Reklama

Z naszej kuchni

Gruszki i śliwki - słodkie dary jesieni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gruszki były przysmakiem króla Władysława Jagiełły, a śliwki - podobno tylko cztery - podawano królowi Poniatowskiemu na zakończenie obiadów czwartkowych. O tej porze i gruszki, i śliwki są najsmaczniejsze, więc delektujmy się ich niepowtarzalnym smakiem.

Zapiekane gruszki - przepis na 6 porcji

6 dużych, niezbyt miękkich gruszek, skórka otarta z całej cytryny, 1 słoiczek domowych konfitur, 1 duża filiżanka białek, 1 filiżanka cukru pudru.

Obrane, przepołowione, wydrążone gruszki układamy w naczyniu do zapiekania. W miejsce po usuniętych gniazdach nasiennych sypiemy skórkę otartą z cytryny i nakładamy konfitury, podlewamy filiżanką wody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180o C) na 20 min. Po tym czasie wysuwamy naczynie z piekarnika, przykrywamy gruszki pianą ubitą z białek i cukru i ponownie wstawiamy do piekarnika - tym razem zmniejszając temperaturę do 150o C - tylko na 10-20 min, aby pianka lekko się zrumieniła i podsuszyła. Podajemy gorące - po dwie połówki na porcję z dodatkiem małych biszkoptów lub domowego biszkoptowego ciasta.
Rada: W podobny sposób możemy przygotować deser z jabłek - najbardziej nadają się antonówki lub szare renety.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Gruszki aO la Richelieu - przepis na dużą tortownicę

1 i 1/2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, filiżanka sparzonych, obranych z łupin i posiekanych (niezbyt drobno) migdałów, 12 dojrzałych gruszek, 4 brzoskwinie, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, piana z 3 białek, 3 łyżki grubego cukru kryształu - do posypania, masło i roztarte biszkopty do tortownicy.
Ryż mieszamy delikatnie z migdałami. Tortownicę smarujemy obficie masłem i posypujemy roztartymi przez sitko biszkoptami. Na spód tortownicy dajemy połowę ryżu, na nim układamy obrane ze skórki, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki, polewamy je przecierem z brzoskwiń i całość przykrywamy pozostałym ryżem. Z żółtek i cukru pudru ucieramy kogel-mogel, dodajemy do niego ubitą na sztywno pianę z białek. Całość wylewamy na ryż, wierzch posypujemy grubymi kryształkami cukru i od razu wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Deser jest gotowy, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Podajemy na gorąco lub na zimno. Wspaniałość.

Śliwki po królewsku - przepis na 4 porcje

32 duże, dojrzałe śliwki, 1 filiżanka ponczu (herbata, cukier, sok z cytryny, kieliszek rumu), 2 suszone figi, kilka daktyli, 2 łyżki rodzynków sułtanek, 1 szklanka śmietany kremówki i 1 gotowa śmietanka tortowa.
Umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestki, układamy w salaterce i zalewamy ponczem. Przykryte, wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakalie siekamy i łączymy z rodzynkami. Nasączone ponczem śliwki kroimy w paseczki, rozkładamy do szklanych pucharków, posypujemy bakaliami, zalewamy ponczem, w którym się moczyły i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca. Tuż przed podaniem przybieramy bitą śmietaną.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV: stańmy się znakami Bożej miłości i współczucia w świecie

2025-07-13 10:52

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

„Jeśli w głębi naszego życia odkryjemy, że Chrystus, jako miłosierny Samarytanin, nas miłuje i troszczy się o nas, to również my jesteśmy poruszeni do tego, aby miłować w ten sam sposób i staniemy się pełni współczucia jak On. Uzdrowieni i umiłowani przez Chrystusa, staniemy się również znakami Jego miłości i współczucia w świecie” - powiedział papież podczas Mszy św. sprawowanej w parafii św. Tomasza z Villanueva w Castel Gandolfo.

MSZA ŚWIĘTA
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę ks. Mariusza Rosika: Samarytanie w sercu Argentyny

2025-07-07 14:58

[ TEMATY ]

rozważania

Ks. Mariusz Rosik

źródło: pixabay.com

W książce pt. "Jezuita. Papież Franciszek" dwoje argentyńskich dziennikarzy przedstawiło zapis wielogodzinnych rozmów przez dwa lata prowadzonych z prymasem Argentyny kardynałem Bergoglio. Książka jest bardzo osobista i odsłaniająca nie tylko fakty biograficzne papieża, ale nade wszystko jego wrażliwość, sposób postrzegania świata, odwagę i bezkompromisowość w podążaniu za Bogiem, któremu on ufa i który jemu zaufał.

Odpowiadając na wiele pytań kardynał powtarza, że utrata poczucia grzechu utrudnia spotkanie z Bogiem. Mówi, że są ludzie, którzy uważają się za sprawiedliwych, na swój sposób przyjmują katechezę, wiarę chrześcijańską, ale nie mają doświadczenia bycia zbawionymi. „Bo co innego – tłumaczy – gdy ktoś opowiada, że pewien chłopak topił się w rzece i jakaś osoba rzuciła mu się na ratunek, co innego, gdy to widzę, a jeszcze co innego, gdy to ja jestem tą osoba, która się topi i ktoś mnie ratuje. Są osoby, którym ktoś opowiedział, co się działo z chłopcem. One jednak same tego nie widziały, nie doświadczyły więc na własnej skórze, co to oznacza. Myślę, że tylko wielcy grzesznicy mają taką łaskę. Mam zwyczaj powtarzać za św. Pawłem, że chlubić się możemy tylko z naszych słabości” – mówił przyszły papież Franciszek.
CZYTAJ DALEJ

Warszawa: chłopczyk w Oknie Życia u loretanek

2025-07-13 15:51

[ TEMATY ]

Okno Życia

Caritas

W sobotni wieczór siostry loretanki z Warszawy znalazły w Oknie Życia noworodka. Chłopiec jest szóstym dzieckiem, które tam trafiło. „Na początku byłyśmy trochę w stresie, ale bardzo szybko przyszła wdzięczność za życie, które zostało uratowane” – mówi Radiu Watykańskiemu-Vatican News s. Wioletta Ostrowska CSL, asystentka generalna Zgromadzenia Sióstr Loretanek.

Okno Życia znajduje się w Domu Generalnym Zgromadzenia Sióstr Loretanek w Warszawie. Po raz ostatni dziecko trafiło do tego miejsca w 2020 roku. „Mamy dość dużo alarmów, bo jest sporo fałszywych” – mówi nasza rozmówczyni. Tym razem jednak sygnał okazał się prawdziwy. „W godzinie Apelu Jasnogórskiego okazało się, że było zawiniątko w oknie życia, nie wiedziałyśmy co to jest, ale kiedy wyjęłyśmy, to był chłopczyk, w naszej ocenie wyglądający zdrowo, bardzo ładnie. Chłopczyk świeżo po urodzeniu” – opowiada s. Wioletta Ostrowska.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję