Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Buraki ćwikłowe

Jednym z najbardziej popularnych warzyw w Polsce, a jednocześnie prawdziwą bombą zdrowotną jest burak.

Niedziela Ogólnopolska 41/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Burak ćwikłowy to zarówno jednoroczne, dwuletnie, jak i trwałe odmiany uprawne. Należy do rodziny szarłatowatych. Część jadalną stanowi korzeń spichrzowy, a jego kształt zależy od odmiany. Burak pochodzi z Azji Zachodniej, a obecnie rozpowszechniony jest na całym świecie. W Polsce występuje ponad pięćdziesiąt odmian buraka ćwikłowego, o kształcie zarówno owalnym, jak i okrągłym. Produkcja tego warzywa sięga w Polsce 240 tys. t rocznie.

Średni burak po obraniu osiąga wagę 100 g. Taka jego ilość zawiera ok. 18 kcal. Warzywo dostarcza składniki mineralne takie jak: żelazo, wapń, potas, magnez oraz cynk, miedź, mangan i kobalt. W buraku znajduje się spora ilość witaminy C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Korzystne właściwości zdrowotne warzywo to zawdzięcza zawartości antocyjanów oraz flawonoidów, głównie betaniny i choliny. Są to barwniki, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Szacuje się, że zawartość betaniny wynosi ok. 128 mg/100 g, a choliny – 6 mg/100 g.

Ważnym składnikiem zdrowotnym zawartym w burakach są azotyny. Mają zdolność obniżania ciśnienia krwi, chronią przed uszkodzeniami niedokrwienno-reperfuzyjnymi, a także obniżają poziom cholesterolu LDL.

Reklama

Dzięki przeciwutleniaczom, w szczególności betalainie, burakowi przypisuje się właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe. Działa on także przeciwstresowo. Spożywanie buraków może chronić przed chorobami degeneracyjnymi. Prawdą jest również, że buraki wykazują działanie krwiotwórcze. Zawierają jednak żelazo niehemowe, które jest znacznie mniej przyswajalne niż żelazo hemowe, zawarte w produktach zwierzęcych, w związku z tym przyswajalność żelaza z buraków wynosi maksymalnie 5%. Z tego względu nie można oczekiwać, że burak będzie skutecznym sposobem na anemię.

Buraki są zalecane dla osób z otyłością, nadkwasotą żołądka oraz z nadciśnieniem tętniczym.

W porównaniu z innymi warzywami burak zawiera znaczne ilości sacharozy, dlatego osoby z cukrzycą powinny zwracać uwagę na ilość oraz częstość spożywania tego warzywa. Nie zaleca się go również osobom z dną moczanową, kamicą nerkową oraz niedociśnieniem.

Buraki są cennym składnikiem diety. Można je spożywać w formie surowej, gotowanej czy pieczonej. Są popularnym składnikiem surówek oraz sałatek, spożywamy je także w formie soku.

2024-10-08 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

31 maja – Światowy Dzień bez Tytoniu

[ TEMATY ]

zdrowie

pixabay.com

31. maja obchodzimy Światowy Dzień bez Tytoniu. Temat tegorocznego dnia brzmi: „Tytoń i zdrowie płuc”. Ustanowiony przez WHO w 1987 r. nie jest jednym dniem w roku, w którym zwracamy uwagę na szkodliwość nałogu palenia.

Co roku w trzeci czwartek listopada mamy Światowy Dzień Rzucania Palenia, natomiast 1 grudnia jest Dniem Walki z Papierosem. Trudno odpowiedzieć na pytanie, na ile ta akcyjność jest skuteczna, bo na artykuły i informacje o szkodliwość palenia zużyto morze farby drukarskiej. Ze statystyk wynika, że ponad miliard osób na świecie sięga regularnie po papierosy i że liczba palących wzrasta. Oznacza to, że na ścieżkę uzależnienie od nikotyny wchodzą co roku setki tysięcy młodych ludzi, zapewne nie zdających sobie sprawy, że po kilku lub kilkunastu latach mogą stać się ofiarami zagrażających życiu chorób.
CZYTAJ DALEJ

Zakaz fotografowania wchodzi w życie. Za złamanie przepisów mandat, areszt, a nawet konfiskata sprzętu

2025-04-15 09:40

[ TEMATY ]

fotografia

zakaz

Wzór znaku/Dziennik Ustaw

Od przyszłego tygodnia robiąc zdjęcie trzeba będzie się dobrze rozejrzeć. Kilkadziesiąt tysięcy obiektów zostanie bowiem objętych zakazem fotografowania. To efekt wejścia w życie ustawy o obronie ojczyzny. Na liście są obiekty wojskowe, ale nie tylko. Złamanie zakazu będzie surowo karane - informuje Polsat News.

Rejs po Świnoujściu będzie można niebawem utrwalić, ale tylko we wspomnieniach. Zdjęcia będą kategorycznie zakazane.
CZYTAJ DALEJ

Święta, święta... i pełna lodówka?

2025-04-16 04:16

Archiwum KUL

Zostaw żywność w lodówce społecznej KUL – apeluje Monika Stojowska, zastępca rzecznika prasowego KUL.

Zrobiłeś za dużo jedzenia na święta i już nie dasz rady nic zjeść? Przynieś żywność do lodówki społecznej KUL i uratuj ją przed zmarnowaniem!
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję