Pączki serowe
SKŁADNIKI:
40 dag twarogu
20 dag mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
1 l oleju do smażenia
cukier puder
WYKONANIE:
1. Twaróg przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę wymieszaną
z sodą i szczyptą soli. Następnie dodaj cukier,
cukier wanilinowy i jajka. Wszystkie składniki wymieszaj
i wyrabiaj, aż dokładnie się połączą.
2. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej
mąką na grubość 0,5 cm i literatką wycinaj
krążki.
3. Pączki smaż w oleju rozgrzanym
do 175oC (najpierw wrzucić kawałek
ciasta, by sprawdzić, czy olej
jest odpowiednio nagrzany
lub czy ciasto się nie przypala)
z obu stron na złoty kolor.
4. Po wyciągnięciu pączki
osącz z tłuszczu na ręczniku
papierowym. Wystudzone
posyp cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Pieczone pączki z czekoladą
SKŁADNIKI:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
3/4 szklanki erytrolu
20 dag naturalnego serka kanapkowego
2 szklanki mąki orkiszowej
2-3 krople wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
gorzka czekolada do polewy
Reklama
WYKONANIE:
1. Białka ubij na pianę.
2. Żółtka zmiksuj z erytrolem, dodaj serek
i aromat. Nie przerywając ubijania, dodawaj
po łyżce mąki wymieszanej z sodą.
3. Na koniec delikatnie wymieszaj ciasto
z pianą.
4. Z masy zrób rulon, pokrój go
na kawałki i formuj kulki. Układaj
je na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego
do 180oC i piecz ok. 20 min.
6. Gotowe pączki polej rozpuszczoną
gorzką czekoladą.
Pączki domowe
SKŁADNIKI:
3 dag drożdży
3 szklanki mąki
6 żółtek
??
1 szklanka mleka
6 łyżek cukru
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
1/2 kostki masła
25 dag konfitury z płatków róży lub innego dżemu
1 l oleju lub 75 dag smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Reklama
WYKONANIE:
1. Drożdże rozprowadź ciepłym mlekiem, dodaj 1 łyżkę
mąki i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem do białości.
3. Do wyrośniętego zaczynu dodaj utarte z cukrem żółtka,
spirytus, szczyptę soli, przesianą wcześniej mąkę
oraz otartą skórkę cytrynową. Wyrób ciasto.
4. Pod koniec wyrabiania (kiedy ciasto przestanie lepić się
do rąk) dodawaj stopniowo stopione ciepłe masło. Wyrabiaj,
aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Przykryj i pozostaw
do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na posypaną mąką stolnicę
i jeszcze raz zagnieć. Podziel ciasto na części, formuj
wałeczki i podziel je na równe kawałki. Na każdy kawałek
nałóż konfiturę, zawiń w ciasto, kształtuj kulki i układaj
na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia.
6. W wysokim i szerokim rondlu rozgrzej olej/smalec.
Wyrośnięte pączki wkładaj na rozgrzany tłuszcz tak,
aby swobodnie pływały. Rondel przykryj. Po zrumienieniu
części zanurzonej pączki odwracaj za pomocą szpikulca,
aby zrumienić ich drugą część.
7. Usmażone pączki wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na
ręczniku papierowym. Wystudzone posyp cukrem pudrem.
Róże karnawałowe
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
1-2 łyżki gęstej śmietany
50 dag smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
osączone wiśnie z syropu lub dżem
WYKONANIE:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, ocet lub
spirytus, szczyptę soli. Zarób ciasto, dodając tyle
śmietany, aby było luźniejsze niż na pierogi.
2. Rozwałkuj ciasto jak najcieniej. Szklanką wykrawaj
krążki i składaj po trzy, jeden na drugim, a następnie
natnij do środka w czterech miejscach i nagnieć
w środku palcem, by je połączyć.
3. Kładź od razu na mocno rozgrzany tłuszcz, pod
wpływem gorąca płatki ciasta odwiną się ku górze.
Odwróć na drugą stronę, a gdy płatki nabiorą złotawego
koloru, wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
4. Po osączeniu posyp cukrem pudrem, do środka
włóż osączoną wiśnię lub odrobinę dżemu.