Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Świąteczne ciasteczka

Już na początku grudnia zaczynamy wypiekać pierniczki oraz inne ciasteczka, które w puszce mogą przetrwać do świąt. Oby tylko wcześniej jakieś łasuchy się do nich nie dobrały :).

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kokosanki

SKŁADNIKI :
*5 białek
*szczypta soli
*1 szklanka miałkiego cukru
*1/2 cytryny
*15 dag wiórków kokosowych
*4 łyżki startych biszkoptów
*cukier wanilinowy

Wykonanie:
1. Na garnku z delikatnie gotującą się wodą ustaw miskę, wlej białka, wsyp odrobinę soli i ubij pianę.
2. Gdy będzie sztywna, porcjami wsypuj cukier, a następnie dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Ubijaj, aż piana będzie puszysta i gęsta.
3. Dodaj wiórki kokosowe, biszkopty i cukier wanilinowy. Bardzo starannie wymieszaj.
4. Na natłuszczoną blaszkę wyciskaj szprycą (lub z foliowego woreczka) małe okrągłe ciastka.
5. Piecz w temp. 160oC przez 30 min na jasnozłoty kolor.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Amoniaczki

SKŁADNIKI :
*2 szklanki mąki
*10 dag masła
*10 dag cukru
*2 jajka
*1 laska wanilii
*1 dag amoniaku (węglan amonu)
*ewentualnie mleko lub śmietana

Reklama

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, uformuj wianuszek, do środka włóż masło, jajka, cukier, utłuczoną lub zmieloną wanilię. Zarób ciasto nożem.
2. Dodaj amoniak wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Ciasto zagnieć i wyrób ręką. Jeśli będzie zbyt twarde (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego), dodaj kilka łyżek mleka lub śmietany.
3. Owiń ciasto folią aluminiową i wstaw do lodówki (dolna część) na całą noc.
4. Następnego dnia ciasto cienko rozwałkuj, nakłuj widelcem i wykrawaj foremkami drobne ciastka.
5. Układaj ciasteczka na blaszce wysmarowanej masłem.
6. Wstaw blaszkę do piekarnika o temp. 170oC. Piecz do lekkiego zrumienienia (ok. 15 min).
7. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoju lub puszce.

Pyszotki

SKŁADNIKI:
*20 dag cukru pudru
*10 dag masła
*1 jajko
*25 dag mąki orkiszowej
*1 łyżeczka cynamonu
*szczypta mielonego kardamonu
*1 puszka kajmaku
*15 dag orzechów arachidowych

Wykonanie:
1. Cukier puder i masło rozetrzyj na gładką masę, dodaj jajko i wymieszaj.
2. Połącz z mąką orkiszową, dodaj cynamon i szczyptę kardamonu. Ciasto wstaw do lodówki, żeby się schłodziło.
3. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj krążki o średnicy 4 cm.
4. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 220oC przez 10-15 min.
5. Kajmak wyjmij z puszki i lekko podgrzej, wymieszaj z orzechami arachidowymi. Masę wyłóż na ciasteczka. Ciasteczka najlepiej smakują po kilkudniowym przechowywaniu w puszce.

Kruche ciasteczka

SKŁADNIKI:
*30 dag mąki pszennej
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*szczypta soli
*15 dag masła
*7 dag cukru pudru
*1 jajko

Reklama

Wykonanie:
1. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj zimne masło pokrojone w małe kawałki, cukier puder i zimne jajko. Szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę.
2. Uformuj kulkę i zawiń w folię. Włóż do lodówki na 2 godz.
3. Schłodzone ciasto ponownie szybko zagnieć, na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj różne kształty ciasteczek.
4. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Piecz ok. 13 min w temp. 180°C (czas pieczenia zależy od piekarnika – ciasteczka powinny się zrumienić). Piecz partiami.
5. Zostaw do wystygnięcia. Udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.
• Do zagniatanego ciasta można dodać cukier wanilinowy lub 1/3 łyżeczki ulubionego aromatu, np. migdałowego czy pomarańczowego.
• Jeśli ciasto zrobi się zbyt miękkie, można je ponownie wstawić na chwilę do lodówki.

Pierniczki

SKŁADNIKI:
*20 dag masła
*45 dag miodu
*80 dag mąki pszennej
*15 dag cukru pudru
*2 płaskie łyżeczki sody
*3-4 łyżki przyprawy do piernika
*2 łyżeczki kakao
*2 jajka

Wykonanie:
1. Roztop masło z miodem. Wystudź.
2. Przesianą mąkę wymieszaj na stolnicy z suchymi składnikami.
3. Uformuj kopiec, w środek wybij jajka. Stopniowo mieszaj, powoli dolewając masło z miodem.
4. Kiedy ciasto zrobi się gęste, zacznij wyrabiać rękami, aż stanie się jednolite.
5. Rozwałkuj, wycinaj pierniczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i piecz w temp. 180oC ok. 8 min.

2024-11-26 14:11

Oceń: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Miasto pachnące piernikami

Aromat cynamonu, imbiru i goździków unosi się na średniowiecznych uliczkach Torunia zwłaszcza w grudniu. Pierniki stąd są wyjątkowe, a ich historia i smak przyciągają turystów z całego świata.

Piernikowa tradycja Torunia jest tak stara, jak samo miasto. W 1577 r. został wydany przywilej, który zezwalał toruńskim piernikarzom sprzedawać swoje wyroby na jarmarkach królewskich. Idealne ciasto na piernik bardzo długo dojrzewało, a o jego głębokim i intensywnym smaku decydowały kompozycje dziewięciu przypraw: pieprzu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, anyżu, imbiru, kolendry oraz skórki cytrynowej. Przyprawy te były drogie, przez co piernik uchodził za towar luksusowy.
CZYTAJ DALEJ

Fundament, bezpieczeństwo, prawda – o roli lekcji religii w systemie edukacji

2025-09-30 07:45

[ TEMATY ]

religia w szkole

Bożena Sztajner/Niedziela

Sytuacja, w której jesteśmy, generuje wiele pytań o to, jaką rolę ma odgrywać katecheza szkolna, jaki jest cel jej obecności w szkole - wskazał w rozmowie z Polskifr.fr ks. kanonik Marcin Klotz, dyrektor Wydziału Duszpasterstwa Dzieci i Młodzieży Archidiecezji Warszawskiej. W dniach 26-28 września w Rzymie odbył się Jubileusz Katechetów, co szczególnie skłania do podejmowania kolejnych refleksji.

Archidiecezja Warszawska, mimo trudności, stara się odpowiadać na wyzwania stojące przed nauczaniem lekcji religii. Niektórzy katecheci zdecydowali się podjąć nauczania edukacji seksualnej, co ks. Marcin Klotz ocenił jako szansę dla tego przedmiotu, choć jest to wielka odpowiedzialność i trudny temat.
CZYTAJ DALEJ

Różaniec z ojciem Pio - tajemnice chwalebne

2025-09-30 20:50

[ TEMATY ]

różaniec

św. Ojciec Pio

Agata Kowalska

Różaniec był ulubioną modlitwą Ojca Pio, a jego koronkę miał zawsze przy sobie. W dzień nosił go zawieszony na pasku przy habicie lub trzymał w ręce. Gdy kładł się spać do łóżka, dwa różance umieszczał pod poduszką po jednym z każdej strony, a trzeci okręcał wokół nadgarstka.

FRAGMENT KSIĄŻKI [KLIKNIJ]: "Różany ogród Maryi. Modlitwa różańcowa z Ojcem Pio". Wydawnictwo Serafin . DO KUPIENIA W NASZEJ KSIĘGARNI!
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję