Składniki (porcja dla czterech osób): 0,5 szklanki soczewicy
3 łyżki orzechów laskowych
1 pigwa (ok. 170 g)
2 łyżeczki miodu
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu jabłkowego
po szczypcie soli morskiej i mielonego pieprzu
4 garści roszponki
5 plastrów fety (100 g)
Przygotowanie: Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pigwę przekroić na pół. Połówki owocu pociąć na cienkie półplasterki i posmarować miodem (1 łyżeczka). Na patelni rozpuścić masło, rozłożyć plastry pigwy i karmelizować do uzyskania złocistego koloru. Oliwę, ocet, resztę miodu, sól i pieprz wymieszać, by powstał sos. Roszponkę umyć, rozłożyć do miseczek, wsypać soczewicę, ułożyć pigwę, posypać orzechami i fetą, polać sosem.
Wartość energetyczna: 331 kcal, białko: 12 g, tłuszcz: 16 g, węglowodany: 33 g
Końcowe wartości odżywcze podane są dla jednej porcji.
Latem możemy się cieszyć świeżymi owocami, które wzbogacają naszą dietę w wiele ważnych i wartościowych składników odżywczych. Jednym z takich owoców, uważanym także za jeden z najzdrowszych, jest porzeczka.
Najpopularniejsza jest ta czarna, która jest bogata w różne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Czerwona porzeczka jest, podobnie jak czarna, choć w mniejszych ilościach, źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz składników mineralnych. Czerwone porzeczki zawierają także witaminę K1 oraz są mniej kaloryczne niż te czarne, co może być istotne w przypadku osób będących na diecie.
Ks. prałat dr Henryk Jagodziński – prezbiter diecezji kieleckiej, pochodzący z parafii w Małogoszczu, został mianowany przez Ojca Świętego Franciszka, nuncjuszem apostolskim w Ghanie i arcybiskupem tytularnym Limosano. Komunikat Stolicy Apostolskiej ogłoszono 3 maja 2020 r.
Ks. Henryk Mieczysław Jagodziński urodził się 1 stycznia 1969 roku w Małogoszczu k. Kielc. Święcenia prezbiteratu przyjął 3 czerwca 1995 roku z rąk bp. Kazimierza Ryczana. Po dwuletniej pracy jako wikariusz w Busku – Zdroju, od 1997 r. przebywał w Rzymie, gdzie studiował prawo kanoniczne na uniwersytecie Santa Croce, zakończone doktoratem oraz w Szkole Dyplomacji Watykańskiej. Jest doktorem prawa kanonicznego.
Kapsuła Dragon z Polakiem na pokładzie rozpoczęła powrót na Ziemię
2025-07-14 15:16
PAP
Adobe Stock
Astronauci powinni już jutro dotrzeć na Ziemię
Kapsuła Dragon Grace z czworgiem astronautów misji Ax-4, w tym Polakiem Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim, odłączyła się od Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) i wraca na Ziemię. Za ok. 22 godziny ma wodować w Pacyfiku.
Czworo astronautów – Peggy Whitson (USA), Sławosz Uznański-Wiśniewski, Tibor Kapu (Węgry) i Shubhanshu Shukla (Indie) – spędzi prawie dobę w kapsule, zanim dotrą do Ziemi. NASA potwierdziła, że wodowanie kapsuły ma nastąpić we wtorek ok. godz. 11.30 czasu polskiego.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.