Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Nie tylko dla ciała

Przepisy ks. Marka Studenskiego na zdrowe potrawy można znaleźć na kanale YouTube. Są cenne dla tych, którzy stosują różnego rodzaju diety, ale też dla tych, którzy szukają porad duchowych. Polecamy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto bez cukru z płatków owsianych

SKŁADNIKI :
*1 szklanka płatków owsianych zwyczajnych lub górskich (szklanka to 250 ml)
*1 szklanka jogurtu greckiego
*1 jajko
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
*żurawina
*rodzynki
*inne bakalie
*gorzka czekolada

Wykonanie:
1. Płatki owsiane mielimy na mąkę i łączymy z jogurtem. Dodajemy żurawinę, rodzynki, ewentualnie inne bakalie oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Mikserem ubijamy całe jajko z dodatkiem 2 łyżek gorącej wody.
3. Ubite jajko łączymy z otrzymaną wcześniej masą, wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 40 min do piekarnika rozgrzanego do 180oC.
4. Pół tabliczki czekolady rozpuszczamy na parze (w naczyniu nałożonym na garnek z gotującą się wodą). Rozpuszczoną czekoladę nanosimy na ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.
Uwaga: Ilość dodanej żurawiny reguluje słodkość ciasta.

Placki z kapusty

SKŁADNIKI :
*1 główka kapusty
*3 jajka
*2-3 łyżki kaszy manny
*3 cebule
*1 masło
*pieprz, sól, zioła prowansalskie
*olej do smażenia

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Wykonanie:
1. Główkę kapusty szatkujemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy (należy dobrze odsączyć wodę!).
2. Dodajemy jajka oraz sól i pieprz do smaku.
3. Cebulę kroimy i smażymy, najlepiej na maśle. Dodajemy do kapusty, przyprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi według uznania.
4. Dodajemy kaszę mannę, dokładnie mieszamy (można też dodać świeży koperek).
5. Smażymy na oleju jak placki ziemniaczane.

Soczewica po indyjsku

SKŁADNIKI:
*2 szklanki czarnej soczewicy
*4 łyżki oleju kokosowego
*2 laski cynamonu
*1 łyżeczka kurkumy
*2 łyżeczki kuminu rzymskiego
*1 łyżeczka pieprzu cayenne
*4 łyżeczki garam masala
*2 łyżki kolendry
*2 cebule
*10 ząbków czosnku
*ok. 4-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
*6 pomidorów lub 1/2 – 1 l pulpy/ przecieru pomidorowego
*1 mała puszka czerwonej fasoli
*śmietanka kokosowa
*sól

Reklama

Wykonanie:
1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą tak, by wysokość wody stanowiła dwukrotność wysokości soczewicy. Do gotowania soczewicy można dodać 2 liście laurowe i inne przyprawy, w zależności od uznania. Czas gotowania soczewicy – ok. 30 min od wrzenia (należy sprawdzić, czy jest już dość miękka). Płaską łyżeczkę soli dodajemy dopiero na końcu.
2. W głębokiej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzucamy 2 laski cynamonu,
2 liście laurowe i kumin rzymski. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut.
3. Następnie dodajemy kurkumę, kolendrę, garam masala i pozostawiamy na kolejne kilka minut, od czasu do czasu mieszając. (Przyprawy w rozgrzanym oleju kokosowym dają obfity aromat i wyraźniejszy smak).
4. W tym czasie kroimy cebulę, rozgniatamy czosnek i na tarce ścieramy świeży imbir.
5. Na olej z przyprawami wrzucamy pokrojoną cebulę, którą smażymy tak długo, aż stanie się szklista. Po pewnym czasie dodajemy rozgnieciony czosnek i starty imbir.
6. Na olej z przyprawami i cebulą wrzucamy odcedzoną ugotowaną czarną soczewicę, dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę z puszki oraz przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Na sam koniec wlewamy śmietankę kokosową i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Chleb z mąki lnianej

SKŁADNIKI:
*165 g mąki lnianej
*30 g łusek babki jajowatej
*50 g ziaren słonecznika
*3 jajka
*250 ml ciepłej wody
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1. Mieszamy produkty sypkie.
2. W osobnym naczyniu mieszamy jajka z wodą. Wszystko łączymy. Zostawiamy ciasto na parę minut.
3. Pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez godzinę w 180oC (piekarnik góra-dół). Warto sprawdzić, czy jest dobrze wypieczone – czasem trzeba piec jeszcze przez ok. 15-20 min. Przechowujemy w lodówce. (Chleb jest bezglutenowy, odpowiedni dla diety KETO).

Makaron sojowy z tuńczykiem w pomidorach

SKŁADNIKI:
*1 puszka tuńczyka w sosie własnym
*2 pomidory
*200 g makaronu sojowego (z fasoli mung)
*1 łyżka oleju
*2 ząbki czosnku
*Przyprawy: oregano, tymianek, curry, kurkuma, kolendra, bazylia, rozmaryn

Wykonanie:
1. Na rozgrzany olej wrzucamy: oregano i tymianek, pokrojone pomidory oraz rozdrobnione ząbki czosnku.
2. W tym czasie zalewamy makaron wrzątkiem i zostawiamy na 5 min.
3. Po usmażeniu pomidorów dodajemy do nich tuńczyka.
4. Makaron przyprawiamy curry, kurkumą, kolendrą, bazylią i rozmarynem.

2024-10-08 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dieta w chorobach układu krążenia

Niedziela Ogólnopolska 32/2022, str. 48

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Gdy nadmiar trójglicerydów i cholesterolu odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych, same leki nie wystarczą. Konieczna jest dieta, która wspomaga ich działanie.

Szczególnie ważne jest ograniczenie sodu zawartego w soli kuchennej, której spożycie nie powinno przekraczać 3 g dziennie. Sól kuchenną zastąp solą potasową, która zawiera 30% mniej sodu. Możesz ją też zastąpić łagodnymi przyprawami takimi jak: czosnek, majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek.
CZYTAJ DALEJ

Nawet kiedy człowiek zapomina o Bogu, to jednak Bóg nie zapomina o człowieku

2025-05-01 16:30

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Karol Porwich/Niedziela

Nawet kiedy człowiek zapomina o Bogu, kiedy myśli, że Go nie ma lub że umarł, to jednak Bóg nie zapomina o człowieku. Czyż może niewiasta zapomnieć o swym niemowlęciu, ta, która kocha syna swego łona? A nawet, gdyby ona zapomniała, Ja nie zapomnę o tobie. Oto wyryłem cię na obu dłoniach, twe mury są ustawicznie przede Mną (Iz 49, 15-16) – powie Bóg.

Jezus znowu ukazał się nad Jeziorem Tyberiadzkim. A ukazał się w ten sposób: Byli razem Szymon Piotr, Tomasz, zwany Didymos, Natanael z Kany Galilejskiej, synowie Zebedeusza oraz dwaj inni z Jego uczniów. Szymon Piotr powiedział do nich: «Idę łowić ryby». Odpowiedzieli mu: «Idziemy i my z tobą». Wyszli więc i wsiedli do łodzi, ale tej nocy nic nie ułowili. A gdy ranek zaświtał, Jezus stanął na brzegu. Jednakże uczniowie nie wiedzieli, że to był Jezus. A Jezus rzekł do nich: «Dzieci, macie coś do jedzenia?» Odpowiedzieli Mu: «Nie». On rzekł do nich: «Zarzućcie sieć po prawej stronie łodzi, a znajdziecie». Zarzucili więc i z powodu mnóstwa ryb nie mogli jej wyciągnąć. Powiedział więc do Piotra ów uczeń, którego Jezus miłował: «To jest Pan!» Szymon Piotr, usłyszawszy, że to jest Pan, przywdział na siebie wierzchnią szatę – był bowiem prawie nagi – i rzucił się wpław do jeziora. Pozostali uczniowie przypłynęli łódką, ciągnąc za sobą sieć z rybami. Od brzegu bowiem nie było daleko – tylko około dwustu łokci. A kiedy zeszli na ląd, ujrzeli rozłożone ognisko, a na nim ułożoną rybę oraz chleb. Rzekł do nich Jezus: «Przynieście jeszcze ryb, które teraz złowiliście». Poszedł Szymon Piotr i wyciągnął na brzeg sieć pełną wielkich ryb w liczbie stu pięćdziesięciu trzech. A pomimo tak wielkiej ilości sieć nie rozerwała się. Rzekł do nich Jezus: «Chodźcie, posilcie się!» Żaden z uczniów nie odważył się zadać Mu pytania: «Kto Ty jesteś?», bo wiedzieli, że to jest Pan. A Jezus przyszedł, wziął chleb i podał im – podobnie i rybę. To już trzeci raz Jezus ukazał się uczniom od chwili, gdy zmartwychwstał. A gdy spożyli śniadanie, rzekł Jezus do Szymona Piotra: «Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci?» Odpowiedział Mu: «Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham». Rzekł do niego: «Paś baranki moje». I znowu, po raz drugi, powiedział do niego: «Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie?» Odparł Mu: «Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham». Rzekł do niego: «Paś owce moje». Powiedział mu po raz trzeci: «Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie?» Zasmucił się Piotr, że mu po raz trzeci powiedział: «Czy kochasz Mnie?» I rzekł do Niego: «Panie, Ty wszystko wiesz, Ty wiesz, że Cię kocham». Rzekł do niego Jezus: «Paś owce moje. Zaprawdę, zaprawdę, powiadam ci: Gdy byłeś młodszy, opasywałeś się sam i chodziłeś, gdzie chciałeś. Ale gdy się zestarzejesz, wyciągniesz ręce swoje, a inny cię opasze i poprowadzi, dokąd nie chcesz». To powiedział, aby zaznaczyć, jaką śmiercią uwielbi Boga. A wypowiedziawszy to, rzekł do niego: «Pójdź za Mną!»
CZYTAJ DALEJ

Peregrynacja Kopii Ikony Jasnogórskiej w Archidiecezji Częstochowskiej

2025-05-03 13:06

[ TEMATY ]

abp Wacław Depo

Ks. Jarosław Grabowski

peregrynacja obrazu Matki Bożej

Studio TV Niedziela

O zakończonej Peregrynacji Kopii Ikony Matki Bożej Częstochowskiej w Archidiecezji Częstochowskiej z metropolitą częstochowskim abp. Wacławem Depo rozmawia redaktor naczelny „Niedzieli” ks. Jarosław Grabowski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję