Każda osoba, która w czasie stanu epidemii zgłosi się na stołówkę Caritas Diecezji Płockiej, otrzyma ciepłą zupę: - Wydajemy ją wszystkim, którzy się zgłoszą. Nie sprawdzamy, czy osoby te są do nas skierowane przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Płocku – zapewnia ks. kan. Szczepan Bugaj, dyrektor Caritas Diecezji Płockiej. Dziennie jest to około 300 obiadów.
W czasie stanu epidemii w kraju Caritas Diecezji Płockiej postanowiła pomóc osobom potrzebującym, oferując im ciepły posiłek. Darmowe obiady wydawane są w stołówce Caritas, codziennie, w godzinach 11:15 – 14:00. Dziennie po posiłek przychodzi około 300 osób. Każda osoba zabiera obiad do swojego miejsca zamieszkania, ponieważ stołówka nie może obecnie normalnie działać.
- W czasie pandemii koronawirusa wydajemy obiady wszystkim osobom, które do nas przychodzą. Nie sprawdzamy, czy mają skierowanie od Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Najważniejsza jest pomoc osobom żyjącym w trudnych warunkach materialnych, których sytuacja obecnie jeszcze się pogorszyła – podkreśla ks. kan. Szczepan Bugaj, dyrektor Caritas Diecezji Płockiej.
Osobną pomoc w parafiach diecezji płockiej świadczą Parafialne Zespoły Caritas i inne grupy charytatywne, które zajmują się m.in. dystrybucją kart podarunkowych do sklepów Biedronka.
„Ubodzy, osoby w kryzysie bezdomności jeszcze mocniej odczuwają skutki pandemicznej rzeczywistości” – pisze Zupa w Kato. By zapewnić im wsparcie mimo pandemii, wolontariusze z Katowic uruchomili internetową zbiórkę pieniędzy. To tylko jeden ze sposobów pomocy w ramach 4. Światowego Dnia Ubogich i 3. urodzin Zupy w Kato.
„Teraz, chyba jak nigdy wcześniej, widać, jak cienka jest granica pomiędzy spokojnym, dostatnim życiem a utratą wszystkiego w krótkim czasie” – czytamy na www.zrzutka.pl/zupawkato. Pod tym adresem można wesprzeć osoby ubogie, często w kryzysie bezdomności. W czasie pandemii znalazły się one w szczególnie trudnej sytuacji.
Trendy w aranżacji wnętrz zmieniają się dość szybko, dlatego wybierając gotowe firanki, powinieneś uwzględnić nie tylko własne preferencje, ale i to, co jest modne w 2025 roku. Ostatnie miesiące to czas, w którym na topie są przede wszystkim motywy, barwy i dekory związane z naturą, jednak projektanci mają także ciekawe inspiracje dla miłośników oryginalniejszych wnętrz. Jakie są najmodniejsze firany na 2025 rok?
W ostatnich miesiącach w aranżacjach wnętrz dominują naturalne kolory i materiały. Dotyczy to także dekoracji okiennych, dlatego gotowe firany w stylu eko należą do najmodniejszych w tym roku. Wyróżniają się spośród innych wzorów za sprawą delikatności i lekkości. Stonowane barwy świetnie komponują się z wyrazistymi akcentami w postaci barwnych, kwitnących kwiatów i intensywnie zielonych roślin egzotycznych, które rosną na parapecie. Dzięki temu firany w duchu eko są świetnym wyborem dla miłośników kwiatów i zieleni, którzy otaczają się licznymi roślinami doniczkowymi w całym domu.
Iga Świątek triumfatorką wielkoszlemowego Wimbledonu po wygranej w finale z amerykańską tenisistką Amandą Anisimovą 6:0, 6:0.
To jednocześnie szósty wielkoszlemowy triumf 24-letniej Polki, która wcześniej cztery razy była najlepsza w paryskim French Open (2020, 2022-24), a raz w nowojorskim US Open (2022).
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.