Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dieta na dobry humor

Nastrój poprawić nam mogą: słońce, spacer, zimny prysznic, taniec oraz jedzenie produktów, które podnoszą poziom endorfin i wpływają na nasze samopoczucie.

Niedziela Ogólnopolska 7/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Produkty na poprawę nastroju:

Czekolada wysokiej jakości, dzięki zawartości kakao, w którym znajdziemy spore ilości magnezu, zadziała pozytywnie na nasz mózg. Ważne, aby czekolada miała obniżoną zawartość cukru lub była przygotowana w domu w najprostszy sposób.

Orzechy, migdały są świetnym źródłem wysokowartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega3, które są doskonałym paliwem dla mózgu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Miód jest kolejnym pokarmem, który może poprawić nastrój. Jest jednym z najbardziej kompletnych pokarmów na świecie, zawiera aminokwas o nazwie tryptofan, który wspomaga syntezę serotoniny – hormonu szczęścia.

Szpinak nie tylko dodaje sił, jak słynnemu Popeye’owi, ale również dostarcza kwasu foliowego, którego odpowiednie wysycenie w organizmie zwiększa poziom serotoniny w mózgu, co z kolei podnosi nastrój.

Jajka są bogactwem aminokwasów, które są niezbędne do produkcji serotoniny. Jeśli chcemy w pełni wykorzystać potencjał jajek i skorzystać z wielu cennych witamin, minerałów i związków, które one zawierają, należy je spożywać jak najmniej przetworzone. Ważne, aby żółtko było mało ścięte, półpłynne, a nawet surowe w formie kogla-mogla z wartościowymi dodatkami.

Czekolada domowa

SKŁADNIKI :
*szklanka wody (200 ml)
*3 garście (150 g) suszonych daktyli bez pestek
*12 łyżek (150 g) oleju kokosowego
*2 garście (100 g) ulubionych orzechów bez łupin
*2 łyżki (20 g) gorzkiego kakao
*2 łyżki (30 g) jagód goi

Wykonanie:
1. Olej wyjmij z lodówki, aby zmiękł.
2. Daktyle zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Można je również zalać gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut.
3. Daktyle odsącz, zmiksuj i dodaj do nich miękki olej kokosowy oraz kakao. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Do powstałej masy dodaj orzechy, jagody i ponownie wymieszaj.
5. Jeżeli olej się rozpuścił i nie chce się połączyć z pozostałymi składnikami, czekoladę należy wstawić do lodówki na ok. 10-15 min. Ten czas wystarczy na ścięcie się oleju.
6. Czekoladę wyjmij, wymieszaj i wylej do podłużnej foremki o wymiarach ok. 30 x 10 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw do lodówki na minimum 2 godz. 8. Pokrój na kawałki, przechowuj w lodówce.

Reklama

Koktajl na dobry nastrój

SKŁADNIKI :
*woda
*2 garści szpinaku
*1 banan
*1/2 pomarańczy
*1 łyżka miodu
*1 łyżka owoców granatu

Wykonanie:
1. Owoce obierz ze skórki.
2. Wszystkie produkty połącz ze sobą i zblenduj na gładki koktajl. Dodaj tyle wody, ile potrzeba do uzyskania gęstości, jaką lubisz.
3. Udekoruj koktajl świeżymi pestkami granatu.

Galaretka malinowa z mascarpone

SKŁADNIKI:
*1 galaretka malinowa
*250 g malin (ew. inne owoce)
*250 g serka mascarpone
*250 g śmietany kremówki 30%
*2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
1. Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Ostudź.
2. Owoce przełóż do kieliszków (kilka zostaw do dekoracji) i zalej wystudzoną galaretką. Ustaw w lodówce przechylone i zostaw do stężenia.
3. Serek mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką i cukrem pudrem, do uzyskania gęstego kremu. Przełóż do kieliszków z galaretką. Wierzch udekoruj odłożonymi malinami.

Miska zdrowia

SKŁADNIKI:
*2 jajka
*kilka różyczek brokułu
*pół szklanki suchej komosy ryżowej
*puszka ciecierzycy
*garść surowej czerwonej kapusty
*dojrzałe awokado
*pęczek rzodkiewki
*1 łyżeczka sproszkowanej papryki wędzonej
* szczypta chili
*1 łyżka oliwy z oliwek
*1 łyżka octu
*sól i pieprz do smaku
sos:
*1 łyżka soku z pomarańczy
*1 łyżeczka pasty tahini
*2 łyżki oliwy
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180oC bez termoobiegu. Odcedź ciecierzycę z zalewy, zalej oliwą i wymieszaj z przyprawami. Wyłóż na blaszkę i piecz 25-30 min.
2. Komosę ryżową przepłucz na sitku pod zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą ponad 1 cm i gotuj, aż woda wyparuje.
3. Jajka gotuj ok. 6 min, następnie włóż do zimnej wody. Obierz ze skorupek i włóż do ciepłej wody, aby nie wystygły.
4. Poszatkuj drobno kapustę, dodaj do niej szczyptę soli i octu i ugnieć, aby zmiękła.
5. Brokuł ugotuj na parze.
6. Przygotuj sos. Połącz wszystkie składniki i ubij trzepaczką.
7. Na dwa talerze rozłóż komosę ryżową, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, brokuł, upieczoną ciecierzycę, po pół awokado, czerwoną kapustę i jajka przekrojone na pół.
8. Przed podaniem polej sosem pomarańczowym.

2024-02-13 13:57

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sakrament nas umocnił

[ TEMATY ]

świadectwo

świadectwa

Bliżej Życia z wiarą

Bliżej Życia z wiarą /Archiwum Andrzeja Mastelarza

W codzienności staramy się patrzeć na tę drugą osobę nową miłością – wyznaje Andrzej Mastalerz, który miłość małżeńską w kościele ślubował po wielu latach trwania w związku cywilnym.

Kościelny ślub po 17 latach. Dlaczego? W którymś momencie trzeba podjąć konkretną decyzję. Dobrą decyzję, bardziej poważną i zobowiązującą. I chociaż oboje deklarowaliśmy, że jesteśmy osobami wierzącymi, to równocześnie obojgu nam w pewnym sensie brakowało odwagi, aby taką decyzję podjąć. Przyszedł moment, że wiedzieliśmy, iż chcemy zawrzeć sakramentalny związek małżeński. Trwało to dość długo, ale lepiej później niż wcale.

CZYTAJ DALEJ

Św. Florian, żołnierz, męczennik

[ TEMATY ]

św. Florian

Archiwum OSP Kurów

CZYTAJ DALEJ

Chcemy zobaczyć Jezusa

2024-05-04 17:55

[ TEMATY ]

ministranci

lektorzy

Służba Liturgiczna Ołtarza

Pielgrzymka służby liturgicznej

Rokitno sanktuarium

Katarzyna Krawcewicz

Centralnym punktem pielgrzymki była Eucharystia przy ołtarzu polowym

Centralnym punktem pielgrzymki była Eucharystia przy ołtarzu polowym

4 maja w Rokitnie modliła się służba liturgiczna z całej diecezji.

Pielgrzymka rozpoczęła się koncertem księdza – rapera Jakuba Bartczaka, który pokazywał młodzieży wartość powołania, szczególnie powołania do kapłaństwa. Po koncercie rozpoczęła się uroczysta Msza święta pod przewodnictwem bp. Tadeusza Lityńskiego. Pasterz diecezji wręczył każdemu ministrantowi mały egzemplarz Ewangelii św. Łukasza. Gest ten nawiązał do tegorocznego hasła pielgrzymki „Chcemy zobaczyć Jezusa”. Młodzież sięgając do tekstu Pisma świętego, będzie mogła każdego dnia odkrywać Chrystusa.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję