Reklama

Z naszej kuchni

Przetwory z jabłek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z owoców mniej dorodnych czy uszkodzonych można przygotować wspaniałe przetwory na zimę. Namawiam i podaję sprawdzone, gwarantowane przepisy.

Dżem jabłkowy

2 kg jabłek, 3 szklanki cukru, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, sok z całej cytryny.
Umyte jabłka obieramy. Skórki i gniazda nasienne kładziemy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy sok z cytryny i - pod przykryciem - stawiamy na małym ogniu. Obrane owoce kroimy w zgrabne cząstki i od razu kładziemy do wody z dodatkiem kwasku cytrynowego, by nie ściemniały. Rozgotowane łupiny cedzimy przez gęste sito.
Do szerokiego rondla dajemy sok z wygotowanych łupin i cukier - mieszamy, a gdy cukier się roztopi i syrop będzie przejrzysty, wrzucamy odsączone jabłka i całość gotujemy na średnim ogniu, aż owoce staną się szkliste. Czas gotowania nie powinien przekroczyć 20 min, ale jest on uzależniony od gatunku jabłek.
Gorący dżem przekładamy do idealnie czystych, wygrzanych słoiczków, nakrywamy krążkiem celofanu i szczelnie zakręcamy wieczko.

Galaretka z jabłek

Spady jabłkowe - mogą być w różnych gatunkach, cukier - ile potrzeba.
Owoce dokładnie myjemy, usuwamy miejsca nadpsute, kroimy na niezbyt duże części i przekładamy do szerokiego rondla. Zalewamy wodą w taki sposób, by owoce były tylko przykryte, naczynie stawiamy na niezbyt dużym ogniu i gotujemy, aż się całkowicie rozgotują. Masę wylewamy na sito wyłożone podwójnie złożoną gazą i odstawiamy - najlepiej na całą noc - do odsączenia.
Na galaretkę bierzemy odpowiednie proporcje cukru i soku:
4 szklanki odsączonego soku jabłkowego i 3 szklanki cukru - to najlepsza proporcja do jednorazowego gotowania - dajemy do płaskiego rondla i gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 min - nie dłużej. Galaretka nabierze pięknego, ciemnoczerwonego koloru. Gorącą przelewamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, wierzch przykrywamy krążkiem celofanu zmoczonego w spirytusie lub nalewamy małą łyżeczkę spirytusu bezpośrednio na wierzch galaretki i natychmiast zamykamy.
Galaretka z jabłkowych spadów doskonale się przechowuje, nawet przez okres 2 lat nie zmienia smaku, koloru, aromatu i konsystencji.

Galaretka złocista

Taką galaretkę uzyskamy, gdy do jej przygotowania użyjemy renet szarych lub złotych. Ten gatunek jabłek coraz szybciej znika z naszego rynku - wielka szkoda. Jeżeli w zaprzyjaźnionych ogrodach są jeszcze drzewa rodzące renety, to wspaniała okazja, by ich owoce, te nieco mniej dorodne, wykorzystać na taką właśnie galaretkę. Przygotowujemy ją według przepisu wyżej podanego, ale będzie ona nieomal przejrzysta, w kolorze jasnego miodu, o niepowtarzalnym smaku i aromacie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Święci małżonkowie Pryscylla i Akwila

Niedziela Ogólnopolska 7/2007, str. 4-5

pl.wikipedia.org

Święci małżonkowie Pryscylla i Akwila

Święci małżonkowie Pryscylla i Akwila
Drodzy Bracia i Siostry!
CZYTAJ DALEJ

Potrzeba mieć w sobie dużo pokory, by sprawować władzę

Rozważanie do Ewangelii Mt 10, 1-7

Czytania liturgiczne na 9 lipca 2025;
CZYTAJ DALEJ

Jubileusz Młodych w Rzymie [zapowiedź]

2025-07-09 14:15

Vatican Media

Z racji Roku Jubileuszowego w Rzymie odbywać się będzie Jubileusz Młodych. Na przełomie lipca i sierpnia tysiące młodych z całego świata przyjadą na spotkanie z Ojcem Świętym Leonem XIV.

Nie zabraknie także innych wydarzeń, które będa pomocą młodym w poznawaniu Pana Boga i drugiego człowieka. - Z Archidiecezji Wrocławskiej do Rzymu wyrusza około 400 młodych. Są grupy, które wylatują samolotami. Jedna z nich, wraz z ks. Piotrem Rozpędowski wyrusza szybciej, aby jeszcze być na tzw. dniach w diecezji. Z kolei grupy młodzieży wraz z duszpasterzami z Milicza i Brzegu jadą autobusami, aby po drodze odwiedzić jeszcze kilka miejsc i spędzić wspólnie ten czas. Są też grupy duszpasterstw akademickich - podkreśla ks. Tomasz Latawiec, koordynator przygotowań do ŚDM w Archidiecezji Wrocławskiej i wikariusz parafii Miłosierdzia Bożego w Oławie, dodając: - Jesteśmy już na ostatnim etapie przygotowań do wyjazdu. Razem z nami będzie bp Maciej Małyga. Rozpoczynamy 28 lipca i wtedy w Rzymie mamy zakwaterowanie i dzień później będzie oficjalne rozpoczęcie i Msza święta na placu św. Piotra. Na środę i w czwartek przygotowane są wydarzenia o charakterze kulturalnym, artystycznym i duchowym, a my będziemy uczestniczyć w przeznaczonej dla nas polskiej strefie. Nie zabraknie także Eucharystii czy adoracji Najświętszego Sakramentu. A w piątek na Circo Massimo zaplanowany jest nabożeństwo pokutne, aby młodzi mogli przygotować się do sakramentu pokuty. W sobotę, czyli 2 sierpnia wszyscy udajemy się na Tor Vergata, gdzie będzie Msza, koncerty i świadectwa, a także wieczorem między 20:30 a 21:30 rozpocznie się czuwanie z Ojcem Świętym. A w niedzielny poranek papież będzie sprawował tam Eucharystię dla nas.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję