Reklama

Wiadomości

Świąteczne pierniki – kulinarne dzieła sztuki

W adwentowy czas przygotowań do narodzin Bożej Dzieciny, zgodnie z odwieczną polską tradycją wpisał się zapach choinki, wigilijnych potraw i oczywiście świątecznych pierników, pachnących przyprawami korzennymi i miodem. Od 11 lat, w tę szczególną bożonarodzeniową scenerię wpisuje się młodzież z Katolickiej Szkoły Zawodowej, Specjalnej, Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich im. św. Antoniego z Padwy w Częstochowie, organizując międzyszkolny konkurs na „Bożonarodzeniowy wyrób cukierniczy”.

[ TEMATY ]

kuchnia

Wojciech Mśichowski

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Młodzi adepci sztuki cukierniczej, pod kierunkiem opiekunów, każdego roku wprowadzają jurorów w zaczarowany świat baśni, zaklęty w piernikowym cieście. Tegoroczne prace będące miniaturowymi dziełami sztuki przyciągały wzrok, kusiły smakiem, zachwycały pomysłowością i precyzją wykonania. Jak powiedział członek jury, aktor Adam Hutyra, wiele z nich mogłoby stanowić w powiększeniu scenografie do scenicznej baśni.

Koordynatorem konkursu jest dyr. Jolanta Wróblewska, a wszystko odbywa się przy wielkiej przychylności prezesa SPSK, Marii Chodkiewicz oraz dyrektora Katolickich Szkół, Wioletty Błasiak. Chociaż zdaniem jury na nagrodę zasłużyły wszystkie prace, jako najlepsze, zarówno w kategorii smakowej, jak i bożonarodzeniowej szopki z piernika, czy ozdoba świąteczna uznano dzieła uczniów I i II kl. cukiernik Katolickiej Branżowej Szkoły I stopnia SPSK im. św. Antoniego z Padwy w Częstochowie.

Pośród wyróżnionych znalazły się też: Szkoła Przysposabiająca do Pracy SPSK w Czerwiennym k. Zakopanego, Magdalena Stefanek z Zespołu Szkół Specjalnych nr 28 w Cz-wie, Sebastian i Kamil Stopka z Czerwiennego, czy Paulina Drobisz i Łukasz Kuziorowicz ze Szkoły Przysposobiającej do Pracy SPSK w Myszkowie. Zapach świątecznych pierników wraz z życzeniami uczniów SPSK - „Niech z nut świątecznych zapachów powstanie najpiękniejsza kolęda i czarem swej melodii spełni marzenia” powędrował do rodzinnych domów uczniów, a także do przyjaciół i sympatyków Szkół Katolickich.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2017-11-30 17:59

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

To Jego kuchnia

Niedziela małopolska 26/2020, str. III

[ TEMATY ]

kuchnia

bezdomni

jadłodajnia

Anna Bandura

Przez te wszystkie lata nauczyłyśmy się polegać na Bogu. Chociaż czasem brakuje nam pieniędzy i bierzemy rzeczy na kredyt, to Pan tak to wszystko organizuje, że później spłacamy zaległości – mówi pani Marta

Przez te wszystkie lata nauczyłyśmy się polegać na Bogu. Chociaż czasem brakuje nam pieniędzy i bierzemy rzeczy na kredyt, to Pan tak to wszystko organizuje, że później spłacamy zaległości – mówi pani Marta

– To kuchnia Pana Jezusa – mówi pani Marta Sawicka, która od 40 lat w swoim mieszkaniu przygotowuje posiłki dla osób ubogich i bezdomnych.

Już o poranku na korytarzu jednej z krakowskich kamienic unoszą się zapachy domowego obiadu. Kilkadziesiąt osób, pozostających w trudnej sytuacji finansowej, tego dnia zapuka do drzwi pani Sawickiej i odbierze ciepły posiłek. To wszystko dzięki śp. Teresie Sawickiej, inicjatorce kuchni dla ubogich i siostrze, Marcie, która kontynuuje to wspaniałe dzieło.

CZYTAJ DALEJ

Zapraszamy na Skałkę - Oktawa św. Stanisława 8-15 maja 2024 r.

2024-05-05 22:06

[ TEMATY ]

św. Stanisław Biskup i Męczennik

Mazur/episkopat.pl

Święty Stanisław Biskup Męczennik

Święty Stanisław Biskup Męczennik

W środę, 8 maja, Uroczystość patronalna św. Stanisława, biskupa i męczennika, głównego Patrona Polski i Archidiecezji Krakowskiej. W naszej bazylice jest to dzień odpustowy. Msze Święte o godz. 7.00; 8.00; 11.00; 16.00 i 19.00.

Od środy zapraszamy na uroczyste obchody Oktawy Uroczystości św. Stanisława. W kolejne dni Oktawy, Mszom Świętym o godz. 19.00 połączonej z procesją wokół Sadzawki św. Stanisława przewodniczyć będą: w środę – Księża Kanonicy, w czwartek – Ojcowie Karmelici z kościoła Na Piasku; w piątek – Ojcowie Reformaci; w sobotę – Ojcowie Bernardyni; w niedzielę – Nieszpory pod przewodnictwem Ojców Augustianów o godz. 16.30, w poniedziałek - Księża Misjonarze; we wtorek - Ojcowie Franciszkanie Conv. i w środę na zakończenie Oktawy - Ojcowie Dominikanie.

CZYTAJ DALEJ

Tragiczny stan mentalności Polaków w odniesieniu do alkoholu - komentarz bp. Tadeusza Bronakowskiego

2024-05-06 14:26

[ TEMATY ]

alkohol

bp Bronakowski

Adobe Stock

Stan mentalności Polaków w odniesieniu do alkoholu jest tragiczny - stwierdza bp Tadeusz Bronakowski. W komentarzu dla KAI przewodniczący Zespołu ds. Apostolstwa Trzeźwości i Osób Uzależnionych krytykuje samorządy za nie korzystanie z narzędzi umożliwiających ograniczenia w nocnym handlu alkoholem. Odnosi się też do policyjnego bilansu majówki na polskich drogach. - Obudźmy się wreszcie jako naród i popatrzmy na sprawę trzeźwości jako na polską rację stanu - apeluje biskup.

Bp Bronakowski wskazuje na brak konsekwencji oraz nierespektowanie wyników badań naukowych dotyczących uzależnień, zwłaszcza alkoholowych. Apeluje także: “Przeznaczajmy pieniądze na to, co nas wzmacnia i rozwija, a nie na alkohol - środek psychoaktywny, który niszczy nasze rodziny, zdrowie, pomyślność, który tak często zabija”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję