Reklama

Z zakonnej kuchni

Kurczak na 4 sposoby

Dania z kurczaka od lat królują w polskich kuchniach. Na pewno mamy swoje ulubione, ale zawsze też można poszukać inspiracji.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z kurczakiem i morelami

?150 g ryżu długoziarnistego ?
200-250 g mięsa gotowanego lub pieczonego z kurczaka (bez skóry) ?
150 g suszonych moreli
? 100 ml białego wytrawnego wina ?
1 mała zielona papryka ?
1 płaska łyżka curry ?
5-6 łyżek oleju ?
sok z połowy cytryny ?
sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź na sicie. Przełóż do miski, a kiedy ostygnie, wymieszaj z curry.
2. Morele zalej winem, zagotuj i od razu zdejmij z ognia, pozostawiając w winie. Kiedy wystygną, wyjmij i pokrój w paski.
3. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój w 1,5-centymetrową kostkę.
4. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Połącz z ryżem, morelami i papryką.
5. Wlej olej, wino, w którym się moczyły morele. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolanka z kurczakiem

300 g makaronu kolanka ?
4 pojedyncze filety z kurczaka ?
1 brokuł ?
250 ml śmietany 18% ?
50 g tartego parmezanu ?
granulowany czosnek ?
sól, pieprz ?
olej

Wykonanie:

Reklama

1. Makaron ugotuj al dente wg przepisu podanego na opakowaniu.
2. Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć do garnka z posolonym wrzątkiem i gotuj przez 5 min. Odsącz na sicie.
3. Filety z kurczaka umyj, osusz papierowym ręczni- kiem, natrzyj solą, czosnkiem i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i usmaż mięso na rumiano. Zdejmij z patelni i pokrój w kostkę.
5. Ugotowany makaron przełóż na patelnię po usma- żeniu mięsa. Dodaj brokuły, kurczaka, śmietanę i par- mezan. Wymieszaj i smaż chwilę razem. Przypraw solą i pieprzem.

Nuggetsy

2 duże pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g ?
1 łyżeczka słodkiej papryki ?
1 łyżeczka czosnku granulowanego ?
sól i pieprz do smaku

Ciasto naleśnikowe:

? 1 jajko
? 0,5 szklanki mąki pszennej ?
50 ml mleka

panierka:

? 5 czubatych łyżek bułki tartej ?
75 g płatków kukurydzianych ?
olej rzepakowy do głębokiego smażenia (1 l)

Wykonanie:

Reklama

1. Filety z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę. Mięso dopraw czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oleju i dokładnie wymieszaj. Zamarynowa- ne mięso włóż do lodówki na mniej więcej godzinę.
2. Przygotuj ciasto naleśnikowe do moczenia kąsków: do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko i wymieszaj, by powstało gęste ciasto o jednolitej konsystencji.
3. Zrób panierkę: płatki kukurydziane pokrusz i wymie- szaj z bułką tartą.
4. Wyjmij mięso z lodówki. Zalej je ciastem naleśniko- wym i dokładnie wymieszaj.
5. Wyjmuj kawałki kurczaka i obtaczaj je w panierce.
6. W wysokim rondlu (tak, by nuggetsy pływały w głę- bokim tłuszczu) rozgrzej olej. Wrzucaj kawałki kurczaka i smaż z obu stron na rumiano (ok. 4-5 min). Jeśli pa- nierka rumieni się zbyt szybko, zmniejsz płomień pod rondlem, by się nie spaliła, a mięso w środku pozostało miękkie.
7. Nuggetsy wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej i układaj na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.

Piersi z kurczaka z wiśniami

2 małe podwójne piersi z kurczaka bez kości i skóry (ok. 800 g) ?
250 g wiśni ?
3 łyżki oliwy ?
2 łyżki masła ?
1 łyżka mąki
1,5 łyżki miodu ?
2 goździki ? 1 mały kawałek imbiru (1,5 cm) ?
sok z cytryny, sól,
pieprz cayenne

Wykonanie:

1. Piersi z kurczaka umyj, oprósz solą i pieprzem.
2. Wiśnie opłukaj, wydryluj, zalej 1/4 szklanki wody, wrzuć goździki i gotuj na wolnym ogniu 10 min. Część wiśni odłóż, a resztę zmiksuj wraz z płynem.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i na dość mocnym ogniu smaż oprószone mąką filety po 4 min z każdej strony.
4. Zmniejsz ogień, dodaj przetarte wiśnie, masło, miód, starty na drobnej tarce imbir i duś pod przykryciem 15 min. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem cayenne.
5. Mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry i zalej sosem. Na wierzchu ułóż wiśnie. Podawaj z ryżem lub klusecz- kami.

2024-07-16 18:41

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Potrawy z kalafiora i kalarepy

Pochodne kapusty, takie jak kalafior czy kalarepa, można jeść na surowo, gotować, dusić, smażyć czy piec. Oto nasze propozycje.

SKŁADNIKI : *4 kalarepy *250 g mieszanego mięsa mielonego *1 cebula *1 ząbek czosnku *1 szklanka bulionu *4 łyżki gęstego soku pomidorowego *2 łyżki startego żółtego sera *1 łyżka oleju *sól, pieprz
CZYTAJ DALEJ

Papież: przyczyną kryzysu ekologicznego jest grzech

2025-07-09 13:24

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

PAP/EPA/YARA NARDI / POOL

Nasza misja troski o stworzenie, niesienia pokoju i pojednania, jest misją samego Jezusa, którą On nam powierzył. Słuchamy wołania ziemi i ubogich, ponieważ to wołanie dotarło do serca Boga. Nasze oburzenie jest Jego oburzeniem, nasza praca jest Jego pracą – powiedział Papież podczas Eucharystii w ekologicznej farmie w Castel Gandolfo. Leon XIV sprawował ją według nowego formularza Mszy za ochronę stworzenia.

Ojciec Święty podkreślił, że to sam Bóg zobowiązuje Kościół do postawy proroczej, nawet gdy wymaga ona odwagi, aby przeciwstawić się niszczycielskiej mocy władców tego świata. „Niezniszczalne przymierze między Stwórcą a stworzeniami, mobilizuje bowiem nasz umysł i nasze wysiłki, aby zło przemieniać w dobro, niesprawiedliwość w sprawiedliwość, a chciwość we wspólnotę” – powiedział Leon XIV.
CZYTAJ DALEJ

Krużganek laterański: kawałek raju na ziemi

W sercu Rzymu, przy Bazylice św. Jana na Lateranie - pierwszej z czterech bazylik papieskich - znajduje się prawdziwy skarb historii i sztuki średniowiecznej. Zbudowany został w latach 1222-1230 przez mistrzów Cosmatich. Przestrzeń ta zaskakuje odwiedzających - wśród mozaik, inskrypcji i fragmentów przeszłości, jawi się jako miejsce kontemplacji i pamięci, świadek pokoju i duchowości, skupiony w cichym i trwałym dialogu.

Są miejsca, w których hałas codziennego życia, tętniącego na nieustannie zatłoczonych i ruchliwych ulicach, wydaje się zawieszony w cichej bańce absolutnego piękna. Po przekroczeniu niewielkich drzwi, które otwierają się tuż przed transeptem Bazyliki św. Jana na Lateranie, po doświadczeniu sakralnego półmroku przestrzeni kościoła, wzrok nie zostaje rażony światłem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję