Składniki
1 kg filetów soli lub dorsza
20 dag pieczarek
1 cebula
1 jabłko (najlepiej lobo)
2-3 łyżki gęstej śmietany
7 dag żółtego sera (ementalera)
łyżka soku z cytryny
przyprawa typu vegeta
sól
pieprz
Wykonanie
Filety z ryby rozmrozić, umyć, osuszyć, oprószyć obficie przyprawą typu vegeta i skropić sokiem z cytryny. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor, przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Pieczarki obrać, pokroić w talarki, przesmażyć z cebulką, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na rybę. Na pieczarki ułożyć plasterki jabłek. Śmietanę wymieszać z żółtym serem startym na tarce i wyłożyć na wierzch. Zapiekać ok. 30 min w piekarniku o temp. 150°C.
Przepis na radosne życie według ks. Jana Bosko
Dorota Glica
/Wzrastanie
[ TEMATY ]
św. Jan Bosko
Święty Jan Bosko zasłynął, jako genialny wychowawca, nauczyciel młodzieży, pisarz i publicysta, założyciel zgromadzeń zakonnych. Często zachęcał swoich uczniów mówiąc: „bądźcie zawsze radośni, bardzo radośni!”. Radość w jego wydaniu nie oznacza jednak ciągłego, bezmyślnego uśmiechu na twarzy. Radość to postawa ducha, nastawienie wobec życia.
Jan Bosko przyszedł na świat 16 sierpnia 1815 roku w ubogiej wiejskiej rodzinie w Becchi niedaleko Turynu, we włoskim Piemoncie. Rodzice, Franciszek Bosko i Małgorzata Occhiena, dali mu na chrzcie dwa imiona: Jan, Melchior. Kiedy chłopiec miał dwa lata, umarł mu ojciec. Wychowaniem Jana i dwóch jego braci zajęła się matka, która zaszczepiła w nich chęć do nauki i pobożność.
CZYTAJ DALEJ