Reklama

Małe vademecum pokarmów

Wielkanocne przyprawy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Do nieodłącznych atrybutów obchodów Świąt Wielkanocnych w tradycji polskiej należy koszyk ze święconym jadłem, w którym poczesne miejsce zajmują pisanki i cukrowy bądź pieczony z ciasta baranek. Trudno też wyobrazić sobie świąteczne spotkania rodzinne bez zastawionego smakołykami stołu. Przygotowanie świątecznych dań zawsze było bardzo pracochłonne, a ambicją każdej pani domu jest, aby potrawy były pyszne i ładnie podane.
Cóż jednak byłyby warte wielkanocne przysmaki, gdyby nie przyprawy, dodawane w trakcie ich przygotowywania, a także dodatki do nich, serwowane już wprost na stół. Do najważniejszych należą: majeranek, czosnek, chrzan, pieprz i szafran. Bardzo ważna jest też sól, ale o niej innym razem.
Zatem - zacznijmy od majeranku. Jest bardzo zdrową przyprawą, a w kuchni wykorzystuje się jego suszone liście o mocnym aromacie i smaku. Doskonale komponuje się z mięsem, kapustą i zupami (grochowa, fasolowa, ziemniaczana, flaki). Do przygotowywania potraw wielkanocnych używany przy wyrobie wędlin, zwłaszcza kiełbas i kaszanek. Dobrze smakuje pieczeń wieprzowa z majerankiem. W wielu domach na świąteczne śniadanie obowiązkowo podaje się żurek, najczęściej z jajkiem, wspaniale pachnący, bo gotowany z majerankiem na wywarze pozostałym po gotowaniu szynki.
Czosnek: ta znana od najdawniejszych czasów roślina zawiera fitoncydy - składniki o właściwościach bakteriobójczych. Ząbki czosnku wkłada się do wielu potraw, tak gotowanych, jak i surowych. Czosnek zawiera szereg olejków eterycznych o swoistym zapachu, przez co ma swoich wielkich smakoszy, jak i licznych przeciwników. Ci, którzy lubią czosnek, dodają go do kiełbas, mięs pieczonych i zup, np. do wielkanocnego żurku.
Nie ma chyba stołu wielkanocnego, na którym nie byłoby chrzanu. Jadalne korzenie chrzanu zawierają dużo witaminy C. Są też bogate w fitoncydy, podobnie jak czosnek. Obrane i utarte na miazgę korzenie chrzanu doprawia się cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny. Wielu amatorów ma również mieszanka chrzanu z tartymi, gotowanymi buraczkami, zwana ćwikłą. Z chrzanu można przyrządzać sosy do mięs i jaj na twardo, łączy się go również z musztardą i majonezem. Jedyne, co nieprzyjemne w kontakcie z chrzanem, to silne łzawienie oczu, pojawiające się podczas jego ucierania...
Tradycyjnie Polacy lubią pieprz. Jego specyficzny aromat nadaje szlif większości potraw. Komu nie szkodzi, niech przyprawia nim wielkanocne jajka. Na pewno nie zabraknie go w kiełbasach i pieczeniach.
Na koniec o szafranie. Do celów spożywczych wykorzystuje się suszone i sproszkowane znamiona słupka kwiatowego lub pręcików. Nic zatem dziwnego, że szafran należy do drogich przypraw. Ma smak delikatnie gorzkawy i intensywnie żółtą barwę, którą nadaje potrawom. Najczęściej używany do wypieku wielkanocnych bab drożdżowych, a także do flaków i sosów.
W polskim języku potocznym chrzanić - to nie przejmować się, lekceważyć coś; do chrzanu - to inaczej liche, bezwartościowe. Gdy czasem coś schrzanimy - czyli zepsujemy, zrobimy nieumiejętnie, najchętniej ucieklibyśmy gdzie pieprz rośnie... Może przy wielkanocnym stole przypomnimy sobie inne zwroty, przysłowia i powiedzenia o przyprawach?

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wydłużenie czasu trwania egzaminu ósmoklasisty

Ministerstwo Edukacji Narodowej ogłosiło ważną zmianę w organizacji egzaminu ósmoklasisty. Zgodnie z nowym rozporządzeniem, czas przeznaczony na rozwiązanie poszczególnych części egzaminu zostanie wydłużony, co ma na celu umożliwienie uczniom dokładniejszego sprawdzenia swoich odpowiedzi i upewnienia się, że odpowiedzi zostały poprawnie przeniesione na kartę egzaminacyjną.

Wprowadzone zmiany obejmują wszystkie trzy przedmioty, które uczniowie muszą zdawać podczas egzaminu ósmoklasisty:
CZYTAJ DALEJ

Skandaliczna narracja o "polskich obozach zagłady". Nie tylko Nowacka się "przejęzyczyła"

2025-01-30 21:23

[ TEMATY ]

Auschwitz

Agata Kowalska

Nie milkną echa tzw. "przejęzyczenia" Barbary Nowackiej. Podczas międzynarodowej konferencji "My jesteśmy pamięcią. Nauczanie historii to nauka rozmowy" polska minister powiedziała, że "na terenie okupowanym przez Niemcy polscy naziści zbudowali obozy, które były obozami pracy, a potem stały się obozami masowej zagłady".

Skandaliczne słowa minister edukacji Barbary Nowackiej, jak się okazuje, wpisują się w szerszą narrację obarczającą naród polski o współudział w holokauście. Relacjonując 80. rocznicę wyzwolenia obozu Auschwitz-Birkenau, media na całym świecie informowały o „polskich obozach zagłady”.
CZYTAJ DALEJ

Będzie proces beatyfikacyjny kard. Gantina z Beninu

2025-01-31 14:22

[ TEMATY ]

beatyfikacja

Fotograf des Vatikan/commons.wikimedia.org

Bernardin Gantin

Bernardin Gantin

Konferencja biskupia włoskiego regionu Lacjum wyraziła zgodę na rozpoczęcie procesu beatyfikacyjnego i kanonizacyjnego kard. Bernardina Gantina - długoletniego prefekta Kongregacji ds. Biskupów i dziekana Kolegium Kardynalskiego, jednej z najwybitniejszych postaci Kościoła katolickiego ostatnich czasów, nie tylko w Afryce.

Bernardin Gantin urodził się 8 maja 1922 r. w miejscowości Toffo na terenie stołecznej archidiecezji Kotonu w dawnym Dahomeju (obecnie Benin). Jego ojciec był pracownikiem kolei żelaznej, co znalazło odzwierciedlenie w jego nazwisku, które w języku miejscowym oznacza „żelazne drzewo” i w jego herbie biskupim. Po studiach w swym kraju ojczystym i na Papieskim Uniwersytecie Urbanianum w Rzymie 14 stycznia 1951 roku w Kotonu przyjął święcenia kapłańskie, po czym pracował duszpastersko w swej archidiecezji, a następnie kontynuował studia w Rzymie.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję