Sałatka z kurczakiem i morelami
?150 g ryżu długoziarnistego
?
200-250 g mięsa gotowanego lub pieczonego z kurczaka (bez skóry)
?
150 g suszonych moreli
? 100 ml białego wytrawnego wina
?
1 mała zielona papryka
?
1 płaska łyżka curry
?
5-6 łyżek oleju
?
sok z połowy cytryny
?
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź na sicie.
Przełóż do miski, a kiedy ostygnie, wymieszaj z curry.
2. Morele zalej winem, zagotuj i od razu zdejmij
z ognia, pozostawiając w winie. Kiedy wystygną, wyjmij
i pokrój w paski.
3. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona i pokrój
w 1,5-centymetrową kostkę.
4. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę. Połącz z ryżem,
morelami i papryką.
5. Wlej olej, wino, w którym się moczyły morele.
Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kolanka z kurczakiem
300 g makaronu
kolanka
?
4 pojedyncze filety
z kurczaka
?
1 brokuł
?
250 ml śmietany 18%
?
50 g tartego parmezanu
?
granulowany czosnek
?
sól, pieprz
?
olej
Wykonanie:
Reklama
1. Makaron ugotuj al dente wg przepisu podanego
na opakowaniu.
2. Brokuł oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć do garnka
z posolonym wrzątkiem i gotuj przez 5 min. Odsącz
na sicie.
3. Filety z kurczaka umyj, osusz papierowym ręczni-
kiem, natrzyj solą, czosnkiem i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i usmaż mięso
na rumiano. Zdejmij z patelni i pokrój w kostkę.
5. Ugotowany makaron przełóż na patelnię po usma-
żeniu mięsa. Dodaj brokuły, kurczaka, śmietanę i par-
mezan. Wymieszaj i smaż chwilę razem. Przypraw solą
i pieprzem.
Nuggetsy
2 duże pojedyncze
filety z piersi kurczaka –
ok. 500 g
?
1 łyżeczka słodkiej
papryki
?
1 łyżeczka czosnku
granulowanego
?
sól i pieprz do smaku
Ciasto naleśnikowe:
? 1 jajko
? 0,5 szklanki mąki
pszennej
?
50 ml mleka
panierka:
? 5 czubatych łyżek bułki
tartej
?
75 g płatków
kukurydzianych
?
olej rzepakowy
do głębokiego smażenia
(1 l)
Wykonanie:
Reklama
1. Filety z piersi kurczaka pokrój w dużą kostkę. Mięso
dopraw czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem.
Dodaj łyżkę oleju i dokładnie wymieszaj. Zamarynowa-
ne mięso włóż do lodówki na mniej więcej godzinę.
2. Przygotuj ciasto naleśnikowe do moczenia kąsków:
do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko i wymieszaj,
by powstało gęste ciasto o jednolitej konsystencji.
3. Zrób panierkę: płatki kukurydziane pokrusz i wymie-
szaj z bułką tartą.
4. Wyjmij mięso z lodówki. Zalej je ciastem naleśniko-
wym i dokładnie wymieszaj.
5. Wyjmuj kawałki kurczaka i obtaczaj je w panierce.
6. W wysokim rondlu (tak, by nuggetsy pływały w głę-
bokim tłuszczu) rozgrzej olej. Wrzucaj kawałki kurczaka
i smaż z obu stron na rumiano (ok. 4-5 min). Jeśli pa-
nierka rumieni się zbyt szybko, zmniejsz płomień pod
rondlem, by się nie spaliła, a mięso w środku pozostało
miękkie.
7. Nuggetsy wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej
i układaj na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem
papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Piersi z kurczaka z wiśniami
2 małe podwójne
piersi z kurczaka bez kości
i skóry (ok. 800 g)
?
250 g wiśni
?
3 łyżki oliwy
?
2 łyżki masła
?
1 łyżka mąki
1,5 łyżki miodu
?
2 goździki
? 1 mały kawałek imbiru
(1,5 cm)
?
sok z cytryny, sól,
pieprz cayenne
Wykonanie:
1. Piersi z kurczaka umyj, oprósz solą i pieprzem.
2. Wiśnie opłukaj, wydryluj, zalej 1/4 szklanki wody,
wrzuć goździki i gotuj na wolnym ogniu 10 min. Część
wiśni odłóż, a resztę zmiksuj wraz z płynem.
3. Na patelni rozgrzej oliwę i na dość mocnym ogniu
smaż oprószone mąką filety po 4 min z każdej strony.
4. Zmniejsz ogień, dodaj przetarte wiśnie, masło, miód,
starty na drobnej tarce imbir i duś pod przykryciem
15 min. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą oraz
pieprzem cayenne.
5. Mięso wyjmij, pokrój w skośne plastry i zalej sosem.
Na wierzchu ułóż wiśnie. Podawaj z ryżem lub klusecz-
kami.