrowiem?

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kwasy omega-3 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a mimo to organizm nie potrafi ich syntetyzować, w związku z czym muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem.

Do kwasów omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA) oraz jego pochodne: kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy omega-3 wykazują szerokie działanie na organizm człowieka. Kwas DHA wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Stosując go w codziennym jadłospisie, można wpłynąć na poprawę swego samopoczucia. Kwasy z grupy omega-3 działają przeciwzapalnie przez ich wpływ na stężenia cytokin prozapalnych, których zbyt wysoki poziom sprzyja częstym stanom zapalnym, chorobom autoimmunologicznym, miażdżycy czy nowotworom. Dostępne wyniki badań wskazują, że kwasy te znajdują również zastosowanie w leczeniu i profilaktyce otyłości. Stężenie kwasów omega-3 w osoczu krwi osób otyłych jest niższe w porównaniu z ich stężeniem w osoczu osób o prawidłowej masie ciała. Kwasy wpływają również na polepszenie ukrwienia mózgu i krążenia krwi. Udowodnione zostało, że spożywanie kwasów omega-3 pozyskiwanych z ryb obniża ryzyko wystąpienia zgonów sercowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Źródłem tych cennych kwasów tłuszczowych są przede wszystkim: tłuste ryby morskie, takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy owoce morza. Są to produkty, które zawierają kwasy EPA oraz DHA. Z kolei kwas alfa-linolenowy jest kwasem pochodzenia roślinnego i znajduje się w: oleju lnianym, siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach włoskich, oleju sojowym.

Reklama

Normy żywienia wskazują, że minimalna podaż kwasów omega-3 w diecie dorosłego człowieka powinna wynosić 250 mg na dobę. Najlepszym ich źródłem są ww. tłuste ryby morskie. Powinny być one spożywane minimum 2 razy w tygodniu. Osoby, które nie spożywają dostatecznej ilości ryb, powinny rozważyć suplementację kwasami omega-3. Ponadto wszystkie kobiety w ciąży i w okresie laktacji powinny dodatkowo spożywać 100-200 mg DHA na dobę – Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników zaleca kobietom w ciąży suplementację minimum 200 mg DHA na dobę. Jeśli istnieje ryzyko przedwczesnego porodu, to podaż DHA powinna wynosić 1000 mg na dobę.

Cały czas prowadzone są badania na temat wpływu kwasów omega-3 na organizm. Przedstawione powyżej normy dotyczą osób zdrowych oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji. Dostępne są również wyniki badań i rekomendacje mówiące o pozytywnych skutkach zwiększonej podaży tych kwasów w różnych stanach chorobowych.

2024-01-16 12:54

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dietoprofilaktyka osób starszych

Niedziela Ogólnopolska 29/2023, str. 44

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

W starszym wieku dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Zapotrzebowanie na energię wówczas maleje, ale rosną potrzeby żywieniowe.

Szczególnie ważne u osób starszych jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia.

CZYTAJ DALEJ

Panie! Spraw, by moje życie jaśniało Twoją chwałą!

2024-04-26 11:09

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Adobe Stock

Człowiek nierzadko boi „odsłonić się” w pełni, pokazać, kim w rzeczywistości jest, co myśli i w co wierzy, co uważa za słuszne, czego chciałby bronić, a co odrzuca. Obawia się, że ewentualna szczerość może mu zaszkodzić, zablokować awans, przerwać lub utrudnić karierę, postawić go w złym świetle itd., dlatego woli „się ukryć”, nie ujawniać do końca swoich myśli, nie powiedzieć o swoich ukrytych pragnieniach, zataić autentyczne cele, prawdziwe intencje. Taka postawa nie płynie z wiary. Nie zachęca innych do jej przyjęcia. Chwała Boga nie jaśnieje.

Ewangelia (J 15, 1-8)

CZYTAJ DALEJ

Gniezno: abp Antonio Guido Filipazzi przekazał krzyże misyjne misjonarzom

2024-04-28 13:19

[ TEMATY ]

misje

PAP/Paweł Jaskółka

Czternastu misjonarzy - 12 księży, siostra zakonna i osoba świecka - otrzymało dziś w Gnieźnie z rąk nuncjusza apostolskiego w Polsce abp. Antonio Guido Filipazzi krzyże misyjne. „Przyjmując krzyż pamiętajcie, że nie jesteście pracownikami organizacji pozarządowej, ale podobnie jak św. Wojciech, niesiecie Ewangelię Chrystusa, Kościół Chrystusa i samego Chrystusa” - mówił nuncjusz.

Życzeniami dla posłanych misjonarzy nuncjusz apostolski w Polsce uczynił słowa papieża Franciszka, którymi rozpoczął on swój pontyfikat: „Chciałbym, abyśmy wszyscy mieli odwagę wędrować w obecności Pana, z krzyżem Pana; budować Kościół na krwi Pana, która została przelana na krzyżu, i wyznawać jedną chwałę Chrystusa ukrzyżowanego, a tym samym Kościół będzie postępować naprzód”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję