Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie wielkanocne wypieki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Panie domu, nawet te najbardziej zapracowane, namawiam, by świąteczne wypieki zrobiły - jak nakazuje staropolska tradycja - w domu. Przygotowane według sprawdzonych przepisów naszych babek, przypomną lata dzieciństwa i pozwolą na przekazanie tradycji najmłodszym.

Staropolski serowiec - przepis na formę cwibakową lub średniej wielkości blachę

W polskiej tradycji ciasto to pieczono na każdą Wielkanoc. Serowiec długo utrzymuje świeżość i pięknie się prezentuje na stole.

1/2 kg mąki krupczatki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 szklanka cukru pudru lub najdrobniejszego kryształu, 1 duży cukier waniliowy, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 30 dag białego, przetartego przez ostre sito sera, bakalie: 2 filiżanki rodzynków, 1 filiżanka migdałów (sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 2 czubate, duże łyżki odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej, 1 mały kieliszek ciemnego rumu, tłuszcz do wysmarowania formy.
W miseczce mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek, dodajemy miękkie masło i składniki siekamy grubym nożem, aż się połączą. Następnie dodajemy ser, całe jajka, rum i wyrabiamy (krótko) lekkie ciasto. Dodajemy bakalie i raz jeszcze wyrabiamy, by składniki się połączyły. Gotowe ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę lub formujemy podłużny rulon i kładziemy do formy cwibakowej. Wstawiamy do wygrzanego, ale nie gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 160oC przez godzinę. Czas pieczenia może się nieco wydłużyć - w zależności od wysokości warstwy ciasta. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Rada: Serowiec możemy upiec trzy dni przed świętami, będzie kruchy, delikatny, wprost rozpływający się w ustach.

Sernik z białek - przepis na średniej wielkości blachę do pieczenia

Do tego "sernikowego placka" nasze babki wykorzystywały białka, które pozostały z pieczenia drożdżowych bab.
1 kilogram białego sera, 2 szklanki cukru, 1/2 (12,5 dag) kostki masła, 1 szklanka migdałów (wcześniej sparzonych, obranych z łupek i niezbyt drobno posiekanych), 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 1 szklanka rodzynków, 2 szklanki białek, 3 kopiaste łyżki mąki krupczatki, 2 cukry waniliowe, tłuszcz do wysmarowania formy.
Białka z dodatkiem szklanki cukru (bardzo drobny kryształ lub cukier puder) ubijamy na sztywną pianę. Masło rozcieramy z dodatkiem szklanki cukru i cukrem waniliowym, do masy dodajemy - małymi partiami - przetarty ser. Gdy składniki się połączą, dodajemy bakalie, ubitą pianę, całość przesypujemy mąką, masę dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Następnie wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i pieczemy w wygrzanym, ale nie gorącym piekarniku - w temp. 160oC przez godzinę.
Rada: Sernik możemy przed wsunięciem do pieca posypać obficie kruszonką lub - zaraz po upieczeniu - polać lukrem pomarańczowym lub czekoladą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

SYLWETKA - Św. Szymon Stock (Szkot)

To kluczowa postać dla pobożności Szkaplerza. Św. Szymon urodził się w 1165 r. w hrabstwie Kent w Anglii. Rodziców miał bogobojnych. Hagiografowie podkreślają, że matka Szymona zanim go pierwszy raz nakarmiła po urodzeniu, ofiarowała go Matce Bożej, odmawiając na kolanach Zdrowaś Maryjo.
Uczył się w Oksfordzie i - jak przekazują kroniki - uczniem był wybitnym. Później wiódł przez jakiś czas życie pustelnicze, by po przybyciu Karmelitów na Wyspy wstąpić do zgromadzenia. Szybko poznano się na jego talentach oraz gorliwości i mianowano go w 1226 r. wikariuszem generalnym. W 1245 r. został wybrany szóstym przeorem generalnym Karmelitów. Wyróżniał się gorącym nabożeństwem do Matki Bożej. Maryja odwzajemniła to synowskie oddanie, objawiając się Szymonowi 16 lipca 1251 r. Święty tak relacjonował to widzenie: „Nagle ukazała mi się Matka Boża w otoczeniu wielkiej niebiańskiej świty i trzymając w ręce habit Zakonu, powiedziała mi: «Weź, Najukochańszy Synu, ten szkaplerz twego Zakonu, jako wyróżniający znak i symbol przywilejów, który otrzymałam dla ciebie i dla wszystkich synów Karmelu. Jest to znak zbawienia, ratunek pośród niebezpieczeństw, przymierze pokoju i wszechwieczna ochrona. Kto w nim umrze, nie zazna ognia piekielnego»”. Św. Szymon dożył 100 lat. Zmarł w opinii świętości16 maja 1265 r.

CZYTAJ DALEJ

Bp Przybylski: Kościół, choć nie jest z tego świata, pełni swoją misję tu i teraz

2024-05-15 20:26

[ TEMATY ]

KUL

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Bp Andrzej Przybylski

Bp Andrzej Przybylski

Kościół, choć nie jest z tego świata, pełni swoją misję tu i teraz na tym świecie - mówił biskup pomocniczy archidiecezji częstochowskiej Andrzej Przybylski podczas Mszy św. w kościele akademickim na zakończenie drugiego dnia 56. Tygodnia Eklezjologicznego na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Tematem tegorocznej edycji tego wydarzenia jest „Kościół i Państwo - razem czy osobno?”, a jego organizatorem jest Wydział Teologii KUL.

W homilii hierarcha, nawiązując do tekstu dzisiejszej Ewangelii, podkreślił, że Chrystus trwa w nieustannej opiece i modlitwie za wszystkich ludzi.

CZYTAJ DALEJ

Kard. Sarah do prezbiterów diecezji włocławskiej: bądźcie ludźmi Boga i ludźmi modlitwy

2024-05-16 19:49

[ TEMATY ]

kard. Robert Sarah

diecezja włocławska

Copyright Niedziela/Wlodzimierz Rędzioch

- Uważnie obserwujmy Kościół, jakim dzisiaj jesteśmy, a stwierdzimy, że on dużo mówi, a mało się modli. Zajmuje się sprawami niebędącymi w jego kompetencji, a zaniedbuje właściwą sobie misję, którą jest głoszenie Jezusowej Ewangelii - mówił kard. Robert Sarach do prezbiterów diecezji włocławskiej, przybyłych 16 maja do sanktuarium św. Józefa w Sieradzu.

Emerytowanego prefekta Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów powitał biskup włocławski Krzysztof Wętkowski. Obok biskupa diecezjalnego i biskupa seniora Stanisława Gębickiego, w wydarzeniu uczestniczyło około 300 prezbiterów. W programie dorocznej diecezjalnej pielgrzymki kapłanów znalazła się konferencja, adoracja Najświętszego Sakramentu i Msza św.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję